ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε χθες η Ιντιθ Σάιν, που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο ως η «Νοσοκόμα της Τάιμς Σκουέαρ που φιλάει τον ναύτη» κατά τη διάρκεια των εορτασμών της νίκης κατά της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εμβληματική φωτογραφία του περιπαθούς ασπασμού...
..αντιπροσωπεύει το τέλος του Πολέμου, αλλά και την απαρχή της μεταπολεμικής γενιάς των «μπέιμπι μπούμερ». Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού Life και έγινε μία από τις σημαντικότερες και πιο διαδεδομένες φωτογραφίες του 20ού αιώνα.
Η Σάιν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από πατέρα Τούρκο εξερευνητή, του οποίου τα πεζοπόρα ταξίδια παρουσιάστηκαν στο περιοδικό National Geographic. Ο πατέρας της διέκοψε τις περιπέτειές του, αφότου ο σύντροφός του φαγώθηκε από τίγρη στο Μπαγκλαντές. Η Σάιν σπούδασε νοσηλευτική το 1945, ελπίζοντας να καταταγεί στον στρατό ως νοσοκόμα. Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε στο διάσημο νοσοκομείο Doctor’s Hospital της Νέας Υόρκης....αντιπροσωπεύει το τέλος του Πολέμου, αλλά και την απαρχή της μεταπολεμικής γενιάς των «μπέιμπι μπούμερ». Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού Life και έγινε μία από τις σημαντικότερες και πιο διαδεδομένες φωτογραφίες του 20ού αιώνα.
Ακούγοντας ένα πρωί ότι η Ιαπωνία συνθηκολόγησε, η Σάιν και μία φίλη της εγκατέλειψαν το νοσοκομείο και κατευθύνθηκαν στην πλατεία Τάιμς για να γιορτάσουν την είδηση. Τη στιγμή που η Σάιν έβγαινε από το μετρό, άγνωστος ναύτης την άρπαξε και τη φίλησε με πάθος, ενώ ο φωτογράφος Αλφρεντ Αϊζενστάτ τραβούσε τη διάσημη φωτογραφία του. Η εικόνα δημοσιεύθηκε αρχικά σε μικρό σχήμα σε εσωτερική σελίδα του περιοδικού, ενώ μόλις την είδε η Σάιν ένιωσε ντροπή και δεν είπε τίποτα γι’ αυτήν στο περιβάλλον της. Το 1982, όταν το Life διοργάνωσε διαγωνισμό για τον εντοπισμό του ζεύγους της φωτογραφίας, η Σάιν έγραψε στον Αϊζενστάτ και αποκάλυψε την ταυτότητά της.
Εκτοτε, δεκάδες πρώην ναύτες έγραψαν στην Σάιν, ισχυριζόμενοι ότι αυτοί ήταν στη φωτογραφία. «Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιος ήταν ο ναύτης. Τα μάτια μου ήταν κλειστά. Αν και το φιλί κράτησε ώρα και κόντευα να σκάσω, δεν ήθελα να του πω να σταματήσει, αφού μόλις είχε γυρίσει από τον πόλεμο», έλεγε η Σάιν. Η πόλη του Σαν Ντιέγκο, όπου έζησε η Σάιν από το 1947, αποκάλυψε πρόσφατα άγαλμα ύψους οκτώ μέτρων με θέμα το περίφημο φιλί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου