Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Το πιο μοναχικό φυτό στη γη...!

Ένα είδος φοίνικα - θάμνου, το cycad, απόγονος του αρχαίου είδους E.woodii, μεταφέρθηκε από την Αφρική στο Λονδίνο το 1895. 

Από τότε, έχει κλωνοποιηθεί, αλλά...
...δεν μπορεί να αναπαραχθεί με τον συνήθη τρόπο, επειδή είναι αρσενικό - και πιθανότατα να είναι το μοναδικό του είδους του που έμεινε στον κόσμο.

Οι ερευνητές περιπλανήθηκαν στο δάσος Ngoya και άλλα δάση της Αφρικής, ψάχνοντας να ανακαλύψουν ένα ακόμα ίδιο φυτό που θα μπορούσε να γίνει ζεύγος με αυτό του Λονδίνου.

Δεν έχουν βρει όμως άλλο δείγμα. Ερευνούν συνεχώς γιατί το συγκεκριμένο είδος θα εξαφανισθεί.
Βεβαίως το cycad μπορεί να κλωνοποιηθεί. Μπορεί να "ζευγαρώσει" με συγγενικά είδη. Τα υβριδικά cycads πωλούνται στα καταστήματα φυτών, αλλά αυτά δεν είναι το πραγματικό είδος.

Το δέντρο που βρίσκεται στο Λονδίνο δεν μπορεί να αναπαράγει απογόνους. Θα μένει εκεί, περιμένοντας ένα σύντροφο που μπορεί να μην υπάρχει πλέον.

«Σίγουρα αυτός είναι το πιο μοναχικός οργανισμός στον κόσμο", γράφει ο βιολόγος Richard Fortey, «γερνάει μόνο και κανείς δεν ξέρει πόσο θα ζήσει".

Το δέντρο παρήγαγε έναν κώνο το 2004 για πρώτη φορά, που είναι το σήμα (σινιάλο) του για την αναπαραγωγή, αλλά δεν υπήρχε θηλυκό για να γονιμοποιηθεί η γύρη...

Το πιο μοναχικό φυτό στη γη

katidiaforetiko.blogspot.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: