Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ...ΣΤΑ ΜΠΑΡ



Αν οι συνθήκες ήταν καλύτερες και τα κίνητρα περισσότερα, δεν θα άφηνα αυτό που σπούδασα. Ο βασικότερος λόγος που άρχισα να δουλεύω νύχτα ήταν τα γρήγορα χρήματα».
«Σε αντίθεση με τα περισσότερα επαγγέλματα, όπου οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, απαιτούν συχνά διετή προϋπηρεσία και χρειάζονται χρόνια ώστε να εξελιχθείς και να ανταμειφθείς καλά, εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά» λέει ο Πέτρος Λιάπης, απόφοιτος σχολής δικτύων και προγραμματισμού Η/Υ, που δουλεύει ως μπάρμαν στο «Circus». Η πρώτη του επαφή με τον συγκεκριμένο χώρο έγινε πριν από πέντε χρόνια και τότε δεν είχε την πρόθεση να ασχοληθεί για μεγάλο διάστημα. «Αρχικά ξεκίνησα για να αυξήσω το χαρτζιλίκι μου, μετά συνειδητοποίησα ότι η συγκεκριμένη δουλειά είχε περισσότερα θετικά, γι΄ αυτό και συνέχισα». Αν και το αντικείμενο των σπουδών του είναι αρκετά δημοφιλές, γνωρίζει ότι αποτελεί έναν δύσκολο κλάδο καθώς το σύστημα είναι τέτοιο που δεν μπορεί να τους απορροφήσει όλους.
Η ανεργία, οι καλές αμοιβές και το γεγονός ότι οι χώροι διασκέδασης χαρακτηρίζονταιαπό έντονη κοινωνικότητα είναι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεωργούλα, οι τρεις βασικοί λόγοι που ωθούν τους νέους να ασχοληθούν με επαγγέλματα τα οποία σχετίζονται με τη νύχτα και είναι διαφορετικά από το αντικείμενο των σπουδών τους.
Σύμφωνα με την Εurostat, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα ανάμεσα στις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα ποσοστά ανεργίας δεν μειώνονται ανάλογα με την απόκτηση περισσότερων τυπικών προσόντων. Έτσι εξηγείται, το γεγονός ότι πάνω από 100.000 πτυχιούχοι είναι άνεργοι. «Όταν από τη φιλολογία αποφοιτούν κάθε χρόνο 2.000 φοιτητές, δεν υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθούν όλοι. Κάποιοι θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν διαφορετική κατεύθυνση» εξηγεί ο κ. Γεωργούλας.
«Μεγαλώνοντας αλλάζουν οι ανάγκες, μαζί κι εσύ. Δεν μπορείς να δουλεύεις για πάντα με αυτούς τους ρυθμούς. Τα νυχτερινά επαγγέλματα έχουν και αρνητικά. Η γνώση και η εμπειρία που αποκτάς όμως σου δίνουν το πλεονέκτημα να ασχοληθείς μελλοντικά με κάτι παρεμφερές, κι αυτός είναι ένας στόχος μου» εξηγεί ο 25χρονος Πέτρος Λιάπης.
«Γερό οικονομικό στήριγμα»
«Η πρώτη μου δουλειά με τη νύχτα προέκυψε πριν από επτά χρόνια, όταν θέλησα να ανεξαρτητοποιηθώ οικονομικά από την οικογένειά μου.
Έτσι, άρχισα παράλληλα με τις σπουδές να δουλεύω ως μπάρμαν και η εμπειρία μού δείχνει ότι ο συνδυασμός δουλεύω βράδυ- σπουδάζω πρωί αποτελεί ένα γερό οικονομικό στήριγμα. Στην πορεία είδα ότι υπήρχαν καλές προοπτικές, και συνέχισα».
Ο 27χρονος Γιάννης Τσίγκας είναι απόφοιτος σχολής τουριστικών επαγγελμάτων αλλά εργάζεται ως μπάρμαν στο ρακομελάδικο και εστιατόριο «Εφεξής». Όταν αναλογίζεται αν επαγγελματικά ακολούθησε τη σωστή κατεύθυνση, λέει: «Οι καλές οικονομικές απολαβές και η έντονη κοινωνικότητα που έχουν επαγγέλματα σαν κι αυτό αποτελούν δύο θετικά στοιχεία τα οποία διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μου» λέει και προσθέτει: «Η διοίκηση και οργάνωση επισιτιστικών επιχειρήσεων με έχει κερδίσει. Στόχος μου είναι να συγκεντρώσω αρκετά χρήματα και όταν φτιάξει η οικονομική κατάσταση της χώρας, να προχωρήσω στη δημιουργία της δικής μου επιχείρησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: