Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με κλειστή Ακρόπολη

Αρχαιοφύλακες και υπουργείο Πολιτισμού δεν τα βρήκαν στο οικονομικό
Πανσέληνος χωρίς Ακρόπολη και Σούνιο, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Ο λόγος; Η διαφορά των 60 ευρώ ανάμεσα στα 100 που ζητεί η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων και στα 20 που δίνει το υπουργείο Πολιτισμού ως αμοιβή για εργασία κατά επτά ώρες επιπλέον του καθορισμένου ωραρίου. Ετσι τα 40.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΥΠΠΟ για τον εορτασμό δεν επαρκούν.

Η χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη με το σωματείο ουδέν απέδωσε, αντιθέτως ανέδειξε περισσότερο τη διάσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, έτσι ώστε το μεν υπουργείο να μιλά για «εκβιασμούς», οι δε αρχαιοφύλακες...
...να θεωρούν ότι επιχειρείται η εκμετάλλευσή τους. Γεγονός είναι ότι το βράδυ της Τρίτης 24 Αυγούστου το μνημείο-σύμβολο της χώρας θα παραμείνει κλειστό.

Πώς προέκυψε όμως αυτή η οικονομική διαφορά; « Οπως είχε παγιωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια,η αμοιβή για κάθε εργαζόμενο τη βραδιά της Πανσελήνου ήταν 100 ευρώ.Αντ΄ αυτών εφέτος το υπουργείο στην αρχή μάς ζήτησε να εργαστούμε εθελοντικά και ύστερα,όταν διαμαρτυρηθήκαμε, μας πρότεινε 20 ευρώ» είπε στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας του σωματείου κ. Γ.Δημακάκος . «Οι αρχαιοφύλακες έχουν εργαστεί εθελοντικά στο παρελθόν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και το έκαναν για το καλό της πατρίδας μας. Υποχρεωτική εθελοντική εργασίαδεν υπάρχει» πρόσθεσε.

Για καταστρατήγηση των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών πληρωμής των εργαζομένων και παραβίαση των αρχών της ισότητας στην αμοιβή τους μιλά από την πλευρά του το υπουργείο. «Οι εκπρόσωποι της ΠΕΥΦΑ απαίτησαν αμοιβή τριπλάσια της προβλεπόμενης, κάτι το οποίο είναι παράτυπο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το υπουργείο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ακριβώς εδώ υπάρχει ένα θολό σημείο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια τα χρήματα για τους αρχαιοφύλακες της πανσελήνου δεν έμπαιναν στο μισθό τους αλλά καταθέτονταν άλλοτε στο σωματείο, άλλοτε στο Ταμείο Διαχείρισης ή στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας και από εκεί περνούσαν στους εργαζομένους. Επρόκειτο δηλαδή για έναν από τους λογαριασμούς που δεν ήταν νομότυποι. «Εμείς δεν ζητούμε από το κράτος να παρανομήσει,ας μας πληρώσει με όποιον τρόπο θέλει» απαντά ο κ. Δημακάκος.

Ανοιχτά και... μετά μουσικής τα μουσεία
Μουσικές θα είναι οι εκδηλώσεις στο Μουσείο Ακρόπολης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τα οποία θα είναι ανοιχτά τη βραδιά της Πανσελήνου.

Στο Μουσείο Ακρόπολης θα δοθεί συναυλία από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής με τίτλο «Τραγούδια που γράφτηκαν για το φεγγάρι» (9 μ.μ.). Στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τους Smooth Jazz Τrio.

Ανοιχτά θα είναι επίσης το Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα, το θέατρο Ζέας στον Πειραιά και ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας.

Πηγή : εφημερίδα ''ΤΟ ΒΗΜΑ''

1 σχόλιο:

ILIAS KETS NY είπε...

Με τιποτε δεν ειναι ευχαριστημενος ο Ελληνας τελικα.
Δεν ξερει τι θελει.