Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Νέες ανασκαφές τον Ιούλιο στην αρχαία Φαλάσαρνα...

Την άδεια συνέχισης των συστηματικών ανασκαφών στο λιμάνι της αρχαίας Φαλάσαρνας – που ξεκίνησαν το 1986 – έδωσε με απόφασή του ο υπουργός Πολιτισμού κ.Παύλος Γερουλάνος.

Οι ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν...
...υπο την διεύθυνση της αρχαιολόγου και πρώην προισταμένης της Εφορίας Εναελίων Αρχαιοτήτων κ.Ελπίδας Χατζηδάκη , τον ερχόμενο Ιούλιο.

Σύμφωνα με την κα Ελπίδα Χατζηδάκη, που έχει αφιερώσει το έργο της, αρχικά στον εντοπισμό του αρχαίου λιμένα και στην συνέχεια στην αποκάλυψή του, η ανασκαφή παρουσιάζει πολλές δυσκολίες λόγω της σκληρής ιλύος και συμπαγών θαλάσσιων αποθέσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη λειτουργία του λιμανιού αλλά και μετά την καταστροφή του. Η στρωματογραφική ανάλυση έδειξε τουλάχιστον δύο λεπτές βαθμίδες αποθέσεων από τσουνάμι που έγιναν σε διαφορετικές περιόδους μεταξύ του 3ου και 2ου π.Χ. αιώνα.

«Η συχνή τεκτονική δόνηση του δυτικού άκρου της Κρήτης στους αρχαίους χρόνους συνέβαλε στην κατάρρευση των μεγάλων ογκολίθων της ανωδομής αμέσως μπροστά από την προκυμαία. Το ίδιο ισχύει και για τις εν γένει αρχιτεκτονικές κατασκευές των λιμενικών έργων και των οχυρώσεων που περιέβαλαν τον «κλειστό λιμένα» της Φαλάσαρνας», τονίζει η αρχαιολόγος.

Επειδή ο αρχαιολογικός χώρος της Φαλάσαρνας περιέχει αρκετά φοινικικά αρχιτεκτονικά στοιχεία επιβάλλεται, σύμφωνα με την κ. Χατζιδάκη η περαιτέρω ανασκαφή, έρευνα και μελέτη προκειμένου να βρεθούν οι σχέσεις των δύο λαών και η συμβολή τους στην εξέλιξη της αρχαίας ναυπηγικής.

Το λιμάνι της Φαλάσαρνας

Η Φαλάσαρνα ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια στην αρχαιότητα (κλειστός λιμήν), το μοναδικό στην Δυτική Κρήτη, με άνθηση στον 4ο και 3ο αι. π.Χ. Από παράδοση εχθρός της Πολυρρήνιας, πήρε το όνομα της από τη νύμφη - τοπική ηρωίδα Φαλασάρνη.

Παρ' ότι οι ανασκαφικές μαρτυρίες και τα ιστορικά στοιχεία δεν ανεβάζουν την ίδρυσή της πριν από τον 6ο αι. π.Χ., κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να οργανώθηκε ήδη από το τέλος της γεωμετρικής περιόδου με την ένωση των διάσπαρτων οικισμών του κάμπου σε ένα συνοικισμό που εξελίχθηκε σε υπολογίσιμη ναυτική δύναμη.

Στα μετέπειτα χρόνια η πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο θαλάσσιο εμπόριο της ακροδυτικής Κρήτης με την κατασκευή του κλειστού λιμένα της και την οχύρωση του. Σήμερα το λιμάνι και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην ξηρά, μετά την ανύψωση της ακτής 6-9 μ., πιθανότατα το 365 μ.Χ. Κατά την ανασκαφέα του χώρου Ελπίδα Χατζηδάκη, πρόκειται για πειρατικό ορμητήριο που τελικά κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι στα μέσα του 1ου αι. π.Χ., οπότε σφραγίστηκε και η είσοδος του λιμανιού.

Το λιμάνι, διαστ. 100 Χ 75 μ., κατασκευάστηκε σε λιμνοθάλασσα που προϋπήρχε και συνδεόταν με τη θάλασσα με τεχνητό κανάλι (μήκους 50 μ., πλάτους 10 μ. και βάθους 2 μ.). Περιβαλλόταν από τοίχους που συνδεόταν με τα τείχη της πόλης με οχυρωματικούς πύργους. Πίσω από το κυρίως λιμάνι υπήρχε μία δεύτερη, ανεξάρτητη, υφάλμυρη λιμνοθάλασσα που ίσως ήταν χώρος ναυπηγείων.

Η συστηματική ανασκαφική έρευνα που ξεκίνησε το 1986 έφερε στο φως τους δύο από τους τέσσερις οχυρωματικούς πύργους του λιμανιού, που χρονολογούνται στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. Ο πρώτος είναι κυκλικός και ο δεύτερος τετράπλευρος. Ο κυκλικός σώζεται σε ύψος 4,5 μ. και έχει διάμετρο 9 μ. Επίσης, στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού αποκαλύφθηκε εργαστηριακός χώρος για την πλύση ή παραγωγή κάποιου υλικού.

Στην κορυφή του ακρωτηρίου Γραμβούσα (αρχαία Κόρυκος) εντοπίζεται η Ακρόπολη, με δύο τουλάχιστον ναούς, δημόσια κτίρια, δεξαμενές. Ολόκληρο το ακρωτήριο ήταν ένα φρούριο που περιβαλλόταν από πύργους και προμαχώνες ενώ στους πρόποδές του υπάρχει διπλός οχυρωματικός τοίχος, μήκους 550 μ., με τρεις αμυντικούς προμαχώνες. Άλλα κτίρια της πόλης έχουν βρεθεί κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ακρωτηρίου και στην πεδιάδα.

Ανατολικά του λιμανιού βρίσκεται το νεκροταφείο της πόλης των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Έχουν ανασκαφεί 43 τάφοι, κιβωτιόσχημοι και εγχυτρισμοί σε πίθους.

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο γνωστός "θρόνος" της Φαλάσαρνας που ίσως ήταν απλώς βήμα για ομιλητές, ενώ νότια του "θρόνου" και κατά μήκος της βραχώδους ακτής διακρίνονται λατομεία καθώς και μία δεξαμενή λαξευμένη στο βράχο.

flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: