Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ...ΕΝΑ ΠΟΝΗΡΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ!!







Τα γνωστά “Μπουρμπούλια”,η παλαιότερη εκδήλωση του πατρινού καρναβαλιού,ξεκίνησαν ως έθιμο μάλλον το 1872, που ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του θεάτρου Απόλλων από τον Τσίλερ. Μπουρμπούλι σημαίνει κρέας που βράζει γρήγορα, μεζές, πρόχειρο γεύμα στο πόδι. Μεταφορικά αποδίδει το κλίμα που επικρατούσε στους αντίστοιχους χορούς της Ευρώπης, αυτό της τυχαίας, στιγμιαίας γνωριμίας. Τότε όλες οι γυναίκες της πόλης έρχονταν στο θέατρο, που μετατρεπόταν σε αίθουσα χορού, φορώντας το ντόμινο (ένα μαύρο φόρεμα που κάλυπτε ολόκληρο το σώμα τους) και έχοντας κρυμμένο το πρόσωπό τους με μια μάσκα, που άφηνε ακάλυπτα μόνο τα μάτια και το στόμα. Καλυμμένες, λοιπόν, κάτω από την ανωνυμία μπορούσαν να φλερτάρουν και να χορέψουν με τους άντρες, οι οποίοι φορούσαν τα κανονικά τους ρούχα.
Μαύρο Ντόμινο φοράω με τους γέρους κέφι σπάω που φυλάνε καραούλι όταν γίνεται μπουρμπούλι να τσιμπήσουν, να χαϊδέψουν και κρυφά να μπουρμπουλέψουν κανά τρυφερό πιτσούνι ακουμπώντας στο μπαστούνι. Μα συνήθως την παθαίνουν και στα κρύα πάντα μένουν όλες τους, τους κοροϊδεύουν τη φαλάκρα τους χαζεύουν και αυτοί γλυκοσαλιάζουν δεν μπορούν κι αναστενάζουν πώς να φάνε τις κοπέλες με τις ψεύτικες μασέλες!

Μπορεί οι σατυρικοί στίχοι του ανώνυμου καρναβα - λογο - πλόκου να φέρνουν τους γέρους στο επίκεντρο της απίθανης εικόνας του χτες και του σήμερα, αλλά τα Μπουρμπούλια καταξιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου σαν η αυθόρμητη και απροετοίμαστη συνάθροιση ανθρώπων όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών κατηγοριών, διαφορετικών καταγωγών και προελεύσεων που, γεμίζοντας τις μπαταρίες τους με διάθεση για περιπέτεια και ξεφάντωμα, αφήνονται στις συναρπαστικές διαδρομές ενός ασταμάτητου χορού.
Στα χρόνια του μεσοπόλεμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα μπουρμπούλι (μεζές από κρέας που βράζει) τους απογευματινούς τότε χορούς γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.
Αρσενικά στις επάλξεις, έτοιμα να παρασυρθούν στη δίνη ενός θηλυκόκοσμου κρυμμένου σε μαύρα ντόμινο και μαύρες μάσκες.
Για τις κυρίες δωρεάν προσέλευση, για τους κυρίους αστικό συνήθως ένδυμα και συμβολικό εισιτήριο. Στις πύλες του "Απόλλωνα", ώρα 9 μ.μ. Οι ταυτότητες κρυφές, το μυστήριο στο απώγειο. Κυρίες άρξατε οι καβαλιέροι προσδοκούν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: