Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ποιοι είναι αυτοί οι 6 δις άνθρωποι χωρίς Facebook;

Σκεφτήκατε ποτέ τι ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της γης έχει λογαριασμό στο Facebook; Η απάντηση ίσως σας εκπλήξει.

Η σελίδα με τα στατιστικά στοιχεία του Facebook μας ενημερώνει ότι...
...η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ένα νούμερο που αντιστοιχεί περίπου στο 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το πιο πιθανό είναι το Facebook να αγγίξει τους 1 δισεκατομμύριο χρήστες μέχρι το 2012 και παρότι οι αντίπαλοί του δεν το «απειλούν», ο ρυθμός διόγκωσής του έχει αρχίσει να ελαττώνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και πάλι, τα μεγέθη που συζητάμε είναι τεράστια.

Όμως ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον νούμερο είναι αυτοί οι περίπου 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν λογαριασμό στο Facebook. Τι κοινό έχουν; Τα συμπεράσματά μας μπορούν να προκύψουν μόνο από τα στοιχεία που διαθέτουμε για όσους έχουν Facebook.

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν έχουν υποκύψει -ακόμη- στο Facebook κι αυτό προκύπτει από τα στατιστικά πως ένα τέταρτο ολόκληρου του Facebook είναι κάτοικοι Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνεπώς αυτοί οι έξι δισεκατομμύρια που δεν διαθέτουν λογαριασμούς προέρχονται από τον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι στην Κίνα (με πληθυσμό 1.3 δις) δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο Facebook εδώ και δύο χρόνια λόγω κυβερνητικών περιορισμών, μας είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε ποιες κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες δεν συμμετέχουν.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση της Ιαπωνίας, οι 127 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας έχουν μεν ελεύθερη πρόσβαση στο facebook αλλά προτιμούν το κοινωνικό δίκτυο Mixi. Στην ίδια κατηγορία με την Κίνα εντάσσονται και χώρες όπως η Κούβα, το Ιράν, η Βόρειος Κορέα, ή η Μιανμάρ που επίσης δεν έχουν λογαριασμούς στο Facebook.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται λοιπόν ο παγκόσμιος χάρτης του facebook, αποκλείοντας φυσικά τις χώρες της Αφρικής που δεν έχουν ακόμη το προνόμιο του ίντερνετ, ή την Ρωσία που τώρα αρχίζει να ασχολείται πιο ενεργά.

mediagate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: