Εδώ και περίπου 4.500 χρόνια η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα (ή Χούφου) στη Γκίζα της Αιγύπτου κρατά πεισματικά φυλαγμένα «μυστικά και ντοκουμέντα», έχοντας απαγορεύσει στους ερευνητές να μάθουν τι κρύβεται πίσω από δύο πέτρινες πόρτες στην «καρδιά» της.
Τώρα, ένα βρετανικό ρομπότ ερευνητών του πανεπιστημίου του Λιντς, σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της χώρας, θα επιδιώξει να «ξεκλειδώσει» το μυστήριο. Η εντυπωσιακή Πυραμίδα, ένα...
από τα θαύματα του αρχαίου (και του σύγχρονου) κόσμου, που κτίστηκε περίπου το 2560 π.Χ., φιλοξενεί στο εσωτερικό της δύο μεγάλους θαλάμους, ένα για το βασιλιά και ένα για τη βασίλισσα. Δύο φρεάτια ξεκινούν από την αίθουσα του βασιλιά και, υπό γωνία 45 μοιρών, κατευθύνονται στο εξωτερικό της πυραμίδας.
από τα θαύματα του αρχαίου (και του σύγχρονου) κόσμου, που κτίστηκε περίπου το 2560 π.Χ., φιλοξενεί στο εσωτερικό της δύο μεγάλους θαλάμους, ένα για το βασιλιά και ένα για τη βασίλισσα. Δύο φρεάτια ξεκινούν από την αίθουσα του βασιλιά και, υπό γωνία 45 μοιρών, κατευθύνονται στο εξωτερικό της πυραμίδας.
Πιστεύεται ότι, σύμφωνα με τους δημιουργούς του μνημείου, μέσω αυτών το πνεύμα του αποβιώσαντος φαραώ διέφευγε στο διάστημα και έβρισκε τη θέση του ανάμεσα στα αστέρια. Όμως από την αίθουσα της βασίλισσας ξεκινούν άλλα δύο φρεάτια που ανακαλύφθηκαν το 1872 και τα οποία δεν οδηγούν στο εξωτερικό της πυραμίδας. Κανείς δεν ξέρει γιατί φτιάχτηκαν και πού οδηγούν.
Το 1992, μια ρομποτική κάμερα που στάλθηκε στο ένα φρεάτιο, το νότιο, μετά από διαδρομή 60 μέτρων μπλοκαρίστηκε από μια ασβεστολιθική πέτρα με δύο χάλκινες λαβές. Το 2002, μια άλλη ρομποτική κάμερα, πιο εξελιγμένη, κατάφερε να περάσει την πρώτη πόρτα ανοίγοντας μια τρύπα διαμέσου της, για να βρει, μόνο 20 εκατοστά πιο πίσω, μια δεύτερη αδιαπέραστη πόρτα – και έτσι να φουντώσει η περιέργεια των αρχαιολόγων. «Η δεύτερη πόρτα είναι διαφορετική από την πρώτη. Δείχνει σαν να καλύπτει κάτι», δήλωσε ο δρ Ζαχί Χαουάς, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, ο οποίος και ανέλαβε επικεφαλής της νέας ρομποτικής αιγυπτιο-βρετανικής αποστολής.
Στο δεύτερο φρεάτιο, το βόρειο, που κι αυτό ξεκινά από το θάλαμο της βασίλισσας, μια προηγούμενη ρομποτική κάμερα είχε ανακαλύψει, επίσης μετά από μια διαδρομή 60 μέτρων, μια ασβεστολιθική πέτρα που μπλοκάρει την περαιτέρω δίοδο, την οποία το ρομπότ δεν μπόρεσε να διαπεράσει, όπως στο νότιο φρεάτιο. Δεν αποκλείεται και στο βόρειο φρεάτιο, πίσω από την πρώτη πόρτα να βρίσκεται μια δεύτερη.
Τη στιγμή αυτή, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λιντς ολοκληρώνουν την κατασκευή του νέου ρομπότ που ευελπιστούν ότι πλέον θα ξεπεράσει τις μυστηριώδεις πόρτες στα δύο φρεάτια. Το όλο σχέδιο έχει ονομαστεί «Ντζεντί» από το όνομα του μάγου τον οποίο ο φαραώ Χούφου συμβουλεύτηκε πριν κατασκευάσει την πυραμίδα.
Η κατασκευή του νέου ρομπότ, υπό τον δρα Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Λιντς, έχει διαρκέσει ήδη πέντε χρόνια, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο. Ο βασικός στόχος του ρομπότ θα είναι να καταφέρει αυτή τη φορά να ανοίξει τρύπα στις πόρτες. Η αποστολή αναμένεται να αρχίσει έως το τέλος του 2010.
Πηγή: fimotro.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου