Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

«Το παιδί μου το σκότωσαν δύο φορές»


«Είδαν το παιδί μου να πέφτει νεκρό, και σηκώθηκαν και έφυγαν. Εφυγαν. Δεν το περιέθαλψαν, δεν κάλεσαν ένα ασθενοφόρο. Δεν τους ένοιαξε. Σαν να είχαν πατήσει ένα μυρμήγκι ή μια κατσαρίδα». Με τα λόγια αυτά η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου , κυρία Τζίνα Τσαλικιάν, τα οποία επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές, στράφηκε προς τους δύο κατηγορούμενους ειδικούς φρουρούς, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη. Και εκείνοι είχαν σκυμμένο το κεφάλι και το βλέμμα καρφωμένο στο δάπεδο της δικαστικής αίθουσας.
Με τη δική της μαρτυρία ξεκίνησε χθες η δίκη για τον φόνο του 15χρονου μαθητή, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Η κυρία Τσαλικιάν περιέγραψε όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ στα Εξάρχεια, «όπως τα μετέφεραν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, και κυρίως ο φίλος του γιου μου, Ν. Ρ.», μίλησε για το παρελθόν του «αθώου, συνεσταλμένου και αξιαγάπητου παιδιού μου», τα σχέδιά του για το μέλλον, αλλά και για τους δύο κατηγορουμένους.
Για τη μοιραία νύχτα: «Στις 21.00 περίπου έλαβα μια κλήση στο κινητό. Εμφανίστηκε το νούμερο του παιδιού μου. Το σήκωσα. Ακουσα μια γυναικεία φωνή. “Ο γιος σας έχει μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό” μου είπε. Από το ύφος κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Τη ρώτησα αν το παιδί μου είναι καλά στην υγεία του. Το μόνο που μου είπε ήταν “μην έρθετε μόνη”. Κατάλαβα ότι ο Αλέξανδρος ήταν νεκρός. Τον είδα στο νεκροτομείο. Τα ρούχα του, καθαρά και ατσαλάκωτα. Μόνο η μικρή τρύπα από τη σφαίρα, στο στήθος, έδειχνε τι είχε συμβεί». Για όσα συνέβησαν στα Εξάρχεια και τους δύο κατηγορουμένους: «Το ίδιο βράδυ στον Ευαγγελισμό, η ψυχολόγος του νοσοκομείου και δύο αστυνομικοί μού είπαν ότι το παιδί μου το δολοφόνησαν αυτοί οι δύο κύριοι (σσ. στράφηκε προς το μέρος των κατηγορουμένων και τους έδειξε, προτάσσοντας ανοιχτούς τους καρπούς της). Από τον φίλο του Αλέξανδρου, Ν. Ρ., έμαθα κατόπιν τις λεπτομέρειες. Κάθονταν κάτω από ένα υπόστεγο, στην οδό Τζαβέλλα, τρώγοντας σάντουιτς και πίνοντας λεμονάδες, όταν άρχισε το μικροεπεισόδιο με την ομάδα των άλλων, άγνωστων στον γιο μου, παιδιών που πέταξαν ένα πλαστικό μπουκάλι στο περιπολικό. Αντήλλαξαν και κάποιες ύβρεις με τους δύο ειδικούς φρουρούς. Οταν έπεσε η χειροβομβίδα κρότου- λάμψης, ο Αλέξανδρος και ο Ν. Ρ. βγήκαν από το υπόστεγο να δουν τι γίνεται. Τα άλλα παιδιά είχαν οπισθοχωρήσει, φώναζαν “πίσω, κάντε πίσω”. Ο Αλέξανδρος ήταν αθώος, δεν είχε λόγο να φύγει. Τότε άρχισαν να βρίζουν το παιδί μου και τον Ν. Ρ. οι δύο ειδικοί φρουροί:“μ...πανα, θα σας γαμ...με τις μανάδες, κάντε πίσω”. Ο Αλέξανδρος στράφηκε. “ Γιατί να φύγω, τι θα μου κάνεις; ” είπε. “Τώρα θα σου δείξω εγώ τι θα σου κάνω” είπε ο ένας, τράβηξε το όπλο και πυροβόλησε. “Ωχ, με χτύπησαν, ρε σεις, με χτύπησαν” είπε ο Αλέξανδρος και έπεσε».
Για όσα ακολούθησαν: «Τον Αλέξανδρο τον σκότωσαν δύο φορές. Πρώτα σωματικά και έπειτα ηθικά, στην τιμή και στην υπόληψή του, διαδίδοντας συκοφαντίες (σ.σ.: έδειξε προς την πλευρά της υπεράσπισης Κορκονέα) , ότι δήθεν συμμετείχε σε επεισόδια στο πόλο, ότι είχε αποβληθεί για ανάρμοστη συμπεριφορά από τον Μωραΐτη. Ψέματα όλα».
Για τον Αλέξανδρο ως έφηβο: «Ηταν ένα συνεσταλμένο και ήσυχο παιδί, που ήθελε να προσφέρει ανιδιοτελώς σε όλους όσοι είχαν ανάγκη. Δεν είχε μνησικακία, ούτε φθόνο. Επαιζε κιθάρα και ποδόσφαιρο, ήταν πρόσχαρος. Ηθελε να σπουδάσει Νομική, όπως είχα κάνει και εγώ, και μετά να με διαδεχθεί στο κοσμηματοπωλείο. Για τον λόγο αυτόν αλλάξαμε σχολείο, για να προετοιμαστεί πληρέστερα για τις Πανελλαδικές. Ηταν αρκετά ανεξάρτητος, δεν τον είχα κολλημένο στη φούστα μου. Πάντα όμως ήξερα πού σύχναζε και με ποιους».
Για τη στάση του απέναντι στην πολιτική: «Μία φορά είχε κατεβεί σε πορεία για το Πολυτεχνείο και όταν κάποιος τον ρώτησε γιατί το κάνει, απάντησε ότι ένας πλανόδιος πουλάει νόστιμα hot dogs. Δεν είχε σχέση με την πολιτική».
Για το πώς έβλεπε ο Αλέξανδρος την ΕΛ.ΑΣ.: «Είχε εμπιστοσύνη. Λόγω και της επιχείρησης που διατηρώ, και καθώς ήθελε να με διαδεχθεί, έβλεπε τους αστυνομικούς ως καλούς συνεργάτες στην ανάγκη».
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.
«Δεν περίμενα ότι θα βρεθώ σε αυτή τη θέση»
Νωρίτερα η υπεράσπιση του Κορκονέα είχε ζητήσει τη μετατροπή του κατηγορητηρίου για τον ειδικό φρουρό από ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία από αμέλεια, και επικουρικά να θεωρηθεί ότι η πράξη τελέστηκε σε κατάσταση πανικού και φόβου. Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ο ίδιος ο Κορκονέας δήλωσε: «Δεν αποδέχομαι τον θάνατο κανενός. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση. Θα ΄μπαινα ασπίδα για να προστατέψω αυτά τα παιδιά. Εκείνη τη δύσκολη στιγμή, όταν βρέθηκα απέναντι από το παιδί, προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα. Ζητώ από τη μάνα τουνα κάνει κουράγιο, για όσα ακουστούν σε αυτή την αίθουσα. Είναι επώδυνο για όλους». Οσην ώρα μιλούσε ο κατηγορούμενος ειδικός φρουρός, οι παρόντες στην αίθουσα γονείς του δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.
Από την άλλη πλευρά, ο Σαραλιώτης, ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια, δήλωσε: «Δεν αποδέχομαι την κατηγορία που μου αποδίδεται. Είμαι σίγουρα αθώος και θα το αποδείξω ενώπιον των δικαστών».
Τα Εξάρχεια στο... εδώλιο
Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές στη διάρκεια της κατάθεσης της κυρίας Τσαλικιάν. Πιο χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογός της με τον συνήγορο του Κορκονέα κ. Αλ. Κούγια , αναφορικά με την επιλογή του Αλέξανδρου να βρίσκεται στα Εξάρχεια τη μοιραία νύχτα.
Αλ. Κούγιας: Πώς κρίνετε το γεγονός ότι ο γιος σας ήταν στα Εξάρχεια, έξω σε ένα πεζοδρόμιο;
Τζίνα Τσαλικιάν: Στα Εξάρχεια συχνάζουν σοβαροί άνθρωποι, καλλιτέχνες, ζουν παλιοί Αθηναίοι, έχει θεατρικές σχολές.
Αλ. Κούγιας: Την ημέρα. Το βράδυ; Δεν έχετε ακούσει κάτι για τα Εξάρχεια; Μπορεί οποιοσδήποτε να πάει στα Εξάρχεια; Τζίνα Τσαλικιάν: Ξέρω ότι κυκλοφορούν ναρκωτικά. Τον γιο μου τον προστάτεψα από τα ναρκωτικά. Από τους δολοφόνους δεν κατόρθωσα να τον προστατέψω.
Αλ. Κούγιας: Για αντιεξουσιαστές δεν έχετε ακούσει; Οτι είναι γκέτο, περιοχή όπου δεν μπαίνει η Αστυνομία;
Τζίνα Τσαλικιάν: Δεν έχω ιδέα πού κατοικοεδρεύουν αυτοί οι αντιεξουσιαστές. Αν είναι επικίνδυνη περιοχή, πώς επιτρέπει η πολιτεία να βρίσκεται εκεί το Παιδαγωγικό Τμήμα όπου σπουδάζει η κόρη μου, δύο οικοδομικά τετράγωνα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος; Στα Εξάρχεια λειτουργούν φροντιστήρια, δικηγορικά γραφεία, καφέ και θέατρα.
Χρ. Μυλωνόπουλος (πολιτική αγωγή): Σε αυτή την αίθουσα δεν δικάζονται τα Εξάρχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: