TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του SΤΕVΕ CΟΝΝΟR
Μια νέα γενετική μετάλλαξη αποκτά ένας τυπικός καπνιστής κάθε 15 τσιγάρα που καπνίζει, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων από 10 χώρες οι οποίοι κατόρθωσαν να «ξεκλειδώσουν» για πρώτη φορά τις αλλαγές στον γενετικό κώδικα δύο εκ των πιο κοινών καρκίνων, του πνεύμονα και του δέρματος. Η σημαντική αυτή έρευνα δημιουργεί προσδοκίες για πιο αποτελεσματικά φάρμακα αλλά και ελπίδες για ταχύτερο εντοπισμό των όγκων μέσω εξετάσεων αίματος, καθώς τώρα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις μεταλλάξεις που μετατρέπουν ένα υγιές κύτταρο σε καρκινικό. Η καταγραφή του γονιδιώματος βέβαια θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 χρόνια.
Ρώσικη ρουλέτα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα μελετώντας πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα ότι οι γενετικές μεταλλάξεις ανέρχονται σε περισσότερες από 23.000 και προέρχονται από τοξίνες που βρίσκονται στα τσιγάρα και συσσωρεύονται στη διάρκεια της ζωής. Μελέτησαν επίσης ασθενείς με κακοήθη μελανώματα και ανακάλυψαν ότι το DΝΑ του καρκίνου του δέρματος περιέχει περισσότερα από 30.000 γενετικά λάθη τα οποία προκαλούνται σχεδόν αποκλειστικά από εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο. Όλες αυτές οι μεταλλάξεις δεν είναι βλαβερές, ορισμένες όμως προκαλούν καρκίνο.
Ο ερευνητής δρ Πίτερ Κάμπελ που συμμετείχε στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Νature» χαρακτήρισε το κάπνισμα «ρώσικη ρουλέτα. Τις περισσότερες φορές οι μεταλλάξεις θα εντοπιστούν σε “αθώα” τμήματα του γονιδιώματος, αρκούν όμως μερικές φορές για να προκαλέσουν καρκίνο.
Αυτό που απομένει να αποδειχθεί είναι η θεωρία ότι κόβοντας το κάπνισμα τα κύτταρα του πνεύμονα που περιέχουν μεταλλάξεις αντικαθίστανται με νέα, χωρίς γενετικά σφάλματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου