Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Οι έξι τρόποι για να ανακάμψει η Ελλάδα...

Σε έξι σημεία - κλειδιά εντοπίζει τη λύση στην κρίση χρέους η McKinsey & Company. Διαβάστε για την πρόταση δημιουργίας ενός νέου Εθνικού Μοντέλου Ανάπτυξης.


Με την ψήφιση του νέου Μνημονίου να απομακρύνει έστω προσωρινά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας,  ο Mark Gollom του CBS επισημαίνει ότι ενδεχομένως πυροδοτηθεί μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ταρακουνήσουν τις παγκόσμιες αγορές.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παρατηρητές που εκτιμούν ότι υπάρχει ελπίδα για την πολιορκημένη χώρα που έχει μία σειρά από πολλά υποσχόμενους τομείς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στήριγμα της οικονομίας.

Σε δήλωσή του στο CBS News, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης επισήμανε πως τα επώδυνα μέτρα λιτότητας το μόνο που θα κάνουν είναι να επιβαρύνουν τη χώρα με περισσότερο χρέος.

Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Guelph, Θανάσης Στεγνός, επισήμανε ότι το κύριο πρόβλημα με την ελληνική οικονομία είναι ότι πρέπει να παράγει περισσότερα προϊόντα και πιο αποτελεσματικά.

Αυτό που κατέστη σαφές από την κρίση χρέους στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey & Company, είναι ότι έχει ένα ατελές οικονομικό μοντέλο. Μεταξύ των προβλημάτων που εστιάζει είναι η υστέρηση στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός από τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται, έρχεται να προτείνει ένα νέο Εθνικό Μοντέλο Ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία που θα μπορούσε να αναθερμάνει την ανάπτυξη, να δημιουργήσει 520.000 θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην εξοικονόμηση 55 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι χρυσοί τομείς
Οι τομείς που εστιάζει η εταιρεία είναι αυτοί του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, της βιομηχανίας, της ενέργειας και της γεωργίας που αντιπροσωπεύουν το 42% της οικονομικής παραγωγής και το 51% της συνολικής απασχόλησης.
"Υπάρχει ένας αριθμός από τομείς όπου η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να τα πάει καλύτερα αλλά και να καθιερωθεί", σημειώνει ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts.
Ανθρώπινο δυναμικό
Αρχικά, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο δυναμικό. "Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, ένα εξαιρετικά μορφωμένο δυναμικό που δεν αξιοποιείται και παραμένει αδρανές", σημειώνει ο Γιάννης  Βαρουφάκης.
Αυτό που τον φοβίζει, όπως αναφέρει, είναι ότι όσο θα επιχειρείται να "διορθωθεί" η κρίση χρέους, το υψηλά μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό θα έχει μεταναστεύσει στον Καναδά, την Αυστραλία ή τη Γερμανία όπως ήδη συμβαίνει.
Η McKinsey & Company διαπιστώνει πως οι επιχειρήσεις είναι διστακτικές στο να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους λόγω των άκαμπτων νομικών απαιτήσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ υπάρχει κακή τοποθέτηση των νέων αποφοίτων πανεπιστημίων.
Τουρισμός
Ο Γιάννης Ιωαννίδης επισημαίνει ότι ο τουρισμός μπορεί να βελτιωθεί τόσο από την άποψη της ποσότητας όσο και από αυτή της ποιότητας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.
Η McKinsey & Company έρχεται να προσθέσει σε αυτό ότι η χώρα πρέπει να αναδιαμορφώσει το τουριστικό προϊόν της με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές. Από αυτά θα μπορούσαν, όπως εκτιμάται να προκύψουν έσοδα της τάξεως των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2021.
Ελληνικά προϊόντα
Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, που έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, σημειώνεται πως η Ελλάδα θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές προϊόντων, δεδομένου ότι υπάρχουν πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας.
Προτείνεται μάλιστα να αυξηθεί η ικανότητα επεξεργασίας, να δημιουργηθούν πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις και να ιδρυθεί η "Η Ελληνική Εταιρεία Τροφίμων", με όλα αυτά να υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 120.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Γενική φαρμακοβιομηχανία
Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, φαίνεται προσηλωμένη στην αύξηση της διείσδυσης στη συγκεκριμένη αγορά. Με ορισμένες αλλαγές και την περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών, οι πωλήσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα 2,2 δισεκατομμυρίων έναντι 1,1 δισεκατομμυρίου το 2010.
Υδατοκαλλιέργειες
Ενώ είναι μικρή σε μέγεθος, οι υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα αναπτύσσονται κατά 3% κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να εξάγεται το 80% της παραγωγής. Η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, όπως επισημαίνεται, θα μπορούσε να βελτιωθεί με την επέκταση στην Ευρώπη και τη διεύρυνση των εξαγωγών της.
Ιατρικός τουρισμός
Εκτιμάται ακόμα ότι η χώρα θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του ιατρικού τουρισμού. Ωστόσο υστερεί ως προς μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και αναγκαίων υποδομών.
"Θα πρέπει να επικεντρωθεί στα εξωτερικά ιατρεία, όπως στις χειρουργικές επεμβάσεις στα μάτια, τα καλλυντικά, τη γονιμότητα, και να δημιουργήσει ισχυρό εμπορικό σήμα και φήμη ως ιατρικού τουριστικού προορισμού", σημειώνεται.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: