Προβλήματα υποβάθμισης της Βόλβης και της Δοϊράνης διαπιστώνουν επιστήμονες σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών των τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, τα οποία πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, για να μην καταστραφούν τα οικολογικά αυτά συστήματα.
Όπως επισημαίνει...
...ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ Κ. Βουδούρης, «η εντατική καλλιέργεια, η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και η ύπαρξη του γεωθερμικού πεδίου της Νυμφόπετρας έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπόγειων νερών της περιοχής», ενώ η καθηγήτρια Βιολογίας Μ. Μουστάκα υπογραμμίζει πως «για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Βόλβη μεγάλος αριθμός παρασιτικών βακτηρίων και το γεγονός μπορεί να συνδεθεί με τη διακοπή της επιφανειακής απορροής της Βόλβης προς τον Ρίχειο ποταμό».
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο χθεσινής ημερίδας που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ, με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης των λεκανών απορροής Αλμωπαίου, Βόλβης, Δοϊράνης, Μαυρονερίου και Σοφαδίτη, σχετικά με την οικολογική ποιότητα των υδάτων τους.
Όπως αναφέρθηκε ακόμη ελλιπής χαρακτηρίζεται η οικολογική κατάσταση του ποταμού Σοφαδίτη, τα νερά του οποίου υποβαθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τις γεωργικές δραστηριότητες, που ξεπερνούν κατά περίπου 30% τα όρια που έχουν θέσει ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των επιφανειακών υδάτων.
Τα νερά του Σοφαδίτη πηγάζουν από τη φραγμαλίμνη του Σμοκόβου Καρδίτσας και καταλήγουν στον Πηνειό, η οικολογική ποιότητα του οποίου επηρεάζεται άμεσα.
Οι επιστήμονες επισήμαναν τέλος πως ο χρόνος είναι αμείλικτος και η βελτίωση της ποιότητας των νερών σε λίμνες και ποτάμια είναι μονόδρομος.
πηγή:εφημ."ΑΔΕΥΜΕΥΤΟΣ τύπος"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου