Δυστυχώς, τρία από τα 6 υποείδη τίγρης έχουν εξαφανιστεί πλήρως εδώ και 70 χρόνια, ενώ 25 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το τέταρτο, η τίγρη της Νότιας Κίνας, θεάθηκε για τελευταία φορά στη φύση.
Σημαντικότατος παράγοντας για την εξαφάνιση των τίγρεων είναι η δραματική συρρίκνωση των βιοτόπων τους τα τελευταία χρόνια: σήμερα, οι εναπομείναντες τίγρεις ζουν σε 40% μικρότερη επιφάνεια σε σχέση με το προηγούμενο Έτος Τίγρης (1998), έκταση που αντιστοιχεί μόλις στο 7% της ιστορικής τους εξάπλωσης.
Οι κυριότερες απειλές για τις τίγρεις είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων τους, το παράνομο εμπόριο και η κλιματική αλλαγή. Το WWF, σε μια παγκόσμια προσπάθεια επαγρύπνησης για την προστασία του είδους, καταγράφει τις 10 πιο προβληματικές περιοχές στον κόσμο στις οποίες οι τρεις αυτές απειλές συναντώνται και αλληλεπιδρούν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν τόσο μέρη που διαβιούν οι τίγρεις (Ινδία, Μπαγκλαντές, Ρωσία, Κίνα, Βιετνάμ, Νεπάλ, Ινδονησία/Μαλαισία, περιοχή Μεκόνγκ), όπου εντοπίζονται συγκεκριμένες απειλές, μεταξύ άλλων το παράνομο εμπόριο, η παράνομη υλοτομία και τα έργα υποδομής που συρρικνώνουν τους βιοτόπους τους, αλλά και περιοχές (Ευρώπη, Αμερική), στις οποίες πίεση στους πληθυσμούς του είδους ασκούν, ακόμα και από απόσταση, τα καταναλωτικά πρότυπα.
Αντιθέτως, οι πλέον υγιείς πληθυσμοί βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει ουσιαστική προστασία από τη λαθροθηρία και την απώλεια ενδιαιτήματος και όπου οι τίγρεις μπορούν να βρουν τροφή. Ως εκ τούτου, τα μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα για την επιβίωση του είδους.
Το Έτος της Τίγρης, που συμπίπτει φέτος με το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, μπορεί να αποδειχτεί τυχερό για το απειλούμενο είδος. Τον Σεπτέμβριο του 2010 θα πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας Διεθνής Συνδιάσκεψη για τις Τίγρεις, στην οποία αναμένεται οι 13 ασιατικές χώρες στις οποίες διαβιεί το είδος να προχωρήσουν σε μια φιλόδοξη ατζέντα για τη διατήρησή του. Στόχος είναι μέχρι το 2022, το επόμενο Έτος της Τίγρης, να έχει διπλασιαστεί ο πληθυσμός τους. To WWF εργάζεται μέσα από τα προγράμματα του σε διάφορες χώρες αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Δείτε τον χάρτη με τις 10 πιο προβληματικές περιοχές
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Υιοθετήστε συμβολικά μία τίγρη και βοηθείστε στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη διάσωση του είδους
wwf.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου