Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Τέλος στο θρίλερ της Νομικής!

Απομακρύνονται αυτή την ώρα από το κτίριο της Νομικής Σχολής οι μετανάστες με τη συνοδεία της επιτροπής αλληλεγγύης και της αστυνομίας. Θα εγκατασταθούν σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας.

Σε εκκένωση του κτιρίου της Νομικής προχώρησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης οι μετανάστες που βρίσκονταν μέσα για να μεταφερθούν σε κτίριο της εταιρίας Kapa Research στην Ομόνοια.

Οι μετανάστες συνοδεύονται από μέλη της ομάδας αλληλεγγύης (αυτός ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί εξαρχής) οι οποίοι θα παραμείνουν μαζί τους στο νέο κτίριο. Τους συνοδεύει επίσης...
...ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, ωστόσο η συμφωνία προβλέπει ότι δεν θα βρίσκονται στο κτίριο όπου θα μεταφερθούν αλλά σε απόσταση από αυτό.

Οι μετανάστες θα κινηθούν σε οργανωμένη πορεία μαζί με συγκεντρωμένους που έχουν φθάσει από νωρίς για να τους συμπαρασταθούν.

Διαπραγματεύσεις ωρών
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ αποχώρησε από την Νομική σχολή και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Πελεγρίνης ο οποίος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες αρνήθηκαν να αποδεχθούν την πρόταση που τους έγινε για μετεγκατάσταση σε κτίριο το οποίο θα φρουρείται από την αστυνομία, ωστόσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Έξω, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν αποκλείσει όλους τους γύρω δρόμους και δεν επιτρέπουν την προσέγγιση σε πολίτες και δημοσιογράφους και ομάδα ΔΕΛΤΑ που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου μαζί με τους δύο εισαγγελείς. Οι δύο εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης φαίνεται άλλωστε πως έχουν και τον τελευταίο λόγο στις εξελίξεις, εάν δηλαδή θα επέμβουν οι δυνάμεις της αστυνομίας.

Αποκλεισμένο το κέντρο της Αθήνας
Στο μεταξύ, διευρύνεται η ακτίνα αποκλεισμού της περιοχής, στους δρόμους Ομήρου, Σκουφά, Ασκληπιού, Ακαδημίας και  Πανεπιστημίου, στους οποίους απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων, αλλά και η προσέγγιση πεζών, ακόμη και δημοσιογράφων.

Παράλληλα, έκλεισε γύρω στις 7:30 το απόγευμα ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο, ύστερα από σχετική εντολή της αστυνομίας.

Η κίνηση των συρμών του Μετρό γίνεται κανονικά, χωρίς να σταματούν για αποβίβαση και επιβίβαση στο συγκεκριμένο σταθμό.

Ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, βρέθηκε πριν λίγη ώρα στον χώρο της Νομικής, όπου έχουν εγκατασταθεί οι απεργοί πείνας και είχε συνομιλία με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος κλήθηκε να παραστεί στην επιχείρηση εκκαθάρισης της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, "θα έπρεπε να επιδειχθεί ανοχή γιατί οι απεργοί πείνας μετανάστες δεν αποτελούν απειλή, δεν έχουν μαζί τους χασίς, δεν γράφουν συνθήματα στους τοίχους, δεν εμποδίζουν τα μαθήματα, δεν βρωμίζουν το κτίριο".

Η θέση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Νομική είναι ότι δεν αποτελεί μία από τις πιο εύστοχες επιλογές η εγκατάσταση μεταναστών απεργών πείνας στο κτίριο της Νομικής Σχολής.

"Πιστεύουμε, θα έπρεπε να κατευθυνθούν προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δηλώσουν ότι πρέπει να σπάσει ο αποκλεισμός των συνόρων της Ελλάδας, που έχει καταστήσει τη χώρα μας αποθήκη δυστυχίας και κρατητήριο απελπισμένων".

Η απόφαση των μεταναστών
Μετά από πολύωρη γενική συνέλευση, οι μετανάστες που βρίσκονται μέσα, αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν το κτίριο και να παραμείνουν στη Νομική Σχολή, μαζί με άγνωστο αριθμό μελών οργανώσεων που υποστήριξαν την κίνηση αυτή. Η απόφασή τους ήταν να μην μετακινηθούν στο κτίριο της οδού Πατησίων όπως πρότεινε η πρυτανεία, καθώς η απαίτηση του ιδιοκτήτη ήταν το κτίριο να φυλάσσεται από την αστυνομία, κάτι το οποίο δεν δέχθηκαν.

Στο κείμενο της απόφασής του πάντως οι μετανάστες αναφέρουν ότι αρνούνται την εγκατάσταση σε κτίριο όπου δεν θα γίνουν δεκτοί όσοι τους συμπαραστέκονται και γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: