Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ,Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2010


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε, για το 2010, τη Στοκχόλμη της Σουηδίας ως την πλέον πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ), εδώ και πολλά χρόνια, η σουηδική πρωτεύουσα αποτελεί πρότυπο οικολογικής πόλης, τόσο ως προς τις υποδομές που διαθέτει, όσο και ως προς την ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Η τιμητική αυτή διάκριση, απονέμεται φέτος, για πρώτη φορά, από την Επιτροπή σε πόλη χώρας-μέλους της ΕΕ. Αποκαλείται δε ευρωπαϊκό βραβείο για την πλέον πράσινη πρωτεύουσα. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου του 2010, η Στοκχόλμη θα φέρει τον τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Θα ακολουθήσει, το 2011, το Αμβούργο, ενώ ήδη οι ειδικοί της Επιτροπής εξετάζουν τις υποψηφιότητες για το 2012 και 2013. Ποια είναι, όμως, τα κριτήρια; τοπικές πρωτοβουλίες κατά της κλιματικής αλλαγής, διαχείριση απορριμμάτων, προστασία του περιβάλλοντος, συγκοινωνίες, ποιότητα αέρα και νερού.
Η συνοικία πρότυπο
Τι ήταν εκείνο, όμως, που έκανε τη Στοκχόλμη τόσο ξεχωριστή, ώστε να βραβευτεί ως πρώτη, «πράσινη» ευρωπαϊκή πρωτεύουσα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Χάμαρμπι Σγέσταντ, που θεωρείται ως μια υποδειγματική συνοικία, η οποία σχεδιάστηκε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί δεν ανατέθηκαν τελικά στη Στοκχόλμη. Η συνοικία, όμως, έμεινε και ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη του τι σημαίνει πραγματικά οικολογική συνοικία.
Για παράδειγμα, ενώ στις ΗΠΑ ή την Αυστραλία αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη εκπομπές 20 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, στη Στοκχόλμη η αναλογία αυτή είναι μόλις 4 τόνοι. Ο αρχιτέκτονας της συνοικίας Στέλαν Φρίξελ, μιλώντας στην «ΝΒ», είπε χαρακτηριστικά: «Μας ρωτούν. Πώς το καταφέρνετε; Είναι τα κτίρια τόσο μοναδικά; Με τι τρόπο καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες; Ποιο είναι το μυστικό; Το μυστικό είναι η υποδομή, απαντούμε».
Πάντως, σύμφωνα με την Επιτροπή, το μυστικό της επιτυχίας των Σουηδών είναι - εκτός από τις υποδομές - η ανακύκλωση και οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των διαφόρων συστημάτων επεξεργασίας των λυμάτων, τα οποία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Ανακυκλώνεται ακόμη και το νερό
Οι Σουηδοί αρχιτέκτονες μετέτρεψαν μια παλιά, παροπλισμένη βιομηχανική μονάδα, σ’ ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα κατοικιών, που έχουν θέα τα πάρκα και τη μαρίνα με τα σκάφη αναψυχής. «Η υποδειγματική υποδομή περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης», τόνισε ο Γιόνας Τέρνμπλομ, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρίας Envac.
Πρόσθεσε πως «η ανακύκλωση λειτουργεί μόνον εάν συμμετέχουν οι πολίτες. Μπροστά σε κάθε σπίτι συλλέγονται οργανικά υπολείμματα για κομποστοποίηση, χαρτί και βέβαια υπόλοιπα απορρίμματα που δεν πηγαίνουν στην ανακύκλωση».
Σε κάθε σπίτι υπάρχουν σωλήνες ύψους αρκετών μέτρων όπου ρίχνονται τα απορρίμματα. Από εκεί, με ισχυρή πίεση, περνούν μέσα από ένα δίκτυο σωληνώσεων και φθάνουν στο σημείο από το οποίο μεταφέρονται στο χώρο ανακύκλωσης.
Επιπλέον, από διαδικασία ανακύκλωσης περνάει και το νερό, με το οποίο υδροδοτείται η περιοχή. Έτσι, μετά την πρώτη χρήση στέλνεται στη μονάδα επεξεργασίας, όπου παράγεται βιολογικά φυσικό αέριο για οικιακή χρήση αλλά και τη δημόσια συγκοινωνία. Επίσης, το υπόλοιπο νερό τροφοδοτεί το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της συνοικίας.
απο το culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: