Ασπίδα προστασίας για όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική
πνευμονοπάθεια αποτελεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Μήλα,
πορτοκάλια, φράουλες, μπρόκολα, χόρτα, αγκινάρες, παντζάρια και
μανιτάρια, όχι μόνο φρενάρουν την εξέλιξη της νόσου, αλλά και βελτιώνουν
τη λειτουργία των πνευμόνων.
του νοτίου Πηλίου με χρόνια αποφρακτική ...πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Από αυτούς, οι 105 ήταν άνδρες και οι 15 γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έφτανε τα 61 έτη.
Η μελέτη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν λίγες μέρες στο 20ό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που έγινε στη Βαρκελόνη, ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό ιατρικό έντυπο European Respiratory Journal.
“Χωρίσαμε τους ασθενείς σε δύο ομάδες, 60 ατόμων έκαστη. Η πρώτη ακολουθούσε δίαιτα που περιελάμβανε αυξημένη κατανάλωση νωπών φρούτων και λαχανικών και μικρή μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ενώ η δεύτερη ακολουθούσε ελεύθερη δίαιτα. Κάθε εξάμηνο οι ασθενείς πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη επίσκεψη σε γιατρό και υποβάλλονταν σε σπιρομέτρηση”, εξηγεί στη “Μ” η κ. Κεράνη, η οποία αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της τριετούς μελέτης έδειξαν συσχέτιση της διατροφής με την εξέλιξη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή νωπά φρούτα και λαχανικά, παρουσίασαν αύξηση του δείκτη μέτρησης της λειτουργίας των πνευμόνων FEV1, σε αντίθεση με τους ασθενείς που ακολουθούσαν συνηθισμένη διατροφή και οι οποίοι εμφάνισαν μείωση του συγκεκριμένου δείκτη.
“Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν η βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων στους ασθενείς που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι καταδείχτηκε ότι οι τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας από την οξείδωση που προκαλείται από το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία καταστρέφει τους πνευμονικούς ιστούς”, επισημαίνει η κ. Κεράνη. Επίσης, προσθέτει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία βασίστηκε στην αγάπη και τη θέληση των συνεργατών της και της ίδιας, είναι ένα πρώτο ελπιδοφόρο βήμα που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Η ΧΑΠ
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) παρουσιάζει αύξηση στον γενικό πληθυσμό παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, οι ασθενείς στους οποίους έχει γίνει διάγνωση ΧΑΠ ξεπερνούν τις 600.000. Η νόσος προκαλεί την προοδευτική και μη αναστρέψιμη παρεμπόδιση της ροής αέρα στους πνεύμονες, την επιδείνωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση της θνησιμότητας. Κύρια αιτία της είναι το κάπνισμα. Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από επεισόδια επιδείνωσης -τις λεγόμενες παροξύνσεις- και έντονο οξειδωτικό στρες, που μπορεί να αυξήσει τις φλεγμονές των αεραγωγών και του οργανισμού γενικά.
πηγή: εφημερίδα ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου