Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ο υπολογιστής των 17.5 ευρώ που χωράει στην παλάμη σας...!

Φαντάζομαι έχετε ακούσει σχετικά με το laptop των 100$, την πρωτοβουλία του Nicholas Negreponte για δημιουργία ενός μαθητικού laptop για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τι θα λέγατε αν αντί του laptop των 100$ είχαμε ένα desktop των 17.5 ευρώ;

Μια τέτοια πρωτοβουλία πήρε το π Raspberry Pi Foundation.

Το Rasberry Pi είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από το David Braben – αν δεν σας λέει τίποτα το όνομα ίσως (οι παλαιότεροι) να των θυμάστε ως έναν από τους developers του παιχνιδιού Elite (ήταν πολύ δημοφιλές την εποχή των home computers) – με στόχο την διάδοση την εκπαίδευσης και ειδικά του προγραμματισμού στην πληροφορική, προσπαθώντας ουσιαστικά να επιδείξει στους νέους χρήστες των υπολογιστών ότι μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα και ενδιαφέροντα πράγματα με τον υπολογιστή τους από το να ανανεώνουν την κατάσταση τους στο Facebook και να φτιάχνουν παρουσιάσεις στο PowerPoint.

Η μικρή USB συσκευή (με μέγεθος λίγο μικρότερο από μισό πακέτο τσιγάρα) έχει την δυνατότητα να συνδεθεί με μια σύγχρονη τηλεόραση (μέσω HDMI καλώδιου) ή να δώσει composite σήμα (μέσω αντάπτορα). Με άλλα λόγια το βάζετε στην τηλεόραση σαν και Αν νομίζετε ότι μια φτηνή και μικρή συσκευή σαν την εικονιζόμενη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες τότε ρίξτε μια ματιά στα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

  • Επεξεργαστής τεχνολογίας ARM11 στα 7oo MHz
  • 138 ΜΒ SD RAM
  • αποκωδικοποίηση σήματος 1080p. H264
  • έξοδος video composite και HDMI
  • USB 3.o
  • υποστήριξη για χρήση καρτών SD/MMC/SDIO
  • γενικής χρήσης είσοδος/έξοδος
  • λογισμικού ανοιχτού κώδικα εγκατεστημένο (Ubuntu, Iceweasel, KOffice, Python)
To Raspberry π έχει την δυνατότητα να επεκτείνεται με διάφορα modules, (πχ στο εικονιζόμενο έχει προστεθεί module με camera ανάλυσης 12MPixel).

Ίσως το Rapspberry π δεν γίνει ποτέ τόσο δημοφιλές όσο το OLPC ωστόσο νομίζω ότι αν επιτευχθεί ο στόχος την δημιουργίας ενός τόσο μικρού υπολογιστή με τόσο μικρό κόστος οι δυνατότητες χρήσης του είναι πολλές ειδικά αν στο μέλλον δούμε και άλλα modules επέκτασης των δυνατοτήτων του.
Παρακάτω ακολουθεί ένα μικρό video από το BBC που καλύπτει το θέμα στο blog του Rorry Cellan Jones.

height="430">


otherside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: