Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010
Η Σελήνη μπορεί να περιμένει
Σχέδιο προϋπολογισμού ύψους 3,8 τρισ. δολαρίων, που προβλέπει κορύφωση του αμερικανικού ελλείμματος στο 1,56 τρισ. δολάρια το τρέχον οικονομικό έτος, κατέθεσε χθες στο Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα. Μεταξύ των «μεγάλων ηττημένων», το πρόγραμμα Αστερισμός της ΝΑSΑ- το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Τζορτζ Μπους να επιστρέψει η Αμερική στη Σελήνη έως το 2020.
O Αστερισμός (Constellation) συμπεριλαμβάνεται στα συνολικά 120 προγράμματα που ο Ομπάμα θέλει να καταργήσει ή να περικόψει σημαντικά αρχής γενομένης από το 2011 προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται ώστε να αρχίσει η σταδιακή μείωση του γιγάντιου αμερικανικού ελλείμματος προς τα 828 δισ. δολάρια το 2012 - τη χρονιά που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Η προτεινόμενη διακοπή του, εντούτοις, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο από βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι θα δουν τις περιφέρειες και τις πολιτείες τους να χάνουν θέσεις εργασίας εξαιτίας της, όσο και από την ίδια τη ΝΑSΑ.
Στον νέο του προϋπολογισμό, ο Ομπάμα προτείνει ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΝΑSΑ κατά έξι δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη πενταετία. Για την εφαρμογή του προγράμματος Αστερισμός, όμως, θα απαιτούνταν επιπλέον τρία δισ. κάθε χρόνο. Και τα έξι δισ. θα στηρίξουν κατά προτεραιότητα την ανάπτυξη εμπορικών διαστημικών πτήσεων. Το πρόγραμμα Αστερισμός, όπως το οραματίστηκε και το διαπίστωσε ο Τζορτζ Μπους το 2004, προέβλεπε πως μέχρι το 2020, Αμερικανοί θα πατούσαν ξανά στο έδαφος της Σελήνης και αμέσως, θα ξεκινούσε η κατασκευή μιας σεληνιακής βάσης· η βάση θα ήταν έτοιμη να κατοικηθεί το 2024 και θα χρησίμευε, πέραν των επιστημονικών ερευνών, και ως πιθανή «βάση απογείωσης» για αποστολές σε πιο απομακρυσμένους πλανήτες, και δη τον Άρη.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, όμως, ο οποίος τελεί υπό πίεση να πείσει ψηφοφόρους, επενδυτές και μεγάλους πιστωτές πως έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο ελέγχου του ελλείμματος και του χρέους της χώρας, αποφάσισε πως το πρόγραμμα Αστερισμός είναι οικονομικά δυσβάστακτο και οι διαστημικές μεταφορές πρέπει σιγά σιγά να περάσουν σε εμπορικές εταιρείες. «Βασικά οι ΗΠΑ αποφάσισαν πως δεν θα είναι πρωταγωνιστής στην εξερεύνηση του Διαστήματος το άμεσο μέλλον», σχολίασε ήδη ο πρώην επικεφαλής της ΝΑSΑ, Μάικλ Γκρίφιν, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως εγκαταλείπει τον τομέα των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων στους ανταγωνιστές- Κίνα, Ρωσία, Ινδία... Ειδικά η Κίνα, έχει ανακοινώσει από το 2006 σχέδια να στείλει στη Σελήνη αρχικά ρομπότ, και περί το 2025-2030, ανθρώπους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου