Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΡΥΘΜΟΙ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!


Τις εντυπώσεις ετοιμάζεται να «κλέψει» για μία ακόμη χρονιά η Ξάνθη. Η «αρχόντισσα» της Θράκης ζει τις απόκριες μέσα από την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα στους δρόμους και τις πλατείες. Το ξανθιώτικο καρναβάλι είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί από το 1966 με τον δικό του, ξέφρενο παλμό.
Στη Νάουσα, οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» θα έχουν και φέτος την τιμητική τους. Η παράδοση και η σάτιρα θα είναι τα κύρια στοιχεία των αποκριάτικων εκδηλώσεων της πόλης, που θα διοργανώσει ο δήμος. Πλήθος κόσμου θα χορέψει και θα διασκεδάσει ξέφρενα στους δρόμους της Νάουσας, στο αυθεντικό ελληνικό καρναβάλι. Η επίσημη έναρξη ορίζεται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στην πλατεία Καρατάσου με τη διοργάνωση ενός παραδοσιακού γλεντιού.
Στην Κοζάνη, θα αναβιώσει το έθιμο του φανού, όπου φωτιές και υπαίθρια γλέντια στήνονται σε κάθε γειτονιά της πόλης. Οι φανοί, οι μασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την Κοζάνη, οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και οι μπάντες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τοπικού καρναβαλιού. Σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι φανοί, μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν μικροί και μεγάλοι.
Τα «Ανακατωσάρια» δίνουν ζωή στα Γρεβενά. Αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και κορυφώνονται το διήμερο της μεγάλης αποκριάς. Ορχήστρες δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα και πλημμυρίζουν με μουσική ολόκληρη την πόλη.
Στον Τύρναβο της Λάρισας, οι προετοιμασίας για τον εορτασμό της αποκριάς έχουν ξεκινήσει. Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης θα διανέμονται εδέσματα σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου θα διοργανωθεί η Μπαρμπαριά,το άναμμα της φωτιάς, όπως προστάζει η παράδοση, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Στην Έδεσσα, κορυφαία στιγμή θα αποτελέσει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και περίπου 5.000 καρναβαλιστών το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, ενώ την επομένη μέρα θα γίνει το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου. Την Τσικνοπέμπτη, σε αρκετά σημεία της πόλης θα στηθεί χορός, γλέντι, ενώ θα υπάρχουν ψησταριές και ορχήστρα χάλκινων.
Αντίθετα, στην Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας, όπου επί χρόνια διοργανώνονταν από τις πιο πετυχημένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας η διοίκηση του δήμου αποφάσισε για δεύτερη συνεχή χρονιά να μην πραγματοποιήσει καμία εκδήλωση

1 σχόλιο:

giwrgos filosofikh είπε...

8a parakalousa ton dhmiourgo tou ar8rou,dld ton ar8rografo efoson den katadexthke na valei to Re8umno edw me to karnavali,na kanei ena allo ar8ro afierwmeeno apokleistika sto Re8umno.....axxaxaxaaxxa