Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Οι εκλογολόγοι... σηκώνουν τα χέρια ψηλά!

Ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής αναμέτρησης φαίνεται να είναι η αποχή, καθώς η προσέλευση των πολιτών στα εκλογικά κέντρα είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών. 
Απο νωρίς το πρωί της Κυριακής οι εκλογείς σπεύδουν στα εκλογικά κέντρα για να διαμορφώσουν το νέο οικονομικό-πολιτικό τοπίο της χώρας.

Ωστόσο...
...όπως εξηγούν έμπειροι εκλογολόγοι και δημοσκόποι, το εκλογικό σώμα παρουσιάζει ιδιαιτερότητες όσον αφορά στην ώρα προσέλευσης του στις κάλπες.

Παραδοσιακά, νωρίς το πρωί έσπευσαν να ψηφίσουν οι μεγαλύτεροι ηλικιακά ψηφοφόροι, ενώ το απόγευμα προσέρχονται στις κάλπες οι νεότεροι σε ηλικία.

Έτσι, τα πρώτα αποτελέσματα του exit poll που έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στα κομματικά επιτελεία, μπορεί να ανατραπούν, καθώς μετά το μεσημέρι αναμένεται να αποτυπωθεί εκλογική η συμπεριφορά της νέας γενιάς, η οποία σπεύδει στις κάλπες στο παρά πέντε και ρίχνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μικρότερα κόμματα, σε αντίθεση με το γκρουπ των ηλιακιακά μεγαλύτερων ψηφοφόρων, που παραδοσιακά ψηφίζει τα συντηρητικά κόμματα, δηλαδή τα δύο μεγάλα.

Τη ρευστότητα της τρέχουσας εκλογικής αναμέτρησης επισήμανε και ο γνωστός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος. «Το exit poll περιγράφει το τοπίο, είναι η πρώτη φορά που φοβόμαστε να πούμε ότι θα είναι η ακριβής πρόβλεψη του αποτελέσματος. Είναι το πιο δύσκολο που έχω συναντήσει ποτέ. Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι στις 7 το απόγευμα να έχουμε μια αρκετά σαφή εικόνα του τοπίου.
 Στις 8 θα έχει τελειώσει η επεξεργασία και θα μπορούμε να δώσουμε αρκετά σαφέστερη εικόνα, πολύ κοντά σε μιά πρόβλεψη του αποτελέσματος. Πάντως, η σταθεροποίηση του αποτελέσματος και η εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος θα γίνει, περίπου, στις 9 με 9 και τέταρτο» τονίζει ο γνωστός εκλογολόγος.

Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα του exit poll που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία επιβεβαιώνουν ότι το εκλογικό τοπίο χαρακτηρίζεται από χαμηλή συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων, κάτι που καθιστά αβέβαιη κάθε εκτίμηση.

Επίσης, υπάρχει η υποψία ότι οι πολίτες που θα απαντήσουν στις μετρήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα ενδέχεται να ρίξουν έξω τις προβλέψεις του exit poll.

Κάποιοι μπορεί να έχουν ψηφίσει τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά να έχουν αναστολές να το δηλώσουν, κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν ψηφίσει μικρότερα κόμματα ή ακόμα και ακραία και να δηλώσουν ότι ψήφισαν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μια ασφαλής εκτίμησης θα μπορεί να γίνει γύρω στις 11.30 το βράδυ. Ωστόσο, η αίσθηση που διατυπώνουν δημοσκόποι και έμπειροι εκλογολόγοι λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, είναι ότι σε αυτές τις εκλογές υπάρχει μια πρωτοφανή αστάθεια και ασάφεια.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: