Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

"Φλέγεται" η... ΑΟΖ Κύπρου!

Τι συμβαίνει με ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία , Τουρκία και Ισραήλ, πολεμικά σκάφη των οποίων βρίσκονται στην περιοχή

Η κατάσταση φαίνεται να περιπλέκεται στην Ανατολική Μεσόγειο αναφορικά με τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται στο περίφημο πλέον «οικόπεδο 12» στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ενώ οι πληροφορίες για τις σημερινές κινήσεις του «Πίρι Ρέις» είναι συγκεχιμένες, η Άγκυρα συνεχίζει να ανεβάζει του τόνους. Την ίδια στιγμή...
...η Λευκωσία κρατά ήπιους τόνους ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία και το Ισραήλ, πολεμικά σκάφη των οποίων βρίσκονται στην περιοχή.

Η Λευκωσία δεν αντέδρασε στις τουρκικές προκλήσεις οι οποίες κορυφώθηκαν χθες με την είσοδο του «Πίρι Ρέις» στην «Αφροδίτη» καθώς και την παραβίαση του κυπριακού εναέριου χώρου από δύο πολεμικά αεροσκάφη.

Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να αποσυνδέσουν το ζήτημα των γεωτρήσεων από την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκοκυπριακή πλευρά επέδωσε γραπτώς την πρόταση για «κοινό επιτροπή» και «κοινό ταμείο» στο οποίο θα πηγαίνουν τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Στέφαν Φούλε δήλωσε -κατά τη συζήτηση για τις εντάσεις Κύπρου-Τουρκίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου- ότι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αναγνωρίζει, ως κράτος, μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ συμπλήρωσε πώς «καταδικάζουμε κάθε δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλική διευθέτηση τέτοιων διαφορών και διακηρύσσουμε ότι η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της»

Ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να διεξάγει έρευνες με το «Πίρι Ρέις» και ότι στόχος αυτής της «εξόρμησης» είναι να προκαλέσει. Το ενδιαφέρον της Λευκωσίας αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στα τρία νορβηγικά ερευνητικά σκάφη που έχει μισθώσει η Τουρκία. Διαβήματα έχουν ήδη αποσταλεί προς το Όσλο, το οποίο με τη σειρά του διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες.

Παράλληλα, μετά τη χθεσινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Βρετανίας, η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε άλλες παρόμοιες ασκήσεις «με γειτονικά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου».

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης ισραηλινά σκάφη, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «Πίρι Ρέις» έχει εκδιωχθεί από την περιοχή του οικοπέδου 12 από αμερικανικά, ρωσικά, ισραηλινά και βρετανικά πλοία. Είναι σαφές ότι αν αυτό ισχύει, το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προς την Άγκυρα είναι ξεκάθαρο.

Σε κάθε περίπτωση αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως στην περιοχή έστειλαν δυνάμεις τόσο η Βρετανία όσο και η Ρωσία, οι οποίες δεν έχουν άμεσο συμφέρον, σημειώνει η κυπριακή έκδοση της «Καθημερινής».

Ο Κυπριακός Τύπος έχει σήμερα ως κύριο θέμα το ζήτημα των γεωτρήσεων, με τη «Σημερινή» να φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος αποκάλυψε ότι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση, καλούσαν την Κύπρο να μην καθυστερήσει την έναρξη των ερευνών τη στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση προέκρινε την αναβολή των ερευνών.

Η Τουρκία, ωστόσο, δεν φαίνεται να πτοείται. Αντίθετα ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά».Την μέχρι τέλους προάσπιση των δικαίων της χώρας προέβαλλε ο Τούρκος πρωθυπουργός με νέες του δηλώσεις του σήμερα κατά την τελετή παράδοσης της τουρκικής φρεγάτας "Χεϊμπελιαντά" στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι «τα συμφέροντα της χώρας στις θάλασσες ξεκινούν από τη διώρυγα του Σουέζ και απλώνονται μέχρι τον Ινδικό ωκεανό. Η Τουρκία περιστοιχίζεται στις τρεις πλευρές της από θάλασσα και θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα οικονομικά της συμφέροντα και την ασφάλειά της».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «θα αξιοποιήσουμε μέχρι τέλους τις δυνατότητες της ειρήνης. Αλλά θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλος το δίκαιο της χώρας μας. Γνωρίζουμε ότι είμαστε μία μεγάλη και ισχυρή χώρα. Και καθορίζουμε την πολιτική μας ανάλογα με το μέγεθος και την ισχύ μας».

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: