Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Στις 21 Ιουνίου αντί για 29 ο Firefox 5

Μια βδομάδα νωρίτερα θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση

Εκεί που η Mozilla μας είχε συνηθίσει μάλλον σε παράταση των ημερομηνιών πριν από κάθε νέα έκδοση του Firefox, τώρα δείχνει να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, ανακοινώνοντας πως ο Firefox 5 θα κυκλοφορήσει μία εβδομάδα νωρίτερα. Επίσης, στο νέο της χρονοδιάγραμμα δείχνει να δανείζεται ιδέες από...
τον τρόπο που αναπτύσσει η Google τον Chrome.

Ουσιαστικά οι μελλοντικές εκδόσεις του Firefox θα κινούνται σε ένα κύκλο 18 εβδομάδων από την πρώτη-πρώτη Nightly release μέχρι την stable final. Η νέα έκδοση του browser θα παραμένει για 6 εβδομάδες σε φάση ανάπτυξης από τη Mozilla με nightly updates και άλλες 6 εβδομάδες σε πειραματική έκδοση, όπου επίσης θα λαμβάνει nightly updates. Όπως γίνεται και τώρα, οι αρχικές αυτές εκδόσεις αναμένεται να διατηρήσουν το όνομα minefield.

Μετά από αυτές τις 12 εβδομάδες, η έκδοση θα ονομάζεται πλέον Firefox, θα θεωρείται πλέον beta και θα λαμβάνει εβδομαδιαίες αναβαθμίσεις. Αυτή η beta φάση, για όσους ξέρουμε να μετράμε, θα κρατήσει και αυτή 6 εβδομάδες, σύνολο 18.

Όσον αφορά τον Firefox 5 η Mozilla ξέχασε να μετράει, καθώς το χρονοδιάγραμμά του προβλέπει 13 εβδομάδες. Οι τρεις εβδομάδες θα είναι για την έκδοση της mozilla, πέντε για την experimental και άλλες πέντε για τη beta. Αυτό τοποθετεί τη beta του Firefox στις 17 Μαίου και την τελική έκδοση τις 21 Ιουνίου.

Παράλληλα, μόλις ο Firefox 5 μπει στην πειραματική του έκδοση, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του Firefox 6.

Η αλλαγή αυτή στην ανάπτυξη θα επηρεάσει και το πως θα αριθμούνται οι νέες εκδόσεις του Firefox. Όταν αρχίσει η ανάπτυξη της νέας έκδοσης, θα ονομάζεται 5.0.0.1. Το τελευταίο νούμερο θα υποδηλώνει πόσες εκδόσεις θα έχουν βγει στη φάση της ανάπτυξης, π.χ. 5.0.0.233. Η πρώτη πειραματική έκδοση θα ονομάζεται 5.0.1.233, η οποία έστω πως θα φτάσει στην 5.0.45.233. Στη συνέχεια η beta θα ξεκινήσει από το 5.1.45.233 για να φτάσει υποθετικά στην 5.10.45.233 για την τελική έκδοση.

Μην σας φαίνονται τρελά τα νούμερα, 233 εκδόσεις στην φάση ανάπτυξης. Ο Chromium, το open source παρακλάδι ανάπτυξης του Chrome, βγάζει τουλάχιστον πέντε νέες εκδόσεις την ημέρα.

Ας ελπίσουμε πάντως πως οι 13 εβδομάδες για τον τελικό Firefox 5 δεν θα αποδειχτούν γρουσούζικες για τη Mozilla, και να μην φάει τα μούτρα της πάνω στη βιασύνη της.

Επιπλέον ελπίζω, προσωπικά, μέσα σε όλο αυτό το τρέξιμο να βγάλουν επιτέλους και μια stable 64bit έκδοση, μην είμαστε μονίμως καταδικασμένοι στον Minefield όσοι θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα 16GB μνήμης που αγοράσαμε σε μια στιγμή αδυναμίας...

Πηγή: pcsteps.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: