Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΤΣΙΛΛΕΡ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ



Ο άγνωστος Τσίλλερ, ο Βαυαρός αρχιτέκτονας που ομόρφυνε την Ελλάδα, πριν από περίπου ενάμιση αιώνα, αποκαλύπτεται σε μια εντυπωσιακή έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη, που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου. Μια έκθεση που συνδέει τέσσερις χώρες: Την Ελλάδα, όπου εργάστηκε και έζησε ο Τσίλλερ έως τον θάνατό του, την πατρίδα του...
... Γερμανία, την Αυστρία, καθώς στη Βιέννη ήταν το γραφείο του δασκάλου του Θεόφιλου Χάνσεν, και τη Δανία, χώρα καταγωγής του Χάνσεν.
Μια έκθεση που της αξίζει να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας, με έναν θησαυρό περίπου 400 σχεδίων υλοποιημένων και μη έργων του Τσίλλερ, που αγοράστηκε από την Εθνική Πινακοθήκη το 1961, με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή Μαρίνου Καλλιγά.
Μπαίνοντας στον ισόγειο χώρο, ο επισκέπτης της έκθεσης θα αντικρίσει το επιβλητικό σχέδιο του Μεγάρου Μελά, απλωμένο σε ολόκληρο τοίχο. Θα κατατοπιστεί για την εποχή του (έγγραφα, επιστολές κ.ά.), θα ξεχωρίσει τρία από τα θέατρα που σχεδίασε: Εθνικό Θέατρο, Δημοτικό Θέατρο Αθηνών στην πλατεία Κοτζιά, που γκρεμίστηκε το 1940, και Θέατρο Ζακύνθου, που καταστράφηκε από τους σεισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: