Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Τραγωδία σε Ναυτική βάση στην Κύπρο ύστερα από έκρηξη!

Τεράστια καταστροφή προκάλεσε έκρηξη που έγινε σε αποθήκη πυρομαχκών στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι της Λεμεσού στην Κύπρου, λίγο πριν από τις 06:00. 
 
Το αποτέλεσμα από την τρομερή έκρηξη που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση είναι δραματικό: πληροφορίες αναφέρουν ότι......οι νεκροί φτάνουν τους 17. Κατά πληροφορίες, μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκεται και ο διοικητής της διοίκησης ναυτικού του ΓΕΕΦ, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται δύο ναύτες, δύο στρατιώτες της ΕΦ και πέντε πυροσβέστες και οι υπόλοιπι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί. Οι τραυματίες φτάνουν τους 30.

Να σημειωθεί πως σε σχετικά μικρή απόσταση βρίσκονται οι συστοιχίες των πυραύλων εδάφους-επιφανείας Exocet MM-40 ένα πραγματικό στρατηγικό αποτρεπτικό όπλο της Κύπρου. Tα βλήματα είναι αποθηκευμένα σε σημείο προφυλαγμένο, αλλά μετά την τεράστια έκρηξη που έγινε από μία μακριά ορατή στη θάλασσα (το μανιτάρι σηκώθηκε εκατοντάδες μέτρα και ένα γκρίζο σύνεφο έχει καλύψει την πόλη και την περιοχή) κανείς δεν ξέρει τι έχει επιβιώσει και τι όχι.

Κατά πληροφορίες, μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκεται και ο διοικητής της διοίκησης ναυτικού του ΓΕΕΦ, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης.

Ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα αίτια για την έκρηξη για τον αν αυτή προήλθε από τα εμπορευματοκιβώτια ή από φωτιά που ξεκίνησε σε χώρο πλησίον της βάσης, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ανησυχητικό το φαινόμενο πως ένα τέτοιο γεγονός έγινε μέσα σε φυλασσόμενη στρατιωτική βάση καταδεικνύοντας σοβαρότατες ελλείψεις ασφαλείας στην ΕΦ και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τουλάχιστον 35 με 40 τραυματίες, βρίσκονται στα νοσοκομεία. Οι τρεις από αυτούς, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, είναι σε κρίσιμη κατάσταση και χειρουργούνται.

Ο υπουργός Υγείας, Χρίστος Πατσαλίδης, μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση ενώ ούτε και ο ίδιος αλλά ούτε και ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δεν θέλησαν να δώσουν αριθμό των νεκρών μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες.

Πάντως, οι πληροφορίες που έρχονται από το γραφείο Τύπου, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας πολίτης ούτε στους νεκρούς ούτε και στους τραυματίες. «Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας δεν υπάρχει κάποιος Ελλαδίτης ούτε στους νεκρούς ούτε στους τραυματίες», συνεχίζουν.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος έχει και το συντονισμό στη διαχείριση της κρίσης, βρίσκονται σε σύσκεψη για να δουν πως θα χειριστούν το θέμα της έκρηξης.

Πάντως, ο κ. Χριστόφιας σε περίπου μία ώρα από τώρα έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και μέχρι τότε αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα και οι ηλικίες των νεκρών

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες η πυρκαγιά που προκάλεσε την έκρηξη ξεκίνησε από το χώρο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΑΗΚ που βρίσκεται κοντά στην ναυτική βάση. Επισημαίνεται ότι το συμβάν λαμβάνει χώρα την περίοδο που συζητείται η κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις εγκατάστσεις της ΑΗΚ ο οποίος θα τροφοδοτείται με υποθαλάσσιο αγωγό από το φυσικό αέριο που θα παράγεται στα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. Επιπλέον πολλές φορές στο παρελθόν οι αρχές της κυπριακής Δημοκρατίας είχαν ενοπίσει στην περιοχή της βάσης και της ΑΗΚ Τούρκους κατάσκοπους.

Εκφράζονται ανοικτά φόβοι για σαμποτάζ, καθώς η έκρηξη έγινε μια ώρα που ούτε υψηλές θερμοκρασίες υπήρχαν, ούτε κίνηση στη βάση που να δικαιολογεί την έκρηξη, π.χ. από ανθρώπινο λάθος. Αντίθετα, μόλις είχε αρχίσει να χαράζει.

Άλλη πληροφορία αναφέρει ότι ξέσπασε ξαφνικά πυρκαγιά ακριβώς δίπλα από την βάση και έφτασε στην αποθήκη μέσα σε λίγα λεπτά.

Στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στη ναυτική βάση έχουν πέσει 22 πυροσβεστικά οχήματα, με περισσότερους από 70 πυροσβέστες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για νεκρούς μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το χωριό Μαρί θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. «Η καταστροφή δεν περιγράφεται. Οι στέγες των σπιτιών έχουν καταρρεύσει, το ίδιο και η εκκλησία και τα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου. Έχουν μείνει άστεγοι 150 άνθρωποι» είπε στο RIK ο κοινοτάρχης Μαρί Νίκος Άσπρου.

Καμία αναφορά δεν έχει γίνει για παρουσία Ελλαδιτών ανάμεσα στα θύματα, αφού η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στη βάση, όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος. Έτσι οι πληροφορίες για την ταυτότητα αλλά και τον αριθμό των θυμάτων παραμένουν συγκεχυμένες. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι 19 Ελλαδίτες που υπηρετούν στη ναυτική βάση είναι καλά στην υγεία τους.

Εκτός από τον αριθμό των νεκρών που, σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, οι εγκαταστάσεις στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 80% και το Ναυτικό της Εθνοφρουράς είναι κυριολεκτικά άστεγο αυτή την στιγμή.

Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για δέκα ή οκτώ νεκρούς και πολλούς τραυματίες, αλλά δυστυχώς η εκτίμηση ήταν πολύ αισιόδοξη. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, «υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, πήραν φωτιά τα δύο και σημειώθηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις». Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για πολεμικό υλικό του συριακού κράτους, που είχε κατασχεθεί από πλοίο πριν από τρία χρόνια και φυλάσσονταν σε ακατάλληλες συνθήκες.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: