Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ναι ή όχι στα light προϊόντα;







Πότε είναι ωφέλιμα και πώς να τα καταναλώσετε σωστά.

Ποια είναι και πώς παρασκευάζονται
Ένα προϊόν ονομάζεται «λάιτ» όταν περιέχει 30% λιγότερες θερμίδες από το αντίστοιχο «πλήρες». Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτή η μείωση διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Τα περισσότερα στηρίζονται στη μέτρηση των θερμίδων που αποδίδουν. Ο απλούστερος τρόπος για να παραχθούν είναι η αφαίρεση ενός ποσοστού λίπους, δεδομένου ότι αυτό περιέχει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, το λίπος που αφαιρείται θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο: ένα μέρος του με νερό και ένα άλλο με υδατάνθρακες.
Οδηγίες (σωστής) κατανάλωσης
Η σωστή λογική είναι να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες κανονικής «πλήρους» τροφής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένου λίπους στο βούτυρο, τη μαργαρίνη και τα παχιά τυριά δεν είναι υγιεινή. Τα τρανς λιπαρά (π.χ. σε πολλές μαργαρίνες) πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, χρόνιες φλεγμονοπάθειες και πολλούς τύπους καρκίνου. Άλλα ελαφριά προϊόντα, ωστόσο, όπως το γάλα, είναι πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα «πλήρη». Όσον αφορά στο γάλα, την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι, φροντίστε οι μερίδες των «ελαφρών» προϊόντων να είναι του ιδίου μεγέθους με την αντίστοιχη του «πλήρους» (δηλαδή μικρή). Εκτός από το αποβουτυρωμένο γάλα, το γιαούρτι και το άπαχο τυρί, περιορίστε τη μεγάλη κατανάλωση και των υπόλοιπων γαλακτοκομικών, καθώς περιέχουν πολλά λιπαρά.
Γεύση... χωρίς ζάχαρη και λίπος
Υπάρχουν «ελαφριά» προϊόντα στα οποία η ζάχαρη έχει μειωθεί ή αφαιρεθεί εντελώς, όπως ορισμένοι χυμοί φρούτων. Όσον αφορά στα αναψυκτικά, είναι προτιμότερο να επιλέγετε «λάιτ». Άλλα προϊόντα που δεν περιέχουν ζάχαρη είναι μερικά είδη μαρμελάδας και γιαουρτιού, τα οποία γλυκαίνονται με φρουκτόζη ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Κατά κανόνα, η φρουκτόζη δίνει καλύτερη γεύση. Όσο για τα αποβουτυρωμένα προϊόντα, είναι υγιεινά όταν το λίπος που απομακρύνεται δεν αντικαθίσταται με κάτι άλλο (π.χ. ελαφρύ γάλα), όχι όμως όταν το ωφέλιμο (ακόρεστο) αντικαθίσταται με υδατάνθρακες. Καλό είναι, πάντως, να αποφεύγετε την καθημερινή κατανάλωση γλυκών τροφών.
Από τον Dr. Lindberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: