Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ


Κατά το έθιμο την Τσικνοπέμπτη συγγενικές ή και φιλικές, οικογένειες μαζεύονται σε ένα σπίτι και το ρίχνουν στο γλέντι, στο χορό και στο τραγούδι και στο τσούγκρισμα των ποτηριών με την ευχή “υγείαν και καλόν Πάσχα να φτάσουμεν”.
Καθένας και καθεμία θα τραγουδήσει το τραγούδιν τους, και μετά το φαγοπότι αρχίζουν χοροί Κυπριακοί. Πάνω στη διασκέδαση και το γλέντι κάνουν την εμφάνισή τους μάσκες, ντυμένες με ό,τι πρόχειρο εύρισκαν στο σπίτι, με μουντζουρωμένα πρόσωπα και φορούσαν κουρούκλες, οι άνδρες ντύνουνταν γυναίκες με πορτοκάλια στο στήθος για μαστούς και οι γυναίκες ντύνουνταν με ανδρικά φορέματα ή βράκα. Ολοι προσπαθούσαν να βρουν ποιόν πρόσωπο ήτο κάτω απο τη μάσκα και όταν το επετύγχαναν ξεσπούσαν στα γέλια και χαρές.
Το έθιμο τούτο διατηρήθηκε από χρόνο σε χρόνο με κατάληξη τη μεγάλη γιορτή των Καρναβαλιών, όπως σήμερα. Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στη Λεμεσό, την πόλη του Καρναβαλιού, ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει την επίσημη είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου στην πόλη και αρχίζει το καρναβαλίστικο γλέντι που κρατεί μέχρι την τελευταία Κυριακή της Απόκρεω ή της Τυρινής.
www.homeboymagazine.gr/?

Δεν υπάρχουν σχόλια: