Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Μύρτις ..το πρόσωπο της Αρχαίας Ελληνίδας ,στο Μουσείο της Ακρόπολης

Μια ιδιότυπη επιστημονική προσέγγιση αναπλάθει από ένα αρχαίο εύρημα ,στις ανασκαφές του Κεραμεικού το 1995 ,το πρόσωπο της αρχαίας Αθηναίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης , στις 9 Απριλίου 2010 ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης. Μύρτις ονομάστηκε το παιδικό κρανίο με χαρακτηριστικά θήλεος ατόμου που βρέθηκε να διατηρεί τη μόνιμη οδοντοφυΐα συγχρόνως με μέρος από τη νεογιλή σε τάφο που χρονολογήθηκε μεταξύ 430-426 π.Χ., στις ανασκαφές του Κεραμεικού. Η νεαρή κοπέλα έζησε στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου και πέθανε...
... την εποχή που ξέσπασε ο λοιμός της Αθήνας, η φοβερή επιδημία που σκότωσε τον Περικλή και αποδεκάτισε περίπου το 1/3 των κατοίκων της πόλης. Ευρήματα DNA και έρευνες πάνω σε αυτά έδειξαν ότι η Μύρτις πέθανε από μικρόβιο που προκάλεσε τον αρχαίο λοιμό και ήταν παράγοντας της σαλμονέλας, που ενοχοποιείται για την εκδήλωση τυφοειδούς πυρετού. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών έκαναν το γύρο του κόσμου με δημοσιεύσεις σε δεκάδες έντυπα, από την «Washington Post» και τη «Figaro» μέχρι τους «Times». Ακολούθως μια νέα έρευνα με τη χρήση νέας τεχνολογίας έδωσε μορφή στη νέα αυτή κοπέλα , η οποία έζησε πριν από 2.400 χρόνια. Το πρόσωπο της Μύρτιδος παρουσιάζει ο καθηγητής κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης.


Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ο κ. Παπαγρηγοράκης στις έρευνες της ομάδας του ,ακολούθησαν το μοντέλο και την τεχνική που χρησιμοποίησαν Άγγλοι επιστήμονες για το πρόσωπο του Φιλίππου Β'. Η έρευνα με το κρανίο της Μύρτιδος ήταν όμως πρωτοποριακή καθώς το κρανίο ήταν ακέραιο. Το πρώτο στάδιο των εργασιών πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο που παραχώρησε το θεραπευτικό ινστιτούτο «Εγκέφαλος», με τον ακτινολόγο κ. Παναγιώτη Τούντα. Το κρανίο πέρασε από σκανάρισμα στον αξονικό τομογράφο και τα στοιχεία εστάλησαν στο ΤΕΙ Κρήτης. Εκεί η ομάδα των κ. Μαραβελάκη και Αντωνιάδη δημιούργησε ένα μοντέλο, ένα πιστό αντίγραφο του αρχαίου κρανίου. Επάνω σε αυτό έγινε τελικά στη Σουηδία η ανάπλαση του προσώπου που είχε η Μύρτις, από τον ειδικό γλύπτη Όσκαρ Νίλσον, και αυτή η διεργασία διήρκησε οκτώ μήνες. Τα ρούχα της Μύρτιδος είναι από λινό, όπως τα υφάσματα της εποχής, σε φυσικό γαιώδη χρωματισμό χωρίς προσμείξεις. Το ένδυμα έραψε η κ. Ελένη Κλημογιάννη βάσει ειδικού σχεδίου.

Η παρουσίαση της Μύρτιδος στο Μουσείο της Ακρόπολης έργο του κ. Χ. Χάιτα, αρχιτέκτονα - μουσειολόγου και της κυρίας Αναστασίας Κάλλου θα γίνει με παραστατικό και βιωματικό τρόπο. Μέσω διαδραστικού πατώματος ο επισκέπτης «θα τοποθετηθεί» στο χώρο της ανασκαφής. Καθώς περπατά, θα αποκαλύπτονται πληροφορίες. Θα παρατηρεί μια εξελισσόμενη εικόνα. Ειδικά παζλ θα παρέχουν πληροφορίες για το DNA, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι διαδικασίες ανάλυσης και η ταύτιση του αρχαίου με το σύγχρονο. Τέλος, η ανάπλαση το πρόσωπο, το μπούστο, το φόρεμα, τα μαλλιά και το χτένισμα γίνονται αντιληπτά μέσα από έναν θεατρικό φωτισμό υπό μουσική υπόκρουση.

Μετά την επίσημη παρουσίαση στο Μουσείο της Ακρόπολης, θα εγκαινιαστεί έκθεση στις 15 Απριλίου 2010 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και στη συνέχεια η Μύρτις θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: