Το λόγο που υπήρχαν δαγκώματα στα οστά των δεινοσαύρων ανακάλυψαν επιστήμονες: θηλαστικά στο μέγεθος ενός σκίουρου «μασούσαν» τα οστά των σκελετών του Τυραννόσαυρου και άλλων δεινοσαύρων αφήνοντας πίσω τους αποτυπώματα από τα δαγκώματα στο οστά των εξαφανισμένων «γιγάντων».
Την αποκάλυψη αυτή έκαναν επιστήμονες κατά τη διάρκεια εργασιών στον Καναδά αλλά και αναλύσεων του πανεπιστημίου και των συλλογών από οστά δεινοσαύρων των μουσείων.
Οι δαγκωματιές έχουν ηλικία περίπου 75 εκατομμυρίων ετών την εποχή που εκτιμάται ότι εξαφανίστηκαν και οι δεινόσαυροι. Είναι τα παλαιότερα αποτυπώματα δοντιών από...
... θηλαστικό που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί. Σύμφωνα με την επσιτημονική θεωρία, αν και υπήρχαν μικρά θηλαστικά την εποχή των δεινοσαύρων, η εξαφάνιση τους είναι αυτή που ώθησε την ανάπτυξη των μεγάλων θηλαστικών.
«Όταν είδα τα σημάδια στα οστά των δεινοσαύρων, παραξενεύτηκα» δήλωσε ο Νίκολας Λόνγκρτις, ένας παλαιολόγος που συμμετείχε στις εργασίες. «Αμέσως μου θύμισαν τα σημάδια στα κέρατα των ελαφιών που έφερνε ο πατέρας μου από το κυνήγι και αποφάσισα να τους ρίξω μια προσεκτικότερη ματιά» αναφέρει ο ίδιος.
Όλα τα κόκκαλα που εξέτασαν οι ερευνητές προέρχονται από από απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στη Νότιο Αλμπέρτα. Οι δαγκωματιές εντοπίστηκαν τόσο στα πλευρά ενός «Τρικεράτωψ», στο οστό του μηρού ενός «Σαμψόσαυρου» και σε αρκετά άλλα οστά των εξαφανισμένων «γιγάντων».
Ωστόσο, ο Λόνγκρτις διευκρινίζει ότι το πιθανότερο είναι τα θηλαστικά να μασούσαν τα κόκκαλα των δεινοσαύρων για μεταλλικά στοιχεία, «μετατρέποντας τα κόκκαλα σε ενός είδους συμπλήρωμα διατροφής» αναφέρει, παρά για το κρέας. «Γι\' αυτό και α σημάδια ήταν ιδιαίτερα βαθιά».
star.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου