Κάποτε όταν θέλαμε να αναδείξουμε δημοσιογραφικά ένα θέμα που αφορούσε τα κακώς κείμενα στο χώρο της υγεία,ς χρησιμοποιούσαμε τη φράση «η υγεία νοσεί».
Τώρα, θέλωντας να δώσουμε έναν τίτλο για ρεπορτάζ που αφορά στην κατάσταση που βρίσκεται το Βοστάνειο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, νομίζουμε ότι η φράση αυτή, είναι λίαν επιεικώς..ανεπαρκής !!!
Διότι πολύ απλά, το νοσοκομείο της πόλης μας, βρίσκεται σε κατάσταση «προχωρημένης σήψης».
Και ο χαρακτηρισμός...
...αυτός πιστέψτε μας, είναι απολύτως ακριβής.
Έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με τα προβλήματα του νοσοκομείου μας.
Πιο πρόσφατο ρεπορτάζ ήταν πριν λίγες ημέρες, όταν είχαμε παρουσιάσει το θέμα με την κατάσταση που επικρατούσε στη μονάδα αιμοκάθαρσης.
Όμως τούτη τη φορά, μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε από μέσα την κατάσταση και να έχουμε μία γενικότερη εικόνα, για το τι συμβαίνει στο νοσοκομείο της πόλης μας.
Η νοσηλεία ενός στενού μας συγγενικού προσώπου ήταν αυτή που μας «κράτησε» εντός των τειχών του νοσοκομείου μας και ζήσαμε από κοντά, όλα τα προβλήματα του.
Δεν ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε…
Γι αυτό θα σας μεταφέρουμε την εικόνα που αποκομίσαμε από την πρώτη στιγμή που «πατήσαμε» το πόδι μας στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, μέχρι να πάρουμε το «σωτήριο» εξιτήριο.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Αν τύχει να πάθετε κάτι και να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης
στα εξωτερικά ιατρεία, θα πρέπει να ξέρετε ότι αν πάτε μόνοι σας χωρίς
κανέναν συνοδό…μάλλον δεν θα σας πάρουν χαμπάρι και θα περιμένετε ώρες,
μέρες, ίσως και μήνες, για να σας ρωτήσουν γιατί βρίσκεστε εκεί.Παίρνουμε όμως την περίπτωση να έχετε συνοδό.
Τότε θα μπείτε στο χώρο των επειγόντων περιστατικών και οι γιατροί με τους συνεργάτες τους, θα φροντίσουν με τον καλύτερο ομολογουμένως τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά σας.
Βέβαια θα πρέπει να ξέρετε, ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας και χρήματα, γιατί ακόμα και μία ακτινογραφία αν χρειαστείτε, θα πρέπει να έχετε μαζί σας για να πληρώσετε, 6 περίπου ευρώ.
Τώρα αν χρειαστεί να κάνετε εισαγωγή και είστε χωρίς συνοδό, μάλλον δεν θα την κάνετε ποτέ.
Θα περιμένετε στο «ακουστικό» σας, ξεχασμένος σε κάποιο διάδρομο.
Αν έχετε συνοδό και υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι, τότε θα είστε τυχεροί και σε λίγο θα είσαστε στο θάλαμό σας.
Κάπως έτσι, έγινε και η εισαγωγή του συγγενικού μας προσώπου.
Και από τότε αφήσαμε το «δικό» μας άνθρωπο γιατί με το που γίναμε αντιληπτοί, όλοι σχεδόν οι παρευρισκόμενοι στο νοσοκομείο, είχαν κάτι να μας καταγγείλουν…
κάτι να μας ζητήσουν…κάποια βοήθεια για να λυτρωθούν !!!
Ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες…όλοι είχαν στα χείλη τους ένα παράπονο…μία καταγγελία…μία απογοήτευση για την κατάσταση του νοσοκομείου μας.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η οικονομική κυρίως κρίση,
είναι αυτή που έχει οδηγήσει το νοσοκομείο μας, όπως και άλλα νοσοκομεία
της χώρας μας, σ’ αυτή την τραγική κατάσταση.Λέγεται ότι ακόμα και για απλά πράγματα, το αρμόδιο υπουργείο έχει «δέσει» τα χέρια των διοικούντων.
Όμως τα μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται στις προμήθειες του νοσοκομείου, λόγω της τακτικής που εφαρμόζει πλέον το Υπουργείο Υγείας, αλλά και στις ώρες εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που είναι ανεπαρκέστατο, με συνέπεια να μένουν πίσω χειρουργεία και οι γιατροί να μένουν με δεμένα τα χέρια.
ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Οι γιατροί του νοσοκομείου στην πλειοψηφία τους τους παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν, δυστυχώς υπολειτουργούν.
Οι ώρες που βρίσκονται στο νοσοκομείο, πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια των ανθρωπίνων αντοχών.
Εκτός αυτού, αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν ασθενείς με διαφορετική αντιμετώπιση, από αυτήν που ορίζουν οι επιστημονικές τους γνώσεις.
Αναγκάζονται π.χ. να στέλνουν στα σπίτια τους (!!!) ασθενείς με σπασίματα και κατάγματα, επειδή δεν έχουν βίδες(!!!), ή άλλου είδους φαρμακευτικά υλικά, για να κάνουν τις εγχειρήσεις.
Έτσι περιμένουν πότε θα έρθουν τα υλικά αυτά από την Αθήνα κι εν τω μεταξύ, αν αργήσουν, τότε ίσως το σπάσιμο ενός ασθενή να δέσει και να χρειάζεται …σπάσιμο – ναι καλά διαβάσατε – για να το εγχειρήσουν σωστά.
Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο, ο ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο και να περιμένει την courier πότε θα φέρει τα «ανταλλακτικά», για να εγχειριστεί.
Δεν είναι όμως και λίγοι αυτοί, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν στην Αθήνα.
Όμως κι αυτοί αντιμετώπιζουν πρόβλημα, αφού δεν υπάρχουν πάντοτε, αεροπορικά εισιτήρια.
Όμως στην περίπτωση που μείνει νοσηλευόμενος ο ασθενής στο δωματιό του, ή ακόμα και μέσα στο χειρουργείο, μπορεί να μολυνθεί από κανένα ενδονοσοκομειακό μικρόβιο και αντί να του βαλόυν το πόδι στο γύψο, να χρειαστεί πλέον… γραφείο τελετών.
Νομίζουμε μάλιστα, ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, θα πρέπει να μας ενημερώσει αν πήγε κανείς για σπάσιμο ποδιού ή χεριού και αποδήμησε εις Κύριον, από μετάδοση μικροβίου.
Γιατί σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να παρέμβει κι ο Εισαγγελέας και να βάλει μία τάξη στα πράγματα.
ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ.
Παπαδόπουλος, αλλά και ο διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας κ. Χρήστος
Θεοδώρου, το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει σαφείς οδηγίες, για τις
προμήθειες του ιατροφαρμακευτικού υλικού.Προφανώς λόγω της οικονομικής κυρίως κρίσης, αλλά και λόγω των παλαιότερων περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας για «προμήθειες και δωράκια» από τις προμηθεύτριες εταιρείες, τώρα η διοίκηση του νοσοκομείου είναι υποχρεωμένη να παραγγέλνει τα υλικά, αφού πρώτα πάρει προσφορές από πέντε προμηθεύτριες εταιρείες και στη συνέχεια επιλέξει την πιο συμφέρουσα.
Κι αυτό, χωρίς να υπάρχει ένα στοκ υλικό στις αποθήκες του του νοσοκομείου, με συνέπεια να γίνεται η παραγγελία μετά τη διάγνωση των γιατρών.
Φυσικά όλο αυτό το διάστημα, οι ασθενείς περιμένουν στο «ακουστικό» τους.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και καθαρίστριες προσπαθούν να κάνουν ότι
μπορούν.Πολλές φορές κάνουν τα πάντα !!!
Οι αθενείς, είναι κυρίως άνθρωποι ηλικιωμένοι, με ιδιαίτερα προβλήματα.
Θέλουν ειδική μεταχείριση, την οποία απαιτούν, αλλά που δυστυχώς δεν μπορούν να την έχουν.
ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Όπως μας καταγγέλουν γονείς που είχαν νοσηλέψει τα παιδιά τους στο
νοσοκομείο, το παιδιατρικό τμήμα μεταφέρθηκε στην αριστερή πλευρά του
κτιρίου για να μην είναι κοντά στο βιολογικό καθαρισμό.Όμως το πήγαν ανάμεσα σε δύο εστίες μόλυνσης.
Από την μία πλευρά των δωματίων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, οι κάδοι των απορριμάτων και από την άλλη το…νεκροτομείο.
ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟ
Εκεί πλέον η κατάσταση είναι ανεξέλεκτη.Οι νεκροτομές γίνονται επάνω στα φορεία που μεταφέρονται οι νεκροί, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.
Το νοσοκομείο είχε προμηθευτεί έναν καινούργιο νεκροθάλαμο – ψυγείο, που όμως λόγω κάποιων προβλημάτων που είχε, έμπαζε από τη σκεπή νερά.
Έτσι οι νεκροτόμοι, αναγκάζονταν όταν έβρεχε, να σκεπάζουν με νάυλον σακκούλες τους νεκρούς, για να μην βραχούν.
Βέβαια δεν έλειπαν και οι περιπτώσεις όπου επειδή υπήρχαν πολλοί νεκροί, στοίβαζαν αναγκαστικά, τον ένα νεκρό επάνω στον άλλον.
Και μην νομίζετε ότι είναι μόνο αυτά που ήδη σας περιγράψαμε.
Δεκάδες ακόμα παράπονα από ανθρώπους που έζησαν από κοντά την κατάσταση του νοσοκομείου.
Είναι καιρός πλέον ο νέος διοικητής του νοσοκομείου να πατήσει πόδι και να διεκδικήσει από το κράτος πρόνοιας που θέλουμε να έχουμε, αυτό που δικαιούται ο κάθε Έλληνας πολίτης και όχι μόνο…
Την ΥΓΕΙΑ του…
Αλλιώς… κλείστε το…
Κλείστε το, πριν θρηνήσουμε θύματα και ψάχνουμε εκ των υστέρων τις αιτίες…
Γιάννης Συνάνης
lesvosnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου