Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Μπλόκο του αμερικανικού Κογκρέσου στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο!

Νόμο με τον οποίο εμποδίζεται de facto το κλείσιμο του Γκουαντάναμο καθώς και κάθε δίκη σε... αμερικανικό ποινικό δικαστήριο για τους κρατούμενους της φυλακής υιοθέτησαν τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2011.

Το Κογκρέσο......επικύρωσε το σχέδιο χρηματοδότησης του Πενταγώνου, ύψους 725,9 δισ. δολαρίων, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Στο κείμενο έγκρισης απαγορεύεται η «χρήση πόρων του Υπουργείου Άμυνας για την κατασκευή ή την τροποποίηση των εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ για τους κρατουμένους που μεταφέρθηκαν από το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο». Παράλληλα, απαγορεύεται η μεταφορά, η απελευθέρωση ή η βοήθεια σε κρατούμενους του Γκουαντάναμο.

Η ψήφιση των συγκεκριμένων διατάξεων συμπίπτει με τη σύνταξη προσχεδίου προεδρικού διατάγματος από τον Λευκό Οίκο, που επισημοποιεί την κράτηση επ’ αόριστον ορισμένων κρατουμένων στη “no man’s land”, παρέχοντάς τους ωστόσο τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν την κράτησή τους. Το σχέδιο δεν έχει ακόμη υποβληθεί στον αμερικανό πρόεδρο.

Σήμερα, στις φυλακές αυτές κρατούνται 174 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 48 συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να προβάλλουν την κατηγορία της επ’ αόριστον κράτησής τους.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο χρηματοδότησης του Πενταγώνου προβλέπει 158,7 δισ. δολάρια για τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ.
 
newscode.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: