>>> Πού κυμαίνονται οι τιμές σε Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Σέρρες
Γονείς και φοιτητές, με την ανακοίνωση των βάσεων, άρχισαν να
επισκέπτονται τις πόλεις όπου οι νέοι θα περάσουν τουλάχιστον τέσσερα
πέντε χρόνια από τη ζωή τους και να ψάχνουν στις αγγελίες ή να
συνεργάζονται με μεσίτες για να νοικιάσουν το φοιτητικό τους σπίτι.
Στη φοιτητούπολη της Θεσσαλονίκης οι νέοι φοιτητές ψάχνουν ως επί το
πλείστον γκαρσονιέρες, δηλαδή διαμέρισμα με δύο χώρους, 40-50 τ.μ.
(σαλοκουζίνα, υπνοδωμάτιο), με το ενδιαφέρον στραμμένο στην περιοχή του
κέντρου της Θεσσαλονίκης, γύρω από την πανεπιστημιούπολη......του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Ροτόντα, στο τουρκικό προξενείο, στις Σαράντα Εκκλησιές, στην Ευαγγελίστρια, στα όρια της Άνω Πόλης, στην Τούμπα, στην Τριανδρία και στο Ιπποκράτειο. Μικρός είναι ο αριθμός των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν, προτίμηση που έχει ως αιτία τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα των οικογενειών τους.
Στο κέντρο της πόλης οι τιμές ενοικίου γκαρσονιέρας κυμαίνονται από 300 μέχρι 450 ευρώ, ενώ μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 550 ευρώ. “Οι ανακαινισμένες γκαρσονιέρες που είναι σε καλή κατάσταση νοικιάζονται ακριβά. Στο κέντρο υπάρχουν πάντως πολλά ξενοίκιαστα διαμερίσματα και οι φοιτητές έχουν επιλογές. Οι ιδιοκτήτες, εξαιτίας της αφθονίας, προσπαθούν να προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες διαμονής και κάνουν ανακαινίσεις”, υποστηρίζει ο μεσίτης Μιχάλης Αναγνώστου.
Ανατολική Θεσσαλονίκη
Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στις οδούς Μπότσαρη, Δελφών, Αναλήψεως, τα ενοίκια για γκαρσονιέρες είναι μεταξύ 260-400 ευρώ. “Η περιοχή είναι από τις καλές, διότι εξυπηρετείται με αστική συγκοινωνία και λεωφορειόδρομο. Οι φοιτητές είναι στο κέντρο σε 15 λεπτά. Οι τιμές είναι πιεσμένες προς τα κάτω λόγω της οικονομικής κρίσης”, λέει ο μεσίτης Χρήστος Παζαρτζής, συμπληρώνοντας πως οι ιδιοκτήτες προτιμούν να λάβουν μικρότερο ενοίκιο, αρκεί να εξασφαλίσουν ότι ο μισθωτής θα φροντίζει το διαμέρισμα και δεν θα το καταστρέψει.
Ανάλογες είναι οι τιμές στην περιοχή του Βαρδαρίου για διαμερίσματα 40 τ.μ. “Η γκαρσονιέρα νοικιάζεται από 250 έως 380 ευρώ, αλλά η περιοχή δεν επιλέγεται από τους φοιτητές ίσως λόγω της παλαιότητας των κτιρίων”, σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Ανδρεαδάκη.
Τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός φοιτητών στρέφεται στην περιοχή του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, που είναι πολύ κοντά στην πανεπιστημιούπολη, όπου μπορούν να μεταβούν πεζή. “Ακόμη και φοιτητές που νοίκιασαν σε άλλες περιοχές τον δεύτερο χρόνο έρχονται και ψάχνουν σπίτι στο Ιπποκράτειο. Ο μέσος όρος ενοικίου για μια γκαρσονιέρα είναι 300 ευρώ”, αναφέρει η μεσίτρια Μαρία Χεμελίδου.
Δυτική Θεσσαλονίκη
Στους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης διαμένουν κυρίως οι σπουδαστές των ΤΕΙ Σίνδου, διότι έχουν καλύτερη πρόσβαση στις σχολές τους. Στο Ελευθέριο-Κορδελιό η τιμή ενοικίου της γκαρσονιέρας είναι από 250 μέχρι 270 ευρώ, ενώ “υπάρχουν και σπίτια με δύο δωμάτια που νοικιάζονται 280-300 ευρώ”, κατά τον μεσίτη Κωνσταντίνο Λαζαρίδη. Ο Εύοσμος είναι τρίτη επιλογή για τους φοιτητές που δεν βρίσκουν σπίτι αλλού, αν και διαθέτει καινούργια διαμερίσματα. “Στη Νέα Πολιτεία τα ενοίκια είναι 300-330 ευρώ, ενώ στο κέντρο του Ευόσμου μπορεί κάποιος να βρει γκαρσονιέρα με 250, 280 και 310 ευρώ”, λέει η κ. Μαρία Ζαφειρίου. “Για να κατέβει κάποιος από τον Εύοσμο στο κέντρο, χρειάζεται δύο αστικά λεωφορεία. Έτσι, οι φοιτητές δεν επιλέγουν αυτή την περιοχή για να μείνουν. Σχετικά φθηνές είναι οι τιμές ενοικίων στην Ηλιούπολη, όπου ένα διαμέρισμα 40 τ.μ. δίνεται προς 230-300 ευρώ τον μήνα, “αλλά δύσκολα έρχονται εδώ φοιτητές”, σύμφωνα με τον κ. Δράμπαλη.
Καλαμαριά
Στην Καλαμαριά, οι οικοδομές έχουν μεγάλα διαμερίσματα, που βολεύουν κυρίως για οικογένειες, ενώ μικρός είναι ο αριθμός των διαμερισμάτων 40-50 τ.μ. Μια γκαρσονιέρα σε παλιά οικοδομή νοικιάζεται προς 250 ευρώ τον μήνα, ενώ σε καινούργια οικοδομή φθάνει τα 380 ευρώ. “Μπορούμε να πούμε ότι οι τιμές κινούνται μεταξύ 300-350 ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν μικρά διαμερίσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις που δεν έβγαζε μέτρα το οικόπεδο, έγιναν γκαρσονιέρες. Στην Καλαμαριά μένουν όσοι φοιτητές θέλουν να συγκατοικήσουν και νοικιάζουν σπίτια με δύο ή τρία δωμάτια”, περιγράφει η μεσίτρια Μαρία Παπαδοπούλου.
Ο φοιτητόκοσμος στη Θράκη
Στη Θράκη η καρδιά του φοιτητόκοσμου χτυπά στην έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Κομοτηνή, όπου ξεκίνησε η έρευνα των φοιτητών στην αναζήτηση στέγης.
Στην Κομοτηνή οι τιμές ενοικίων για τις καινούργιες γκαρσονιέρες, 50 τ.μ. στο κέντρο κυμαίνονται από 300-350 ευρώ και παραμένουν σταθερές τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ σε παλιές οικοδομές το ενοίκιο διαμορφώνεται στα 250 ευρώ. “Οι φοιτητές επιθυμούν να είναι στο κέντρο αλλά και στις περιοχές που υπάρχουν στάσεις από και προς το πανεπιστήμιο, όπως είναι η στάση Παλιάς Πρυτανείας και η στάση Παλιάς Νομικής”, αναφέρει ο μεσίτης Απόστολος Τζελέπης. Η κυριότερη επιλογή των φοιτητών είναι πέριξ της πλατείας Ειρήνης, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα στέκια, αλλά τα διαθέσιμα διαμερίσματα δεν είναι πολλά.
Το πανεπιστήμιο απέχει έξι χιλιόμετρα από την πόλη της Κομοτηνής, αλλά τα δρομολόγια, κυρίως από τη στάση πίσω από το κτίριο της παλιάς Νομικής είναι πολύ συχνά και εξυπηρετούν τους φοιτητές με τον καλύτερο τρόπο.
Όσο πιο απομακρυσμένα είναι τα σπίτια από το κέντρο και από τις στάσεις των λεωφορείων, τόσο μικρότερες είναι οι τιμές ενοικίασης. Οι καινούργιες γκαρσονιέρες νοικιάζονται προς 250 ευρώ τον μήνα, ενώ κάποιος μπορεί αν βρει παλιά γκαρσονιέρα (25ετίας) και με 180 ευρώ. Οι τιμές των διαμερισμάτων που έχουν δύο δωμάτια και μπορούν να φιλοξενήσουν δύο άτομα που θα μοιραστούν το ενοίκιο είναι 400 ευρώ στο κέντρο και 350 στα προάστια.
Στην Ξάνθη οι φοιτητές έχουν πολλές επιλογές, προτιμούν όμως, όπως σε όλες τις πόλεις, να διαμένουν στο κέντρο, όπου είναι συγκεντρωμένα τα εμπορικά καταστήματα.
Οι τιμές ενοικίων για τις παλιές γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 180 μέχρι 250 ευρώ και για τις καινούργιες από 330 μέχρι 350. “Κάθε χρόνο με την ανακοίνωση των βάσεων έρχονται γονείς με τα παιδιά τους και ψάχνουν σπίτι στο κέντρο, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις απαιτήσεις, διότι θέλουν και το καλύτερο σπίτι”, αναφέρει ο μεσίτης Ιωάννης Γερασίδης. “Η Ξάνθη μπορεί να φιλοξενήσει όλο τον φοιτητόκοσμο, αρκεί να προσαρμοστούν στις συνθήκες και στα δεδομένα της πόλης και να μη ζητούν και άριστο διαμέρισμα και στο κέντρο”, προσθέτει ο ίδιος. Στην Ξάνθη καλές περιοχές θεωρούνται και το πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η παλιά πόλη με τη γραφικότητα της, που είναι και κοντά στα πανεπιστήμια, και η περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων. Η παλιά πόλη προσελκύει το ενδιαφέρον των φοιτητών περισσότερο για διασκέδαση και ψυχαγωγία και όχι για διαμονή. Η καρδιά του φοιτητόκοσμου χτυπά στο κέντρο της πόλης, από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι την κεντρική πλατεία και στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.
Η πανεπιστημιούπολη βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την Ξάνθη και τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων που μεταφέρουν φοιτητές είναι τακτικά.
Στην Αλεξανδρούπολη, παρότι είναι μεγαλύτερη πόλη από την έδρα του πανεπιστημίου Κομοτηνή, οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα.
“Οι τιμές για μια γκαρσονιέρα κυμαίνονται από 230 μέχρι 280 ευρώ, ανάλογα με την κατάσταση της οικοδομής, ενώ τα διαμερίσματα με δύο χώρους κυμαίνονται από 250 μέχρι 360 ευρώ”, περιγράφει ο κ. Αλέξανδρος Γερασούδης, μεσίτης στην πόλη. Ο ίδιος προσθέτει ότι “οι φοιτητές θέλουν να μείνουν στο κέντρο και πουθενά αλλού, αλλά στο κέντρο δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα διαμερίσματα”. Σε μικρή ακτίνα γύρω από το κέντρο τα ενοίκια κυμαίνονται από 180 μέχρι 240 για τις γκαρσονιέρες και από 200 μέχρι 300 ευρώ για τα δυάρια. Καλύτερη περιοχή εκτός κέντρου θεωρείται ο Άγιος Ελευθέριος.
Το κέντρο της δραστηριότητας των φοιτητών κατά τον ελεύθερο χρόνο τους είναι η περιοχή της λεωφόρου Δημοκρατίας και των κάθετων στενών και η πλατεία Εμπορίου. Η παραλιακή ζώνη επίσης προσελκύει το ενδιαφέρον τους.
Η πανεπιστημιούπολη της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και διαθέτει καινούργια κτίρια.
Στην Ορεστιάδα φέτος σημειώθηκε αύξηση των ενοικίων στα διαμερίσματα που επιλέγουν οι φοιτητές, καθώς είναι περιορισμένη η προσφορά αλλά και η ζήτηση.
Συγκεκριμένα, οι τιμές ενοικίασης για τις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 250-300 ευρώ, ενώ μέχρι 400 ευρώ φθάνουν τα ενοίκια για τα δυάρια. “Οι φοιτητές μένουν μόνο στο κέντρο και οι περισσότεροι θέλουν γύρω από την πλατεία. Είμαστε μικρή πόλη και δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε προάστια, για να πάνε οι φοιτητές. Όλα κινούνται γύρω από το κέντρο”, εξηγεί η κ. Αναστασία Μπόζιανη, μεσίτρια.
Οι φοιτητές στην Ορεστιάδα δεν ξεπερνούν τους 500, έτσι η ζήτηση είναι περιορισμένη και δεν υπάρχει πρόβλημα στην αναζήτηση στέγης. Τα τμήματα του πανεπιστημίου είναι πολύ κοντά στο κέντρο και η μετακίνηση είναι εύκολη.
Σταθερές οι τιμές των ενοικίων στη Δυτική Μακεδονία
Στα περσινά επίπεδα διατηρήθηκαν οι τιμές ενοικίων στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας που φιλοξενούν πανεπιστημιακά τμήματα και είναι χαμηλότερες σε σχέση με άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Στην Κοζάνη, που είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ, οι τιμές των ενοικίων διαμορφώνονται από 150 μέχρι 250 ευρώ για τις γκαρσονιέρες, ενώ ένας φοιτητής μπορεί να βρει και μεγαλύτερο διαμέρισμα με 300 ευρώ. “Υπάρχουν και επιπλωμένα διαμερίσματα που δίνονται σε καλή τιμή. Ένα διαμέρισμα με δύο δωμάτια, αν είναι παλιό, ενοικιάζεται προς 200 ευρώ”, αναφέρει ο κ. Γιώργος Ασλανίδης, μεσίτης. “Οι τιμές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με άλλες πόλεις”, υπογραμμίζει ο ίδιος.
Οι φοιτητές στην Κοζάνη προτιμούν το κέντρο, που δεν απέχει πολύ από την πανεπιστημιούπολη, όπου εξάλλου αναπτύσσεται όλη η δραστηριότητά τους κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.
Στη Φλώρινα οι τιμές ενοικίων είναι ακόμη χαμηλότερες από ό,τι στην έδρα του πανεπιστημίου και κυμαίνονται για τις γκαρσονιέρες από 150 μέχρι 180 ευρώ. “Αν το διαμέρισμα έχει δύο δωμάτια, το ενοίκιο μπορεί να φθάσει τα 280 ευρώ”, σύμφωνα με την κ. Θεανώ Γουμπέρη, μεσίτρια. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, στη Φλώρινα “οι φοιτητές αρχικά θέλουν να είναι κοντά στο πανεπιστήμιο και επιλέγουν περιοχές περιφερειακά, είτε στα βόρεια είτε στα νότια. Η καλύτερη περιοχή όμως είναι το κέντρο και την επόμενη χρονιά οι φοιτητές αλλάζουν σπίτι. Αυτό συμβαίνει διότι η ζωή της πόλης είναι στο κέντρο και όσοι φοιτητές μένουν στα προάστια δυσκολεύονται τον χειμώνα να μετακινηθούν λόγω των καιρικών συνθηκών και αναγκάζονται να παίρνουν ταξί και να ξοδεύουν επιπλέον χρήματα”, εξηγεί η κ. Γουμπέρη. Στην Κοζάνη υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων διαμερισμάτων, διότι πολλοί φοιτητές που περνούν σε κάποιο από τα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης ή στα ΤΕΙ δεν προχωρούν στην εγγραφή τους. Έτσι, είναι λιγότεροι οι φοιτητές που σπουδάζουν στην πόλη από αυτούς που έχουν περάσει στις εισαγωγικές εξετάσεις.
Στην Καστοριά, η γραφικότητα της πόλης, η ομορφιά της λίμνης αλλά και οι νεόδμητες οικοδομές φαίνεται ότι ανεβάζουν τα ενοίκια σε σχέση με τις γειτονικές πόλεις. Έτσι, μια γκαρσονιέρα νοικιάζεται από 200 μέχρι 300 ευρώ ανάλογα με την παλαιότητα και τη θέση της.
Η ακριβή Βέροια και οι Σέρρες
Στη Βέροια, όπου λειτουργούν πανεπιστημιακά τμήματα του ΑΠΘ, τα ενοίκια θεωρούνται ακριβά από τους διαμένοντες, αν και δεν διαφέρουν από τα ενοίκια στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, οι γκαρσονιέρες νοικιάζονται από 150 μέχρι 250 ευρώ, ενώ οι τιμές για διαμερίσματα με δύο χώρους και επιπλωμένα φθάνουν τα 300 ευρώ. “Εκτός από τους φοιτητές, έχουμε και τους στρατιωτικούς που νοικιάζουν σπίτια και θεωρούν ότι οι τιμές είναι υψηλές. Αν τις συγκρίνουμε με τις τιμές σε άλλες πόλεις, δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφορά”, λέει ο μεσίτης Κίμων Κατσαμάκας. Ο ίδιος αναφέρει ότι στη Βέροια οι φοιτητές μπορούν να συγκατοικήσουν σε ένα μεγάλο διαμέρισμα και να μοιράζονται τα έξοδα. Οι φοιτητές επιλέγουν το κέντρο της πόλης, τις οδούς Κεντρικής και Μητροπόλεως. Καλή περιοχή θεωρείται και η οδός Πιερίων, στην πλευρά των σχολών, που απέχουν τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο και βρίσκονται στον οικισμό Βαρβάρες. Από εκεί αναχωρούν αστικά λεωφορεία που εξυπηρετούν τη σύνδεση με τα πανεπιστημιακά τμήματα, αλλά στάσεις υπάρχουν σε όλους τους δρόμους του κέντρου.
Στις Σέρρες οι τιμές ενοικίασης γκαρσονιέρας κυμαίνονται μεταξύ 180 και 250 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητά τους. Ωστόσο, “έξω από το κέντρο των Σερρών, στην περιοχή νεόκτιστα, νοικιάζονται από 220 μέχρι 250 ευρώ, διότι είναι καινούργια. Στο κέντρο είναι παλιές οι οικοδομές και ξεκινάνε από 180 μέχρι 210 και κάποια φθάνουν 250”, όπως λέει ο κ. Παντελής Τσακρακλίδης. Οι φοιτητές στις Σέρρες δεν προτιμούν μόνο το κέντρο, αλλά διαμένουν και στα προάστια, που έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η επιλογή εξαρτάται κυρίως από τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας.
Απευθυνθείτε στους μεσίτες
Κώστας Γεωργάκος
αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος
Οι φοιτητές βρίσκονται στη φάση αναζήτησης διαμερίσματος και καλό είναι να απευθύνονται σε μεσίτες που μπορούν να τους βοηθήσουν και να τους προστατεύσουν από προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίσουν.
Οι γονείς και οι φοιτητές δεν πρέπει να σκέφτονται ότι θα επιβαρυνθούν με την αμοιβή που θα δώσουν στον μεσίτη, διότι αν πάνε μόνοι τους σε κάποιους ιδιοκτήτες μπορεί να πέσουν θύματα εξαπάτησης. Κάποιοι εμφανίζονται σαν ιδιοκτήτες, ενώ δεν είναι, για να εισπράξουν προκαταβολές. Εκτός αυτού, μαζί με τον μεσίτη θα συντάξουν το μισθωτήριο συμβόλαιο, ώστε να έχουν τη μεγαλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Τρίτον, επειδή διανύουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο και εφαρμόζονται σκληρά φορολογικά μέτρα, υπάρχουν πολλά ακίνητα που ενοικιάζονται σε χαμηλότερη τιμή απ’ ό,τι τα προηγούμενη χρόνια. Αυτά τα ακίνητα είναι καταγεγραμμένα από τους μεσίτες και, εκτός αυτού, ο μεσίτης, που γνωρίζει την αγορά, μπορεί να προχωρήσει σε μια καλύτερη διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη.
Συνιστάται στους φοιτητές να μη δίνουν προκαταβολή ούτε στον ιδιοκτήτη ούτε στον μεσίτη, από τον οποίο πρέπει να ζητούν τη μεσιτική ταυτότητα. Πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι δεν πρέπει να πληρώνουν κανέναν μεσίτη μόνο για την υπόδειξη ενός σπιτιού. Μόνο όταν κλείνει συμφωνία δικαιούται αμοιβή ο μεσίτης.
Τα ονόματα των μεσιτών μπορούν να τα βρουν μέσω της εφημερίδας “Μακεδονία”, αλλά υπάρχουν αναρτημένα και σε καταλόγους στο διαδίκτυο.
Προσοχή στα συμβόλαια με τους ιδιοκτήτες
Χρήσιμες συμβουλές και επισημάνσεις στους νέους φοιτητές και σπουδαστές που θα αναζητήσουν στέγη μακριά από την οικία τους δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ).
Το ΚΕΠΚΑ καταρχάς υπενθυμίζει ότι για την εύρεση κατοικίας υπάρχουν σε κάθε πόλη μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κτλ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας για σπίτι πρέπει να γνωρίζουμε:
Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμη έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα μήνες. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
Η μίσθωση αόριστης διάρκειας μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή. Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα. Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού που ισούται με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, π.χ. “Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση πριν από τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη”. Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε. Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί κατάλληλα κατά τη μίσθωση. Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου. Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που αυτός έκανε στο ακίνητο. Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη. Εμείς, από την πλευρά μας, ως ενοικιαστές πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων, την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα με την καθυστέρηση του ενοικίου. Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση που την παρέλαβε.
Δικαίωμα στέγασης στις φοιτητικές εστίες
Προκειμένου να υποβάλλετε τις σχετικές αιτήσεις πρέπει να πληροίτε τις εξής προϋποθέσεις: Να έχετε την ιδιότητα του φοιτητή σε σχολή της ανώτατης εκπαίδευσης. Να μην είστε πτυχιούχοι άλλης ανώτατης ή ανώτερης σχολής. Να μην έχετε συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας σας. Η οικογένειά σας να έχει μόνιμο τόπο διαμονής διαφορετικό από αυτόν που βρίσκεται ο τόπος σπουδών σας και φυσικά να μη διαθέτετε ιδιόκτητη κατοικία στην πόλη όπου βρίσκεται η εστία. Να έχετε καταθέσει αίτηση εισδοχής μόνο σε μία φοιτητική εστία.
Δικαιολογητικά
Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να πάρετε από την εστία ένα ειδικό έντυπο, προκειμένου να συντάξετε την αίτηση εισδοχής, μαζί με την οποία πρέπει να συνυποβάλλετε τα εξής: Βεβαίωση της γραμματείας της σχολής ότι φοιτάτε, κάνοντας παράλληλα αναφορά στον χρόνο εγγραφής και στον ήδη διανυόμενο χρόνο σπουδών. Φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας επικυρωμένη ή πιστοποιητικό γέννησης από δήμο ή κοινότητα. Ακόμη, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από αρμόδια δημοτική ή κοινοτική αρχή (του τελευταίου εξαμήνου). Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας των γονέων (επικυρωμένο). Υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνεται η μόνιμη κατοικία των γονέων. Όσοι επικαλεστούν λόγους υγείας θα πρέπει να προσκομίσουν και βεβαίωση της αρμόδιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής με την οποία να τεκμηριώνονται οι λόγοι αυτοί. Όσοι είναι πολύτεκνοι θα υποβάλουν πιστοποιητικό πολυτεκνίας από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων. Όσοι είναι άποροι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση - πιστοποιητικό απορίας από αρμόδια υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας. Όσοι πάλι είναι παιδιά χωρισμένων γονιών θα πρέπει να προσκομίσουν δικαστική απόφαση, με την οποία θα προσδιορίζεται η επιμέλεια.
Ανοιχτή γραμμή ΑΠΘ
Οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου φρόντισαν να λειτουργήσει και φέτος ανοιχτή γραμμή εξυπηρέτησης έως τις 31 Οκτωβρίου 2010, προκειμένου οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του ιδρύματος να βοηθηθούν στην αναζήτηση και την εύρεση στέγης. Για τον σκοπό αυτό είναι στη διάθεση των ιδιοκτητών διαμερισμάτων η ιστοσελίδα του τμήματος Σπουδών του ΑΠΘ http://dps.web.auth.gr, οι τηλεφωνικές γραμμές 2310 991372 991373, 994168, 996743 και 996771, καθώς και το φαξ 2310 995112, όπου μπορούν να δηλώσουν τα διαμερίσματα που διαθέτουν για ενοικίαση. Στο τμήμα Σπουδών του ΑΠΘ υπάρχει στη διάθεση των ενδιαφερομένων κατάλογος με τους μεσίτες της Θεσσαλονίκης.
Στην ίδια ιστοσελίδα και στις παραπάνω τηλεφωνικές γραμμές μπορούν να επικοινωνούν οι φοιτητές/-τριες και να ενημερώνονται για τα διαθέσιμα διαμερίσματα με τα απαραίτητα σχετικά στοιχεία. Επίσης, κατά τη διάρκεια των εγγραφών και τις ώρες 9 π.μ. έως 12 μ. θα λειτουργούν στους χώρους εγγραφών των νεοεισαγομένων φοιτητών/-τριών του ΑΠΘ περίπτερα, από τα οποία θα διατίθενται ενημερωτικό υλικό και πληροφορίες για ό,τι αφορά τις εγγραφές των φοιτητών/-τριών, τη σίτιση, τη στέγαση κ.ά. Οι τηλεφωνικές γραμμές 2310 994000 και 2310 996000 για πληροφορίες για ό,τι αφορά τις περιόδους και τα δικαιολογητικά εγγραφών.
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, για ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τη σίτιση, την υγειονομική περίθαλψη, τα φοιτητικά εισιτήρια και τα δωρεάν συγγράμματα και βοηθήματα οι φοιτητές μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας και στη Φοιτητική Λέσχη, τηλ. 2310 891268, 891247.
Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας δίνει πληροφορίες μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 25410 79028.
Οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στεγάζονται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Ελ. Βενιζέλου 2, τηλ. 24610 56200.
Φώτης Κουτσαμπάρης
εφημερίδα ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου