Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Γεύση από αρχαιότητα στον τάφο του πρώτου Κινέζου αρχαιολόγου

Φύλλα τσαγιού ηλικίας πάνω από 1000 ετών περιείχαν αγγεία από οικογενειακή νεκρόπολη στη βορειοδυτική επαρχία Σαανξί της Κίνας. Τα αγγεία, από χαλκό, πορσελάνη και πηλό, βρέθηκαν σε μια συστάδα 29 τάφων και χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή και κατανάλωση αφεψημάτων τσαγιού. Τα κατάλοιπα, που βρέθηκαν κολλημένα στα τοιχώματα των αγγείων, και ειδικά σε ένα, μαρτυρούν την προτίμηση σε μια πολυτελή ποικιλία γνωστή ως...
... λευκό τσάι, που καλλιεργούνταν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν, πολύ μακριά από το σημείο εύρεσης. Περιλαμβάνουν όμως και κατάλοιπα πράσινου τσαγιού.


Η νεκρόπολη περιείχε τα κατάλοιπα 29 νεκρών (20 ενηλίκων και εννέα παιδιών) οι οποίοι, με βάση επιγράμματα, σχετίζονται με την ευγενή οικογένεια των Λου, που έζησε την εποχή της Δυναστείας Σονγκ (10ος-13ος αι. π.Χ.). Γενάρχης της οικογένειας αυτής ήταν μάλλον ο Λου Νταλίν, λόγιος και ανώτερος αυλικός αξιωματούχος που θεωρείται ο πρώτος Κινέζος αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι στο χώρο βρέθηκαν εργαλεία σχετιζόμενα με τη γραφή, όπως μελανοδοχεία και γραφίδες. Όσο για το ίδιο το νεκροταφείο, φαίνεται ότι λειτούργησε για πέντε γενιές των Λου, μεταξύ του 1074 και του 1111 μ.Χ.

Πηγή: China org, 18/03/10
Z.Ξ

http://www.arxaiologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: