Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ενα θαύμα στα ερείπια της Αϊτής


Σωτήρια για τη ζωή ενός 24χρονου που έμεινε 12 μέρες παγιδευμένος στα ερείπια ξενοδοχείου στην Αϊτή στάθηκε η παρέμβαση του δημιουργού της Εμπόλεμης Ζώνης, Σωτήρη Δανέζη, και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, παρότι οι έρευνες για επιζώντες είχαν επισήμως σταματήσει.
Ο Γουίσμοντ Εξάντους κατάφερε να επιβιώσει 12 μέρες στο απόλυτο σκοτάδι, παγιδευμένος κάτω από τόνους μπετόν, στα ερείπια του τετραώροφου ξενοδοχείου "Νapoli" στο Πορτ-Ο-Πρενς. Επί ημέρες ο αδελφός του άκουγε θορύβους στα ερείπια, ήξερε ότι ήταν ζωντανός και προσπαθούσε απεγνωσμένα, αλλά μάταια, να κινητοποιήσει τις αρχές.
Το Σάββατο το μεσημέρι ο Σωτήρης Δανέζης, μαζί με τον εικονολήπτη Άρη Βιτάλη, κινηματογραφούσαν το πλιάτσικο που είχε στηθεί από κατοίκους της περιοχής κοντά στο σημείο όπου το ξενοδοχείο είχε γκρεμιστεί. Ο αδερφός του Γουίσμοντ ζήτησε τη βοήθεια της ομάδας της Εμπόλεμης Ζώνης που επιβεβαίωσε ότι κάποιος ήταν θαμμένος στα χαλάσματα και επικοινώνησε αμέσως με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Οι Έλληνες διασώστες έφτασαν στο σημείο και μαζί με Γάλλους και Αμερικανούς συναδέλφους τους, ξεκίνησαν τις προσπάθειες για τη διάσωση του νεαρού άνδρα. Τα συνεργεία προσπαθούσαν για τουλάχιστον 2,5 ώρες να φθάσουν τον νεαρό. Ως πιο μικρόσωμοι, μέσα στα χαλάσματα μπήκαν μια Γαλλίδα και η Σκωτσέζα διασώστρια Κάρμεν Μιτσάλσκα, η οποία ανήκει στην ελληνική ομάδα. Λίγο αργότερα, ο Γουίσμοντ Εξάντους σύρθηκε σιγά-σιγά μέσα από τα ερείπια και παρότι εξαντλημένος και αφυδατωμένος, βρήκε τη δύναμη να χαμογελάσει αντικρύζοντας ξανά το φως της ζωής.
"Είχε ελάχιστο χώρο... Δεν είπε τίποτα... Μόνο 'ευχαριστώ'... Ήταν απλώς πολύ χαρούμενος που απεγκλωβίστηκε" δήλωσε η διασώστρια που τον προσέγγισε, Κάρμεν Μιτσάλσκα. Το ανέλπιστο θαύμα στα ερείπια του Πορτ-Ο-Πρενς, 12 μέρες μετά τον φονικό σεισμό, έγινε πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο, με αναφορές στη συμβολή του δημοσιογράφου του MEGA, Σωτήρη Δανέζη στην κινητοποίηση του μηχανισμού διάσωσης.
Η Εμπόλεμη Ζώνη επισκέφθηκε τον Γουίσμοντ Εξάντους στο νοσοκομείο μια ημέρα μετά την ανέλπιστη διάσωσή του. Όπως αποκάλυψε ο 24χρονος, επιβίωσε στο απόλυτο σκοτάδι πίνοντας κόκα-κόλα και τρώγοντας πατατάκια. "Δεν έχασα το κουράγιο μου" δήλωσε. Αν και αφυδατωμένος, ο νεαρός είναι σε πολύ καλή κατάσταση και οι γιατροί εκτιμούν ότι μπορεί να βγει από το νοσοκομείο τις επόμενες 24 με 48 ώρες.
Οι "Τimes" σχολιάζουν πως η αϊτινή κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει με ποια λογική διέταξε να σταματήσουν οι έρευνες, καταδικάζοντας σε θάνατο τυχόν επιζώντες.
ΠΗΓΗ: Εμπόλεμη Ζώνη - MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια: