Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Πρόβλημα ακοής από τα MP3

Μειώστε την ένταση του ήχου στις φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής για να προστατεύσετε την ακοή σας, προειδοποιούν οι ειδικοί τους νεαρούς χρήστες με αφορμή τη δημοσίευση των ιδιαίτερα ανησυχητικών πορισμάτων αμερικανικής έρευνας που δείχνουν ότι οι έφηβοι με προβλήματα ακοής έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο τα τελευταία 15 χρόνια.
Ενας στους πέντε νεαρούς χρήστες ατομικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής αντιμετωπίζουν κάποιο...
...πρόβλημα ακοής, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Αμερικανική Ιατρική Ενωση».
Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Τζόζεφ Σαργκορόντσκι από το Μπρίγκαμ, η απώλεια ακοής εντοπίζεται στο ένα αυτί των χρηστών, ενώ, τα αγόρια αποδεικνύονται πιο ευεπίφορα στην κώφωση σε σχέση με τα κορίτσια.
Οι συντάκτες της έρευνας συνέκριναν τα πορίσματα παλαιότερων μελετών (από τις αρχές της δεκαετίες του ’90 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000), στις οποίες συμμετείχαν έφηβοι, ηλικίας 12 έως 19 ετών. Στην πρώτη έρευνα, περίπου το 15% των εφήβων απώλεσαν, ως ένα βαθμό, την ακοή τους. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% (κατά 1/3 ).
«Πράγματι, οι έφηβοι υποβαθμίζουν την ένταση του θορύβου στην οποία εκτίθενται» (ένας ήχος ορίζεται ως ?δυνατός? όταν ξεπερνά τα 85 ντεσιμπέλ όπως αυτός που εκπέμπει ένα ξυπνητήρι). Ομως, ακόμα και η μικρή απώλεια ακοής έχει επιπτώσεις στη μαθησιακή ανάπτυξή τους», προσθέτει ο επικεφαλής της μελέτης.
Πριν από δύο χρόνια, η Ευρωπαία επίτροπος, Μεγκλένα Κούνεβα, είχε προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύει η συχνή χρήση των συσκευών αυτών σε μεγάλη ένταση ήχου, από παιδιά και εφήβους.
Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα προστασίας του καταναλωτή, στην ΕΕ, 50 έως 100 εκ. πολίτες χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές σε καθημερινή βάση για να ακούνε τα αγαπημένα τους τραγούδια ασταμάτητα και επί πολλές ώρες. Από τον Οκτώβριο του 2008 είχε προειδοποιήσει ότι η χρήση τους πάνω από πέντε ώρες την εβδομάδα, σε μεγάλη ένταση ήχου, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα αυτιά, ακόμα και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της ακοής.
Τον περασμένο Απρίλιο ο καθηγητής Πίτερ Ραμπίνοβιτς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ είχε δηλώσει ότι μερικές από τις ατομικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής υποβάλλουν την ακοή σε θόρυβο μέχρι και 120 ντεσιμπέλ, παρόμοια σε ένταση με εκείνον που παράγεται από κινητήρα τζετ.
Βαρηκοϊα
Αναζητούν τα αίτια του φαινομένου
Μπορεί τα περιστατικά ελαφράς βαρηκοΐας να αυξάνονται ανησυχητικά μεταξύ των νέων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν σαφείς ενδείξεις για τα αίτια του φαινομένου. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί στρέφουν τις υποψίες τους στα ακουστικά μουσικής.
Σχεδόν όλες οι εταιρείες που παράγουν φορητές συσκευές μουσικής, ήδη προειδοποιούν τους αγοραστές να μην χρησιμοποιούν ακουστικά σε υψηλή ένταση. 
Πηγή:ethnos.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: