Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Μία χρονιά, δέκα συγγνώμες


Μέσα στο 2009 δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έδειξαν μεταμέλεια για λάθη του παρελθόντος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα

Τα είχε όλα αυτή η χρονιά και έτσι δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και πολλές συγγνώμες. Πολιτικοί, αθλητές, θρησκευτικοί ηγέτες και οικονομικοί παράγοντες έδειξαν μεταμέλεια για λάθη του παρελθόντος. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν όμως και οι συζυγικές απιστίες...

ΜΑΪΚΛ ΦΕΛΠΣ
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς κέρδισε 8 χρυσά μετάλλια.

Τον Φεβρουάριο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε συγγνώμη από τους θαυμαστές του «επειδή συμπεριφέρθηκα με τρόπο για τον οποίο μετανιώνω». Με τον τρόπο αυτόν προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν εναντίον του όταν δημοσιεύθηκε φωτογραφία του από πάρτι, όπου κάπνισε από «μπονγκ», μια γυάλινη πίπα η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για το κάπνισμα μαριχουάνας. Ο Μάικλ Φελπς παραδέχθηκε ότι η φωτογραφία ήταν αληθινή δεν διευκρίνισε όμως τι ακριβώς κάπνιζε.

ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΜΕΪΝΤΟΦ
Τον Μάρτιο, ο μεγαλύτερος απατεώνας του αιώνα, ο χρηματιστής που ξεγέλασε χιλιάδες ανθρώπους να του εμπιστευθούν τις οικονομίες τους Μπέρναρντ Μέιντοφ, δήλωσε σε δικαστήριο του Μανχάταν ότι «λυπάμαι και ντρέπομαι πάρα πολύ». Κατόπιν αποδέχθηκε τις 11 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από απάτη και ξέπλυμα χρημάτων έως κλοπή από συνταξιοδοτικά ταμεία και φοροδιαφυγή. «Με πόνο κατανοώ», συνέχισε ο μεγαλοαπατεώνας, «πόσο έχω πληγώσει πολλούς ανθρώπους... Ζητώ συγγνώμη αν και δεν φθάνουν τα λόγια να περιγράψω πόσο μετανιώνω». Ο Μέιντοφ βρέθηκε ένοχος όλων των κατηγοριών και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 150 ετών.

ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ
Στο Βατικανό, ο Πάπας Βενέδικτος ΧVΙ εξέφρασε τη λύπη του για τα όσα δεινά υπέστησαν γενιές παιδιών από ινδιάνικες φυλές στα οικοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας στον Καναδά. Από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, υπολογίζεται ότι 150.000 παιδιά στάλθηκαν με το ζόρι σε καθολικά σχολεία σε μια προσπάθεια να αφομοιωθούν. Πολλά από αυτά υπέστησαν σωματική και σεξουαλική βία.

ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ
Τον Μάιο στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους όλων των πολιτικών της χώρας για το σκάνδαλο με τις υπέρογκες δαπάνες των βουλευτών που ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις. Σχεδόν όλοι οι υπουργοί αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν, ζητώντας και εκείνοι συγγνώμη- συνολικά μέσα σε έναν χρόνο οι Βρετανοί βουλευτές είχαν υποβάλει ένα εκατομμύριο αποδείξεις στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να τους επιστραφούν τα χρήματα - από αγορές για τροφή σκύλων μέχρι για καθάρισμα του κήπου τους.

ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΪΛΙ
Μια καθυστερημένη συγγνώμη διατυπώθηκε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Ο αντισυνταγματάρχης Ουίλιαμ Κέιλι, που είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στη σφαγή του Μάι Λάι στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ζήτησε επίσημα συγγνώμη, 31 χρόνια μετά. «Δεν υπάρχει μέρα που να περνά και να μη μετανιώνω για όσα συνέβησαν», δήλωσε ο 66χρονος Κέιλι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για 22 ανθρωποκτονίες. Στη σφαγή του Μάι Λάι τον Μάρτιο του 1968 είχαν σκοτωθεί 500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε αυτό το χωριό του Νοτίου Βιετνάμ από Αμερικανούς στρατιώτες. Ο Κέιλι είχε καταδικαστεί σε ισόβια αλλά ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον μετέτρεψε την ποινή του σε τρία χρόνια κατ΄ οίκον περιορισμό.

ΣΕΡΙΝΑ ΟΥΙΛΙΑΜΣ
Στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο η καλύτερη τενίστρια στον κόσμο, η Σερίνα Ουίλιαμς, ξέσπασε φραστικά στον διαιτητή του αγώνα της εναντίον της Κιμ Κλάιστερς στον ημιτελικό του US Οpen. Το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ήταν 10.000 δολάρια αλλά λίγο αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζήτησε συγγνώμη, παραδεχόμενη ότι «το πάθος και το συναίσθημα την κατέλαβαν και δεν χειρίστηκε την κατάσταση σωστά».

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΛΕΤΕΡΜΑΝ
Ο διάσημος παρουσιαστής της αμερικανικής τηλεόρασης Ντέιβιντ Λέτερμαν ζήτησε δημόσια από την εκπομπή του συγγνώμη από τη σύζυγό του, παραδεχόμενος ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με πολλές από τις συνεργάτιδές του. Αυτό το έκανε βέβαια επειδή δεχόταν εκβιασμό από έναν άνδρα πως θα αποκαλύψει στη γυναίκα του τις εξωσυζυγικές του σχέσεις. «Σήμερα το πρωί μπήκα στο αυτοκίνητο και δεν μου μιλούσε ούτε η κυρία από το σύστημα πλοήγησης», αστειεύθηκε ο Λέτερμαν. «Εάν πληγώσεις έναν άνθρωπο, είναι ευθύνη σου να προσπαθήσεις να διορθώσεις την κατάσταση».

ΜΑΡΙΑ ΣΡΑΪΒΕΡ
Στην Καλιφόρνια τον Οκτώβριο η Μαρία Σράιβερ, σύζυγος του κυβερνήτη της πολιτείας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ζήτησε συγγνώμη επειδή μιλούσε στο κινητό ενώ οδηγούσε, παρ΄ ότι έναν χρόνο πριν είχε ψηφιστεί νόμος ο οποίος επέβαλε τη χρήση hands free. Η δημοσιογράφος ζήτησε συγγνώμη από την ιστοσελίδα της και ανακοίνωσε ότι θα χαρίσει «το αγαπημένο της τηλέφωνο» σε ίδρυμα.

ΚΕΒΙΝ ΡΑΝΤ
Τον Νοέμβριο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ ζήτησε συγγνώμη στους 500.000 «ξεχασμένους Αυστραλούς», εκείνους που ως παιδιά είχαν περάσει δύσκολα χρόνια σε ορφανοτροφεία όλης της χώρας. Εκείνες τις ημέρες εξέδωσε ανακοίνωση η Google με την οποία ζητούσε συγγνώμη από τη Μισέλ Ομπάμα μετά τη δημοσίευση μιας προσβλητικής για εκείνη φωτογραφίας.

ΤΑΪΓΚΕΡ ΓΟΥΝΤΣ
Η χρονιά κλείνει με την «πτώση» ενός από τους πιο πλούσιους αθλητές του κόσμου, του πρωταθλητή του γκολφ Τάιγκερ Γουντς, για τον οποίο αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις. «Απογοήτευσα την οικογένειά μου και λυπάμαι διότι παραβίασα τις αρχές μου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: