Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, αντιγράφουν συμπεριφορές, επικοινωνούν μεταξύ τους, καταστρώνουν κοινές στρατηγικές. Το δελφίνια είναι τα δεύτερα πιο έξυπνα πλάσματα στον πλανήτη μετά τους ανθρώπους, θα έπρεπε να αναγνωριστούν ως «μη ανθρώπινα πρόσωπα» και να αποκτήσουν ορισμένα δικαιώματα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος που επικοινωνούν μεταξύ τους τα δελφίνια έχει πολλές ομοιότητες με τους μηχανισμούς επικοινωνίας των ανθρώπων. Οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης την ανατομία του εγκεφάλου των δελφινιών διαπιστώνοντας ότι έχει πολλά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την υψηλή νοημοσύνη και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι πιο έξυπνα από τους χιμπαντζήδες, τα θηλαστικά που διεκδικούσαν τη δεύτερη θέση στον κατάλογο της ευφυΐας. Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να κρατούνται τόσο ευφυή πλάσματα φυλακισμένα σε πάρκα αναψυχής, να σκοτώνονται για να γίνουν τροφή ή να πεθαίνουν ως παράπλευρες απώλειες της αλιείας. «Ο εγκέφαλος σε κάποια είδη δελφινιών είναι μεγαλύτερος από τον δικό μας και δεύτερος σε μάζα μετά τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε σχέση με τον όγκο του σώματος», σημειώνει η Λόρι Μαρίνο, καθηγήτρια ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα (ΗΠΑ).

Πολιτιστικά ζώα
Τα δελφίνια έχουν καταταχθεί εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα στα εξυπνότερα ζώα, αλλά πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν ότι υπολείπονταν των χιμπαντζήδων σε ευφυΐα, για τους οποίους πιστεύεται ότι η νοημοσύνη τους μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός τρίχρονου παιδιού. Από πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα δελφίνια- και ειδικά τα ρινοδέλφινα- είναι πιο έξυπνα τόσο από τους χιμπαντζήδες όσο και από τα τρίχρονα παιδιά. Οι ίδιες μελέτες έδειξαν ότι τα δελφίνια διαθέτουν προσωπικότητα, ισχυρή αίσθηση του «εγώ» και μπορούν να σκεφτούν το μέλλον. Έγινε σαφές, επίσης, ότι είναι «πολιτιστικά» ζώα, που σημαίνει ότι ένας νέος τύπος συμπεριφοράς μεταδίδεται γρήγορα από το ένα δελφίνι στο άλλο. Έχει διαπιστωθεί, εξάλλου, ότι τα δελφίνια μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, τον οποίο χρησιμοποιούν μάλιστα για να παρατηρήσουν διάφορα μέρη του σώματός τους. Ακόμη, έχουν την ικανότητα να μάθουν μια στοιχειώδη γλώσσα αποτελούμενη από σύμβολα, να λύσουν δύσκολα προβλήματα αλλά και να συνεργαστούν με έναν τρόπο που απαιτεί σύνθετες κοινωνικές δομές κι ένα υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης. Η συνεργασία
Πρόσφατα, ένα δελφίνι που είχε ζήσει σε αιχμαλωσία σε δελφινάριο είχε διδαχθεί από τους εκπαιδευτές του να «περπατάει» στο νερό με την ουρά του. Κάποια στιγμή απελευθερώθηκε ξανά στον ωκεανό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοί ότι έπειτα από τρεις βδομάδες είχε μάθει να κάνει το ίδιο κόλπο ολόκληρο το κοπάδι. Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα, όπως το σφουγγάρι που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τα δελφίνια κάτω από το ρύγχος τους στα νερά της Δυτικής Αυστραλίας όταν αναζητούν ακανθώδη ψάρια στον βυθό ή ο τρόπος που συνεργάζονται για να περικυκλώσουν στρατηγικά κοπάδια ψαριών.


ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΜΕΛΕΤΕΣ
Τα δελφίνια, ειδικά τα ρινοδέλφινα, είναι πιο έξυπνα τόσο από τους χιμπαντζήδες όσο και από τα τρίχρονα παιδιά

Ομοιότητες στους εγκεφάλους
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ επισημαίνουν ότι το μέγεθος του εγκεφάλου διαδραματίζει μικρότερο ρόλο στην ευφυΐα και ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το μέγεθος σε σχέση με τον όγκο του σώματος. Αυτό που διαπίστωσε η Λόρι Μαρίνο και οι συνεργάτες της είναι ότι ο εγκεφαλικός φλοιός και ο νεοφλοιός των ρινοδέλφινων είναι τόσο φαρδύς που ανατομικά συγκρίνεται μόνο με του ανθρώπου. Επίσης, ο εγκεφαλικός φλοιός των δελφινιών έχει παρόμοιες αυλακώσεις με αυτές που παρατηρούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και συνδέονται με την ευφυΐα. Τα ευρήματα αυτά θα παρουσιαστούν τον επόμενο μήνα σε συνέδριο στο Σαν Ντιέγκο και αποτελούν επιχείρημα εις βάρος της κακομεταχείρισης των δελφινιών. Στο ίδιο συνέδριο θα συμμετάσχει και ο καθηγητής Τόμας Γουάιτ, ο οποίος έχει γράψει μια σειρά από βιβλία υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αναγνωριστούν ορισμένα δικαιώματα και στα δελφίνια. Όπως επισημαίνει, τα δελφίνια είναι «μη ανθρώπινα πρόσωπα».

Πηγή: www.tanea.gr

2 σχόλια:

Nioniosmeg είπε...

Το έχω γράψει εγώ από κάτω αυτό... :P

Ανώνυμος είπε...

Ναι,τώρα το είδα!Είναι περίπου το ίδιο!