Πρίν απο λίγο είχα μια διαφωνία με κάποιους, αν το σουβλάκι είναι δικό μας ή των Ιταλών.Στην Ιταλία υπάρχει κάτι αντίστοιχο, το "Spiedino".Γι'αυτό κι εγώ έψαξα στο Ιντερνετ σχετικά με τα δυο εδέσματα.
Σχετικά με το Σουβλάκι μας:
Η συνταγή είναι γνωστή από την ελληνική αρχαιότητα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθηναίου στο έργο του Δειπνοσοφιστές, ότι ο Ηγήσιππος στο Οψαρτυτικό του, δηλ. στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε, αναφέρει ένα έδεσμα που λεγόταν κάνδαυλος και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί (Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές, 12, 516d).
Το σουβλάκι από εντόσθια αναφέρεται σε ρωμαϊκά κείμενα του 1ου αιώνα μ.Χ. αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, μικροπωλητές πωλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα ή λαχανικά, και σουβλάκι με πίτα. Πλέον, και με την αύξηση του ανταγωνισμού, τα περισσότερα από τα καταστήματα, παρέχουν τα εδέσματά τους και σε πακέτο, για την κατανάλωσή τους στην οικία του κάθε ενδιαφερομένου.
(απο wikipedia)
Το Spiedini είναι το ίδιο, αλλά μπορεί κανείς να το βρεί στην Ιταλία. Συνήθως το σερβίρουν με ζυμαρικά.
Μάλιστα η Ιταλία δεν είναι η μοναδική χώρα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει κατι αντίστοιχο με το σουβλάκι!Μετά απο μια μικρή "έρευνα" ανακάλυψα 12 χώρες (μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία) όπου υπάρχει το δικό μας σουβλάκι με διαφορετικές ονομασίες. Αντί για δύο λοιπόν, εμφανίστηκαν 12!
Δείτε τη λίστα με τις χώρες και τις διάφορες ονομασίες :
1. Yakitori - Japan
2. Pincho - Spain
3. Seekh kebab - India
4. Brochette - France
5. Souvlaki - Greece
6. Spiedini - Italy
7. Sat� (or satay) - Malaysia
8. Shashlik - Russia
9. Szaszlyki - Poland
10. Espetada - Portugal
11. Antichucho - Peru
12. Suya - Nigeria
Τελικά οι Ιταλοί δεν μας το "έκλεψαν" όπως ισχυρίστηκα... Απλώς ο συγκεκριμένος τρόπος που ψήνεται ένα είδος κρέατος είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλο τον κόσμο!
Και πώς να μην είναι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου