Εθιμοτυπικό χαρακτήρα αποκτούν πια οι καταλήψεις των σχολείων από τους μαθητές το μήνα Οκτώβρη. Ήδη στη Λαμία είχαμε τις πρώτες απόπειρες, που καταδεικνύουν την ανάγκη συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων για την εξυγίανση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Δηλώσεις της Υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου για σημαντική μείωση αριθμού των απουσιών το περασμένο καλοκαίρι, η έντονη φημολογία αλλά...
...και η μη αποστολή σχετικής απόφασης στα σχολεία, πυροδότησαν τις αντιδράσεις της μαθητικής κοινότητας, οδηγώντας σε κατάληψη αρκετών σχολικών μονάδων σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Προς αποφυγήν παρερμηνειών και παρεξηγήσεων, η αρμόδια Υφυπουργός κα. Χριστοφιλοπούλου έσπευσε να διευκρινίσει πως το όριο των απουσιών παραμένει στα προπέρσινα επίπεδα κι ότι δεν θα ισχύσει για το παρόν σχολικό έτος ο επιπλέον αριθμός που δόθηκε λόγω της Γρίπης.
Ωστόσο, με την παρουσίαση του προγράμματος για το «νέο Λύκειο», είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτική κατά πόσον οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία και οι εκπαιδευτικοί θα ενθαρρύνουν αυτή την επιστροφή. Ενδεικτικά, η απουσία μαθημάτων πληροφορικής και προγραμματισμού ή η μείωση των ωρών της βιολογίας έχουν προκαλέσει το μένος των εκπαιδευτικών των αντίστοιχων ειδικοτήτων.
Πραγματικά, αδυνατώ να οραματισθώ το σχολείο του μέλλοντος δίχως μαθήματα σχετικά με τις νέες τεχνολογίες. Απορώ με την αύξηση των ωρών σε κάποια άλλα, όπως π.χ. γυμναστική ή φιλοσοφία. Εξανίσταμαι με την απαξίωση μαθημάτων όπως η βιολογία ή η χημεία. Δεν υποβαθμίζω τη σημασία οποιουδήποτε μαθήματος. Απλώς, μου δίνεται η αίσθηση της επιπολαιότητας και της προχειρότητας σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπου δεν γίνεται αντιληπτό ότι όλα είναι θέμα ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης κι όχι ποσότητας με την αύξηση των ωρών σε ορισμένα μαθήματα.
lamiareport.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου