Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΤΑ-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ: ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ...

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!


Επειδή πάντα υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος για να μην έχεις όρεξη να δουλέψεις, ανακαλύψαμε ποια είναι η ασθένεια των ημερών. Η γενική δυσθυμία και βαρεμάρα που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα δεν έχει τις ρίζες της στην οικονομική κρίση ή τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά σε ένα απλό σύνδρομο…
 Το τελευταίο διάστημα οι περισσότερες συζητήσεις που ξεκινούν με το «τι κάνεις;» καταλήγουν στο «μεγάλη υπομονή», «βαριέμαι αφόρητα», «δεν έχω όρεξη για τίποτα, ιδιαίτερα για δουλειά», «κόβω φλέβες», κλπ.
Αν νομίζετε ότι είστε εσείς η μειοψηφία κάνετε λάθος. Το φαινόμενο είναι αρκετά ευρύ και είναι ενδεικτικό ότι η Ιατρική Επιθεώρηση Lancet το αποκαλεί «Μετα- Χριστουγεννιάτικο Σύνδρομο».
 Ο ερευνητής που εντόπισε το σύνδρομο δρ. Peter Kandela μιλώντας στο ellispoint είπε πως ξεκίνησε να ψάχνει το θέμα όταν παρατήρησε ότι τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου το ποσοστό των ασθενών του, που έφευγε από το γραφείο του κλαίγοντας ήταν συγκριτικά υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιόδους του χρόνου.
Αν και δεν υπάρχει κάποια επιδημιολογική μελέτη φαίνεται ότι οι υψηλές προσδοκίες από την περίοδο των εορτών και η διακοπή της καθημερινής ρουτίνας μας αποδιοργανώνει και η επιστροφή στην πραγματικότητα μας αφήνει απογοητευμένους.
 Υπάρχουν τρεις βασικές παράμετροι που σε συνδυασμό με την περιρρέουσα εορταστική ατμόσφαιρα δημιουργούν μετά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ υποστηρίζει ο δρ. Kandela:
1. Το υπερβολικό φαγητό που αφήνει πολλούς με ένα έως τρία κιλά παραπάνω, καθώς ο Δεκέμβριος θεωρείται απενοχοποιημένη περίοδος για την υπερφαγία αλλά ο Ιανουάριος «κεφαλαιοποιεί» το αποτέλεσμα.
2. Τα υπερβολικά έξοδα σε δώρα κλπ που αφήνουν στο τέλος ένα εσωτερικό κενό κι ένα μεγάλο υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα
3. Οι ερωτικές σχέσεις, όπου υπάρχει προσδοκία για άφθονο σεξ καθώς οι μέρες είναι πιο χαλαρές και η προσμονή της στενότερης επαφής γίνεται πιο έντονη, χωρίς όμως να ικανοποιείται πάντα.
 Οι μέρες θεωρητικής «μαγείας» ακολουθούνται από μέρες ανίας, όπου οι προσδοκίες έχουν καταρρεύσει σαν την ελληνική οικονομία. Το ισοζύγιο ικανοποίησης είναι αρνητικό και χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο συναισθηματικής σταθερότητας.
 «Νομίζω ότι από το Δεκέμβριο θα πρέπει να κυκλοφορούν έντυπα που να προειδοποιούν ότι Τα Χριστούγεννα βλάπτουν σοβαρά την υγεία» λέει ο βρετανός ερευνητής. «Αυτό θα προετοιμάζει τους ανθρώπους ότι αν φάνε υπερβολικά, αν ξοδέψουν τα χρήματα τους χωρίς μέτρο, αν έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τους οικείους τους θα καταλήξουν ένα μήνα μετά πιο γεμάτοι σε κιλά, εξουθενωμένοι, συναισθηματικά αποδυναμωμένοι και οικονομικά πιεσμένοι».
 Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι το σύνδρομο έχει διάρκεια περίπου έξι εβδομάδων, άρα: ΥΠΟΜΟΝΗ πλησιάζουμε προς το τέλος. Μετά απλώς θα μας πιάσει η άνοιξη, ή μέχρι τότε θα σας έχουμε βρει έναν άλλο λόγο που να εξηγεί το γιατί δεν έχετε όρεξη για δουλειά.  
Παναγιώτης Κακολύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: