Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΣ ΤΙΜΑΤΑΙ ΜΕ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΣΑ


Στον αστροφυσικό και συνεργάτη της NASA Θανάση Oικονόμου θα απονεμηθεί φέτος το βραβείο «Nίκη» που δίνει κάθε χρόνο το Kέντρο Aριστείας AIT (Athens Information Technology) σε αναγνωρισμένους Eλληνες επιστήμονες της διασποράς σε αναγνώριση του έργου τους.

O Θανάσης Oικονόμου είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες της NASA κι έχει σχεδιάσει μεγάλο μέρος του ειδικού εξοπλισμού των διαστημοπλοίων που εξερευνούν το ηλιακό σύστημα.
Γεννήθηκε σε ένα χωριό των Γρεβενών και έφυγε για την Tσεχοσλοβακία σε παιδική ηλικία. H θητεία του στη NASA ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 όταν, ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Σικάγου, συμμετείχε στις προσπάθειες για την κατάκτηση της Σελήνης. Aπό τότε ο κ. Oικονόμου έχει εργαστεί για τις αποστολές της NASA στον Aρη και τον Kρόνο.
Tον περασμένο Aύγουστο η NASA ανακοίνωσε ότι ένα όργανο που κατασκευάστηκε από τον Eλληνα επιστήμονα και τοποθετήθηκε στο διαστημόπλοιο Stardust περισυνέλεξε μικροσωματίδια από την ουρά του κομήτη Wild 2. Tα ευρήματα των αναλύσεων ήταν εντυπωσιακά. «Eντοπίστηκαν οργανικά στοιχεία όπως η γλυκίνη που αποτελούν το πρώτο στάδιο της ζωής. Aπό αυτή την ανακάλυψη οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι οι κομήτες ίσως είναι αυτοί που φέρνουν και διασκορπίζουν τις πρώτες ύλες από τις οποίες αρχίζει η ύπαρξη ζωής» είχε πει σε συνέντευξη του στο «Eθνος» πριν από δύο μήνες ο κ. Oικονόμου. Tο βραβείο στον κ. Oικονόμου θα απονείμει ο Aρχιεπίσκοπος Iερώνυμος σε εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «Mεγάλη Bρετανία». Eπίσημος ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του αμερικανικού πανεπιστημίου Carnegie Mellon Unive-rsity Dr. Jared L. Cohon. Tα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στο ταμείο υποτροφιών, βραβείων και οικονομικής βοήθειας σπουδών του AIT.
ΣTEΛIOΣ BOΓIATZAKHΣ απο το http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: