Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Nεκρός ο Osama Bin Laden(;)

Με τη φράση «η δικαιοσύνη αποδόθηκε» ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι ο Οsama Bin Laden είναι νεκρός. 

Ο υπ΄αριθμόν ένα καταζητούμενος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και αρχηγός του τρομοκρατικού δικτύου της Αl Qaeda...
...σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια  μυστικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο κρησφύγετό του, μια πολυτελή έπαυλη στην πακιστανική πόλη Abbottabad, έδρα της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Πακιστάν, βόρεια του Ισλαμαμπάντ. 

Συνολικά 40 στελέχη της επίλεκτης SEAL Team 6 και της CIA Special Activities Division μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα MH-60 Pave Hawk και MH-47 Chinook στη περιοχή και περί τις 1:30 τοπική ώρα εισέβελαν στο κρησφύγετο του Σαουδάραβα τρομοκράτη. Μετά από σφοδρές ανταλλαγές πυρών διάρκειας 40 περίπου λεπτών, ο καταζητούμενος αρχηγός της Al Qaeda έπεφτε νεκρός. Η αμερικανική κυβέρνηση διαρρέει ότι η εντολή που είχε δοθεί στην Joint Special Operation Command (JSOC) που είχε το συντονισμό της επιχείρησης ήταν να συλλάβουν ζωντανό τον Bin Laden, ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι “ήταν μια επιχείρηση για φόνο”, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπήρχε επιθυμία από την αμερικανική πλευρά να καταβληθεί προσπάθεια για σύλληψη. 

Ο Osama Bin Laden πυροβολήθηκε τουλάχιστον μια φορά με σφαίρα στο κεφάλι ενώ νεκρός φέρεται να είναι κι ένας από τους ενήλικους γιους του. Κατά την επιχείρηση δεν τραυματίστηκε κανένα στέλεχος της ομάδας των επίλεκτων ανδρών ενώ δεν υπήρξαν απώλειες αμάχων. Τα στελέχη της SEAL Team 6 απομάκρυναν με ελικόπτερο τη σορό του Βin Laden και στη συνέχεια έκαψαν το οίκημα. Την επιχείρηση παρακολούθησε ζωντανά ο διευθυντής της CIA Leon Panetta στην έδρα της υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. 






Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Οsama Bin Laden έτυχε κανονικής θρησκευτικής τελετής στη γέφυρα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS CARL VINSON (CVN-70), κατά πλήρη σεβασμό των μουσουλμανικών παραδόσεων προτού η σορός του ριφθεί στην θάλασσα, ανοικτά της Θάλασσας του Ομάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε, όχι τυχαία, να ευχαριστήσει τη κυβέρνηση του Πακιστάν για τη συνδρομή της στην επιχείρηση σύλληψης του επικεφαλής της Αl Qaeda. Το συγκρότημα κατοικιών όπου ζούσε ο Osama Bin Laden ολοκληρώθηκε το 2005 και βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από τη Στρατιωτική Ακαδημία Κakul, σε μία επαρχιακή πόλη όπου κατοικούν απόστρατοι αξιωματικοί των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων. Το τριώροφο κτίριο περιβαλλόταν από ψηλούς τοίχους με συρματόπλεγμα και εσωτερικοί φράκτες χώριζαν τα επιμέρους οικήματα. Ελάχιστα παράθυρα έβλεπαν στο εξωτερικό του συγκροτήματος και η ταράτσα περιβαλλόταν από τοίχο ύψους 2,1 μέτρων. 

Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι το κτίριο, αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δεν ήταν συνδεδεμένο με τηλεφωνικό δίκτυο και δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες οδηγήθηκαν στο οχυρωμένο κτίριο τον Αύγουστο του 2010 έπειτα από την παρακολούθηση του Khalid Sheik Mohammed, ενός από τους πιο έμπιστους αγγελιαφόρους του Bin Laden. Οι Αμερικανικοί είχαν αποκρύψει αρχικά από τις πακιστανικές αρχές τις πληροφορίες για τον Osama bin Laden, προκειμένου να μην υπάρξει διαρροή.

Ο υπ΄αριθμόν 1 καταζητούμενος Osama Bin Laden
Γεννημένος στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας πιθανότατα στις 10 Μαρτίου του 1957, ο bin Laden ήταν ένα από τα 50 παιδιά του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Mohamed bin Laden, που πέθανε όσο ήταν ακόμη μικρός. Ήταν ένα ντροπαλό παιδί, και μέτριος μαθητής, ενώ αργότερα μπόρεσε και πήρε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Ο πρώτος του γάμος ήταν με μια Σύρια ξαδέλφη του, στην ηλικία των 17 ετών, και φημολογείται πως έχει τουλάχιστον 23 παιδιά από 5 διαφορετικές συζύγους. Η οικογένεια του είχε φτιάξει τεράστια περιουσία από την άνθηση του εργολαβικού και κατασκευαστικού τομέα, σε μια Σαουδική Αραβία που ευημερούσε εξαιτίας του πετρελαίου της. Το βιβλίο του Steve Coll, The Bin Ladens, αναφέρει πως ο Osama ριζοσπαστικοποιήθηκε εξαιτίας του θανάτου του αδελφού του Salem το 1988. Παράλληλα, η φοίτησή του στο ελιτίστικο θεολογικό πρότυπο σχολείο Al Thagher στη πόλη Jeddah, τον έ φερε σε επαφή με το ριζοσπαστικό πολιτικό Ισλάμ.

Μεγάλη επίδραση άσκησε στον νεαρό Σαουδάραβα και ο Παλαιστίνιος καθηγητής και μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Dr Abdullah Azzam, ο οποίος είχε ακραίες θέσεις, τις οποίες διδάχθηκε ο Osama στη διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο Abdulaziz της Σ. Αραβίας. Μάλιστα, όπως λέγεται, ο Azzam  στρατολόγησε τον νεαρό Osama, πείθοντάς τον να χρηματοδοτεί και να στρατολογεί με τη σειρά του νεαρούς Μουσουλμάνους  που θα πολεμούσαν τους Ρώσους στο Αφγανιστάν. Η CIA από την πλευρά της, τον βοήθησε να μεταβεί στο Αφγανιστάν και να συμμετάσχει στην αντίσταση εναντίον των Σοβιετικών. Ο Bin Laden μετεγκαθίσταται στην Πεσαουάρ το 1984, ξεκινάει την εισαγωγή όπλων και σχηματίζει την δική του, ολιγάριθμη ομάδα εθελοντών μαχητών.

Η αποστασιοποίησή του από τις αμερικανικές θέσεις έγινε όταν άρχισε να αντιτίθεται στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Σ. Αραβία, στη διάρκεια του πρώτ ου πολέμου εναντίον του Ιράκ. Απελαύνεται με απόφαση της βασιλικής οικογένειας  το 1991 και λίγο αργότερα, εξοργισμένη από την προπαγάνδα που διεξάγει ο Osama εναντίον της, του αφαιρείται η υπηκοότητα ενώ πάγωσαν και τα περιουσιακά του στοιχεία.
Τότε είναι που κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ, της χώρας που ξόδεψε πολλά εκατομμύρια για να στηρίξει την αφγανική αντίσταση στην οποία συμμετεί χε και ο ίδιος. Η Al-Qaeda (Η Βάση) προχώρησε σε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις, αρχής γενομένης με μια βομβιστική επίθε ση εναντίον των δίδυμων πύργων το 1993, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 6 ατόμων, και την ανάδυση του ισλαμικού εξτρεμισμού στην Αμερική. Ακολούθησαν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών, και εναντίον πρεσβειών των ΗΠΑ στη Κένυα, στη Τανζανία, και αλλού. 

Το 2000 σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του αντιτορπιλικού USS Cole στην Υεμένη, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο 17 Αμερικανών ναυτών.
Αποκληρωμένος από την οικογένειά του και χωρίς την υπηκοότητά του, ο bin Laden μετέβη το 1992 στο Σουδάν, και όταν επικράτησαν οι Ταλιμπάν το 1996, εμφανίστηκε στη Καμπούλ. Σύντομα κυριάρχησε στους κόλπους τους, υιοθετώντας τις αυστηρές τους απόψεις για το Ισλάμ. Από τη Καμπούλ, ο bin Laden εκδίδει φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού ζητώντας τον θάνατό τους και ιδρύει στρατόπεδα εκπαίδευσης για νεαρούς Μουσουλμάνους με σκοπό τη παγκόσμια τρομοκρατία. Οι εκπαιδευόμενοι έρχονταν από παντού: Ασία, Μ. Ανατολή, Αφρική, Ευρώπη, κλπ. Όλοι τους μοιράζονταν ένα κοινό μίσος για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, και τα μετριοπαθή αραβικά καθεστώτα.

Μετά από τις επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών της (1998), οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους cruise, εναντίον των αφγανικών στρατοπέδων εκπαίδευσης, αλλά ο Bin Laden κατάφερνε πάντα να διαφεύγει ανέπαφος. Από τη πλευρά τους οι Ταλιμπάν που τον στήριξαν,  υπέστησαν μια ολοκληρωτική ήττα όταν οι ΗΠΑ εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν μετά την επίθεση της 9/11/2001.

Στη συνέχεια η Al-Qaeda αποδυναμώθηκε, και πολλά μέλη της σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν. Ο ίδιος ο Bin Laden εξαφανίστηκε, ενώ σύμφωνα με φήμες αρκετές φορές γλίτωσε το θάνατο παρά τρίχα. Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ το 2003, ξαναζωντάνεψε την οργάνωση, και πάρα πολλοί νέοι στρατολογήθηκαν στις τάξεις της. Προστατευμένος από τους Ταλιμπάν στα πακιστανικά τους ορεινά καταφύγια, ο Bin Laden έχτισε δεσμούς με μια σειρά από παραστρατιωτικές οργανώσεις της νότιας Ασίας, και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την αιματηρή εξέγερση των Πακιστανών Ταλιμπάν εναντίον του καθεστώτος της χώρας.

Η νέα αναζωογονημένη al-Qaeda κατηγορήθηκε για διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες στην Ινδονησία, στο Πακιστάν, στο Ιράκ, στη Τουρκία, στην Αίγυπτο, στη Κένυα, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στη Μαυριτανία, στη Τυνησία, στη Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη, στη Σομαλία, στην Ισπανία, και στην Αγγλία. Στο τελευταίο του ηχογραφημένο μήνυμα στις 21 Ιανουαρίου 2011, ο Osama Bin Laden δηλώνει ότι η απελευθέρωση γάλλων ομήρων που κρατούνταν στο Νίγηρα από την Αl Qaeda εξαρτάται από την αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών από τα μουσουλμανικά εδάφη.


strategyreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: