Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TRAFFICKING???


Trafficking ορίζεται η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική - οικονομική εκμετάλλευση, η στρατολόγηση, η μεταφορά, μετακίνηση, εγκατάσταση (στέγαση, μέριμνα για συνέχιση της παραμονής) ή παραλαβή προσώπων, μέσω της απειλής ή χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, της απαγωγής, του δόλου, της εξαπάτησης, της κατάχρησης της δύναμης, της κατάχρησης μιας τρωτής ή ευάλωτης θέσης, της προσφοράς ή της αποδοχής οικονομικού ή άλλου όφελους για την επίτευξη της σύμφωνης γνώμης ενός προσώπου το οποίο ασκεί έλεγχο ή εξουσία επί άλλου προσώπου για το σκοπό της εκμετάλλευσης.
Έως το 1970 και ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1990 το φαινόμενο προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις στην Ασία και την Ευρώπη λόγω των τεράστιων κερδών που απέφερε. Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90 το trafficking εμφανίζεται ως ένα ευρύτατο κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο που επεκτείνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, με πελατεία άνδρες από το σύνολο των κοινωνικών τάξεων, μορφωτικών επιπέδων και κατηγοριών.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπιστωθεί ότι μισό εκατομμύριο γυναίκες και παιδιά διακινούνται κάθε χρόνο στην Δυτική Ευρώπη. Στην Ελλάδα ειδικότερα εκτιμάται ότι μέχρι το 2002 είχαν αφιχθεί μέσω της διακίνησης συνολικά 17.000 αλλοδαπές γυναίκες με βασικό κορμό του διακινούμενου πληθυσμού να απαρτίζεται από Ρωσίδες, Ουκρανές, Ρουμάνες, Νιγηριανές κ.λπ. Η ηλικία της πλειονότητας του πληθυσμού κυμαίνεται μεταξύ 16 και 24 ετών (ποσοστό 62-63% περίπου).
Η ηλικία των θυμάτων trafficking :
-απο 18 μηνών και 2 ετών τα μικρότερα άτομα
-21 έως 30 ετών γυναίκες (που αποτελούν τα 2/3 του συνόλου της ομάδας )
-40-50 ετών γυναίκες για εργασία σε μπαρ και σε οίκους ανοχής
Οι εθνικότητες των θυμάτων trafficking :
Πολωνία,Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες. Μετά το 1987 εμφανίζεται σημαντικός αριθμός εκδιδόμενων γυναικών από την καταρρέουσα Σοβιετική Ένωση.
Συντριπτική πλειοψηφία των εκδιδόμενων γυναικών προέρχονται από την Ρωσία, Ουκρανία, Αλβανία, Βουλγαρία, Μολδαβία, αλλά και από χώρες της Αφρικής π.χ. Νιγηρία
Οι συνθήκες ζωής των θυμάτων trafficking
περιλαμβάνουν:
•Βιασμούς, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια
•Εκφοβισμούς και ψυχολογική κακοποίηση
•Εξαναγκαστικές αμβλώσεις
•Πλημμελή διατροφή
•Στέρηση ύπνου
•Απουσία ιατρικής περίθαλψης (προβλήματα υγείας και υψηλά ποσοστά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων)

www.nath.gr/nostos

Δεν υπάρχουν σχόλια: