Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Οι δυτικές δυνάμεις σφυροκοπούν τον Καντάφι!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση κατά της Λιβύης καθώς συνεχίζεται η συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο από τις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον......25 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ενώ την Κυριακή αναχωρεί και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ. Βρετανικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου Tornado εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στο Λονδίνο.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4", δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου φέρεται να σημειώθηκε αεροπορικός βομβαρδισμός, μερικές ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων από Δυτικές δυνάμεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την προστασία των αμάχων.


Οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην Τρίπολη, σύμφωνα με το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, δεν είναι σαφές εάν οφείλονται σε πυραύλους από πλοία ή αεροσκάφη. Τα αντιαεροπορικά ήχησαν για περίπου 10 λεπτά, σύμφωνα με το BBC.

Η λιβυκή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε πυραύλους τόσο από πλοία όσο και από αεροσκάφη. Στόχος της πρώτης φάσης της επίθεσης, που πήρε το όνομα «Αυγή της Οδύσσειας», ήταν η εξάρθρωση της λιβυκής αεράμυνας και η ανακοπή τροφοδοσίας των στρατευμάτων του Καντάφι.

Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες 112 πυραύλους εναντίον 20 στόχων έξω από την Τρίπολη και τη Μιζουράτα. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές επιθέσεις με σκοπό την αδρανοποίηση της αεράμυνας της Λιβύης. Σύμφωνα με την τηλεόραση της Λιβύης, χτυπήθηκαν αποθήκες καυσίμων στη Μιζουράτα, αεροπορική βάση έξω από την Τρίπολη και στόχοι στη Ζαουάρα, τη Βεγγάζη και την Σύρτη.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 48 νεκροί και 150 τραυματίες λέει η λιβυκή τηλεόραση, χωρίς οι αριθμοί να επιβεβαιώνονται από άλλες πηγές. Την ίδια ώρα, ανακοινωθέν των ένοπλων δυνάμεων που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι επλήγησαν η Τρίπολη, η Σύρτη, η Βεγγάζη, η Μιζουράτα και η Ζουάρα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε σήμερα ότι δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν περιοχές της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους Βεγγάζης. Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, το κανάλι ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ από άρματα μάχης και χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να πλήξουν θέσεις των ανταρτών στην πόλη. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι κάτοικοι προσέφυγαν σε τεμένη θεωρώντας ότι θα είναι ασφαλές σε αυτά.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν ακόμη. Εν τω μεταξύ, σήμερα θα αποφασίσει το ΝΑΤΟ για το εάν και με τι τρόπο θα συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της βορειοατλαντικής συμμαχίας δήλωσαν στο Associated Press ότι τα τελικά σχέδια θα παρουσιαστούν σήμερα και στη συνέχεια το συμβούλιου της συμμαχίας θα αποφασίσει για το εάν το ΝΑΤΟ θα συμμετέχει ενεργά στις επιχειρήσεις ή θα περιοριστεί στην παροχή άλλου είδους βοήθεια.

Σημειώνεται ότι αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τη συμμετοχή τους στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τονίζοντας ότι η βορειοατλαντική συμμαχία ήδη διεξάγει πολύ δύσκολες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: