Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ


Της Γιωτας Mυρτσιωτη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Επί αιώνες η μεγάλη σπηλιά στη λίμνη Καστοριάς είχε ταυτιστεί με τον μύθο του δράκου που φύλαγε άγρυπνα ένα χρυσοχοείο κι έβγαζε από το στόμα του δηλητηριώδεις ατμούς. Πριν από πενήντα χρόνια, οι εξερευνητές προχώρησαν στα βάθη του, φέρνοντας στο «φως» ένα από τα ωραιότερα μνημεία της Φύσης με τα μοναδικής ομορφιάς ασβεστολιθικά συμπλέγματα. Μισόν αιώνα μετά την ανακάλυψή του, το «σπήλαιο του Δράκου», τουριστικά αξιοποιημένο, ανοίγει τις πόρτες του αναδεικνύοντας τον θησαυρό του στο ευρύ κοινό. Την πρόθεση της κυβέρνησης να νικήσει τον δράκο της γραφειοκρατίας για να αναδείξει τον θησαυρό επανέλαβε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, εγκαινιάζοντας χθες το σπήλαιο του Δράκου, παρουσία του προέδρου της Βουλής, κ. Φίλιππου Πετσάλνικου.

«Ο μύθος του Δράκου που φυλάει το σπήλαιο της περιοχής δεν είναι τελικά απλώς ένας μύθος. Ολοι μας πρέπει να πολεμήσουμε τον δράκο της γραφειοκρατίας, της αναξιοπιστίας και των διαδικασιών για να βρούμε τον θησαυρό, να υλοποιήσουμε το όραμα της πράσινης ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Γερουλάνος. Μολονότι οι ενέργειες για την αξιοποίησή του είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80 και η άδεια εκδόθηκε το 1998, η ανάδειξή του κατέστη δυνατή με ευρωπαϊκά κονδύλια (2.630.000 ευρώ). Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε 18 μήνες, υπό την επίβλεψη της Εφορείας Παλαιοντολογίας Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδος.

Το σπήλαιο του Δράκου εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα συστήματα (ανακύκλωσης του αέρα, ελέγχου μετακίνησης των βράχων, παρακολούθησης του διοξειδίου του άνθρακα και του οξυγόνου, μέτρησης θερμοκρασίας και υγρασίας) αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα σπήλαια των Βαλκανίων. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης, στο 2ο χλμ. του παραλίμνιου δρόμου προς τη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Η είσοδός του απέχει 20 μ. από τις όχθες της λίμνης και οι γεωλογικοί του σχηματισμοί έχουν άμεση σχέση με το φυσικό παραλίμνιο τοπίο. «Eίναι το μοναδικό σπήλαιο στην Eλλάδα με λίμνες γλυκού νερού λόγω της εγγύτητας με τη λίμνη της πόλης», αναφέρει ο Δήμαρχος κ. Ιω. Τσαμίσης.

Επτά λίμνες στο εσωτερικόΤο εσωτερικό του περιλαμβάνει 10 χερσαία τμήματα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες και επτά λίμνες, η μεγαλύτερη 70 μ. Μια διαδρομή μήκους 300 μ. διατρέχει τις χερσαίες αίθουσες (το κεντρικό της τμήμα καταλήγει σε λίμνες), ενώ τέσσερις λίμνες και τα σταλακτικά συμπλέγματα γίνονται προσβάσιμα με πέντε διαδρόμους - σήραγγες και δύο κατασκευασμένες γέφυρες.

Η έξοδος μέσω τεχνικής σήραγγας 35 μ. λειτουργεί ταυτόχρονα ως μουσειακός χώρος, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορία, τον μύθο, τις φάσεις αξιοποίησης των σπηλαίων. Εκεί θα τοποθετηθούν τα ομοιώματα απολιθωμάτων της αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 10.000 ετών που βρέθηκαν εντός της σπηλιάς.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: