Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου καθώς και στις χθεσινές αντιδράσεις των αγορών, αναφέρεται η πλειοψηφία του γαλλικού τύπου σήμερα.
Με ενημερωτικούς τίτλους οι εφημερίδες «Λε Μοντ» και « Λα Κρουά », υπογραμμίζουν αντίστοιχα :
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να κατεβάσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2013» και « Η Ελλάδα θέλει να πείσει για την ικανότητά της να απορροφήσει την κρίση ».
Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, η "Μοντ" εκτιμά ότι « ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να ανταποκριθεί στο ύψος των προσδοκιών και των ανησυχιών που έχουν προκληθεί από τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών».
Υπογραμμίζει το «κάλεσμα» του πρωθυπουργού προς όλους τους Έλληνες για ένα « κοινωνικό σύμφωνο με υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων ώστε να πεισθούν οι αγορές, οι διεθνείς οργανισμοί και οι ξένες κυβερνήσεις και να δώσουν εκ νέου στη χώρα, οικονομική και πολιτική πίστωση».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα μέτρα που επικροτήθηκαν ιδιαίτερα είναι αυτά που αφορούν τα « μπόνους » των τραπεζών και το « πόθεν έσχες » των εφοριακών.
Παράλληλα, όμως, η εφημερίδα εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσο θα περάσουν εύκολα τα μέτρα που αφορούν τους μισθούς ή το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, με τους 800.000 υπαλλήλους που απασχολεί σήμερα.
Ο ανταποκριτής της «Λα Κρουά » στην Αθήνα ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον υπουργό οικονομικών περιγράφει τον Γ. Παπακωνσταντίνου ώς άνθρωπο «διακριτικό» ο οποίος μιλάει με « ήρεμο τρόπο » αναζητώντας «τις ακριβείς λέξεις ώστε να δώσει τις πλέον σωστές απαντήσεις ».
Ο αρθογράφος υπογραμμίζει τις θέσεις του υπουργού με τις οποίες αποκλείει κάθε προσφυγή στο ΔΝΤ, αλλά και κάθε προνομιακή μεταχείριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το αίτημα της Ελλάδας είναι « να αντιμετωπισθεί με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπισθούν άλλες χώρες - μέλη που έχουν υπερβολικά ελλείμματα, όπως η Γαλλία και η Ιρλανδία».
Αναφέρεται επίσης στην αποδοχή από μέρους του υπουργού «του προβλήματος εμπιστοσύνης » που υπάρχει, τόσο για τις στατιστικές όσο και για την ικανότητα αντιμετώπισης της κρίσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «για να φανούν τα αποτελέσματα θα χρειασθεί χρόνος ».
Στην « δυσκολία » που έχει, αυτήν την περίοδο, η Ελλάδα να πείσει, αναφέρονται και οι τίτλοι των οικονομικών φύλλων της «Εκώ », της « Τριμπίν » και της « Φιγκαρό », με τίτλους αντιστοίχως :
« Δυσκολεύεται να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο Έλληνας πρωθυπουργός », « Δύσκολη φαίνεται η ανάκαμψη της Ελλάδας », « Απογοήτευσε τις αγορές ο Έλληνας πρωθυπουργός ».
« Λόγια, λόγια, λόγια » λέει η « Εκώ », « οι υποσχέσεις χωρίς αποτελεσματική δράση του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν αρχίσει να κουράζουν. Αυτό είναι τουλάχιστον το συναίσθημα από την αντίδραση των αγορών ».
Ο αρθογράφος, αναφέρεται στην χθεσινή πτώση κατα 2% του ελληνικού χρηματιστηρίου και χαρακτηρίζει την Ελλάδα ώς τον « αδύναμο κρίκο » της ευρωζώνης.
Εκτιμά ότι « μπροστά στην ανυπομονησία των αγορών, ο Γ. Παπανδρέου προτιμά να μη βιασθεί προκειμένου να εξασφαλίσει την ελάχιστη πολιτική συναίνεση γύρω από το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο ».
Η «Τριμπίν» αναφέρεται στο διάχυτο, όπως λέει, « σκεπτικισμό » που κυριαρχεί ύστερα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με συνέπεια την πτώση κατά 3,5% των τραπεζικών αξιών.
« Είναι σαφές», λέει η εφημερίδα, « ότι οι επενδυτές πέρασαν στις πωλήσεις εκτιμώντας ότι τα ανακοινωθέντα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή για την ανόρθωση της κατάστασης ».
Η « Φιγκαρό » θεωρεί ότι «η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού την Δευτέρα, ήταν ένα ντους για τις αγορές», αναφέρεται στην αυριανή γενική απεργία στη χώρα, υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου του γερμανικού Ινστιτούτου IFO ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η επόμενη « Lehman Brothers » και καταλήγει ότι «περισσότερο παρά ποτέ ο Γεώργιος Παπανδρέου βρίσκεται κάτω από διεθνή πίεση».
Απο το www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: