Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Επαναδιαπραγματεύονται τις τιμές στα διόδια

Πρόσκληση προς τους εργολάβους για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με βασικό άξονα τη μείωση του κόστους των διοδίων έχει στείλει η κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του τμήματος έργων παραχώρησης της γαλλικής Vinci, Λούις Ροκ Βουργκάρντ με δηλώσεις του σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο παραδέχθηκε ότι...
...η εταιρεία του, η οποία συμμετέχει στα υπό κατασκευή τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου Ελευσίνα- Τσακώνα (Ολυμπία οδός) και Μαλιακός - Κλειδί (αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), βρίσκεται σε συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία για επαναδιαπραγμάτευση των όρων των σχετικών συμβάσεων.

Στη διαπραγμάτευση αναμένεται να μπει ακόμη και σύμβαση παραχώρησης για τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, όπου το κόστος θεωρείται υπερβολικό (άνω των 12 € για τα ΙΧ).

Οι πολίτες αντιδρούν αφού τα έσοδα από τα διόδια που εκμεταλλεύονται οι ιδιωτικές κοινοπραξίες ώστε και να προχωρούν τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και οι τράπεζες να έχουν «κάλυμμα» για να τα στηρίζουν με ενέσεις ρευστότητας θεωρούνται από πολλούς υπέρογκα, με αποτέλεσμα να αρνούνται να καταβάλουν το τίμημα.

Οι επικεφαλής των κοινοπραξιών μιλάνε για παράνομη συμπεριφορά και υπεραμύνονται της πρακτικής των διοδίων.

Επισημαίνουν ότι η πρακτική του «δεν πληρώνω» θέτει σε κίνδυνο τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, αφού η κρίση έχει πλήξει και τη διελευσιμότητα, με αποτέλεσμα τα αρχικά πλάνα να αποκλίνουν και οι τράπεζες να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, απειλώντας να σταματήσουν τον δανεισμό. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει ο χρήστης γίνεται έργο αξίας πέντε ευρώ.

mediasoup.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: