Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Περίφραξη και καθαρισμός στο φοινικόδασος της Πρέβελης

Οριστικοποιήθηκαν την Πέμπτη τα μέτρα αποκατάστασης του φοινικoδάσους Πρέβελη σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας μεταξύ του Περιφερειάρχη Κρήτης Θανάση Καρούντζου και εκπρόσωποι της WWF, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, του ΟΑΔΥΚ, της ΤΥΔΚ Ρεθύμνου και της Δασικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να κηρυχθεί η καμένη περιοχή αναδασωτέα άμεσα και να απαγορευθεί η βόσκηση, καθώς επίσης και να γίνουν τα παρακάτω έργα άμεσης παρέμβασης:..

• Άμεση κατασκευή περίφραξης της καμένης περιοχής του φοινικοδάσους.
• Συντήρηση, επισκευή και ολοκλήρωση των μονοπατιών πρόσβασης.
• Συντήρηση, επισκευή και ολοκλήρωση της ήδη υπάρχουσας μεγάλης περίφραξης η οποία είναι ημιτελής.
• Καθαρισμός από σκουπίδια, καμένα πεύκα και απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς και φύλαξη του χώρου για το προσεχές εξάμηνο.
• Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής «Γιαννιού» προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε τη βούληση της Περιφέρειας να τοποθετήσει σύστημα πυρόσβεσης όχι μόνο στην Πρέβελη αλλά και στο Βάι και στη Σαμαριά και όπου αλλού υπάρχει δρυμός.
Παράλληλα, θα συνταχθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τον ΟΑΔΥΚ με Επιτροπή Παρακολούθησης τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη.
Συστήθηκε επίσης άτυπη Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία θα αποτελείται από τους εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, εκπροσώπους της Νομαρχίας Ρεθύμνου, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (28η ΕΒΑ), της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου καθώς και εκπροσώπους του Δήμου Φοίνικα, που θα συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα προκειμένου να παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφασισθέντων.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος ανέφερε σε ό,τι αφορά το φοινικόδασος του Βάι: «έδωσα άμεσα εντολή στη δασική υπηρεσία, από τα χρήματα που έχουν έρθει για την προστασία του φοινικοδάσους και με εντολή που έχει δοθεί από την ίδια την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, να γίνει άμεσος καθαρισμός στο Βάι».
Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν πως τουρίστρια που έκανε βόλτα στο φοινικόδασος στο Βάι Λασιθίου, βρήκε ένα αναμμένο αυτοσχέδιο στουπί.
Στη συνέχεια, ειδοποίησε το προσωπικό που βρίσκονταν σε κοντινό εστιατόριο και αμέσως σήμανε συναγερμός σε Πυροσβεστική, Δασαρχείο και Αστυνομία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: