Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Δεν μας τρομάζουν τα «λεβεντόπαιδα στα μαύρα» απαντούν οι δημοσιογράφοι στη Χρυσή Αυγή...!


Τα «παραγγέλματα» πριν τις δηλώσεις του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής το βράδυ της Κυριακής -και τα όσα δείχνουν- καταδικάζουν απερίφραστα όλες οι ενώσεις εργαζόμενων στο χώρο του Τύπου. Η ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί για «το αυγό του φιδιού», επισημαίνοντας και τις ευθύνες ορισμένων ΜΜΕ ενώ...
...η ΠΟΕΣΥ προειδοποιεί τους νοσταλγούς του Χίτλερ και ιδίως «τα λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες» ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος, με δεκάδες νεκρούς δημοσιογράφους από την αντίσταση εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται και, κυρίως, δεν τρομοκρατείται. «Υπακούμε μόνο στη Δημοκρατία» απαντά και η ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει και καταδικάζει την ολοκληρωτικής αντίληψης συμπεριφορά των μελών και του Αρχηγού της «Χρυσής Αυγής», επισημαίνοντας: Ο σεβασμός στις δημοκρατικές κοινωνίες κατακτάται. Δεν επιβάλλεται. Επιβάλλεται μόνο στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, που επιδιώκουν ο κ. Μιχαλολιάκος και οι όμοιοί του, με τη βία και την καταστολή κάθε ελευθερίας.

Το πρώτο αυτό δείγμα της αντιμετώπισης των ΜΜΕ και των εργαζόμενων σε αυτά αποτελεί και μια προειδοποίηση του πώς αντιλαμβάνεται την ενημέρωση η «Χρυσή Αυγή» και του τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται και υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι Κυβερνήσεις και όλοι εκείνοι που με τις πολιτικές, επιλογές, συμπεριφορές και πρακτικές τους εξέθρεψαν και συνήργησαν στην εκκόλαψή του. Και, δυστυχώς, τα ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους αντί να αποκαλύψουν με τα στοιχεία, που υπάρχουν, συγκάλυψαν με τη σιωπή τους την πραγματική δράση των νεοναζιστών στην Ελλάδα.

Είναι αυτοί που προβάλλουν την «θεωρία των άκρων», προκειμένου να αποτρέψουν λαϊκές δυνάμεις να συμμετάσχουν στον οργανωμένο αγώνα και δεν χάνουν την ευκαιρία να ταυτίσουν τη δράση των κάθε είδους προβοκατόρων με τη δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Αυτοί που την ίδια ώρα συκοφαντούσαν με ζήλο το εργατικό λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του, «κανακεύοντας» κάποιους «αγανακτισμένους», έκλειναν σκόπιμα τα μάτια στο γεγονός ότι κομμάτι αυτών των «αγανακτισμένων» αποτέλεσε το «φυτώριο» όπου άνθισαν οι πιο αντιδραστικές και μισαλλόδοξες θέσεις και προτάσεις.

Συνθήματα όπως «οι 300 στο Γουδή» και «κρεμάλα στους προδότες» που ακούγονταν όλες εκείνες τις ημέρες στην πλατεία και αναπαράγονταν από τα ΜΜΕ είναι τα ίδια συνθήματα πάνω στα οποία «πάτησε» η «Χρυσή Αυγή» για να νομιμοποιήσει την παρουσία της στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλους τους πολίτες της χώρας να μην υποτιμήσουν -ως δήθεν γραφικό το φασιστικό φαινόμενο- και να αγωνίζονται κάθε στιγμή για την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων τους κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.

Οι δημοσιογράφοι δεσμεύονται μόνο από τους συνταγματικούς κανόνες της χώρας μας, τη δημοκρατική τους συνείδηση και τις «Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος».

«Στην απειλητική κραυγή του κ. Μιχαλολιάκου «ερχόμαστε», απαντάμε: Δεν σας φοβόμαστε, αποκαλύπτουμε το ρόλο σας, δεν θα σας περάσει» καταλήγει η ΕΣΗΕΑ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) προειδοποιεί τους νοσταλγούς του Χίτλερ και ιδίως «τα λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες» ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος, με δεκάδες νεκρούς δημοσιογράφους από την αντίσταση εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται και, κυρίως, δεν τρομοκρατείται.

Η απόπειρα της «Χρυσής Αυγής» να επιβάλει στους δημοσιογράφους στρατιωτική συμπεριφορά για «σεβασμό στον αρχηγό» της, με παραγγέλματα… δεκανέα («εγέρθητω», κλπ), αν στιγμιαία αιφνιδίασε δύο-τρεις νέους συναδέλφους, αμέσως μετά όλοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι απεχώρησαν από το χώρο του επινίκιου μαύρου παραληρήματος του Ν.Μιχαλολιάκου.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες τις Ενώσεις των εργαζομένων στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε κρούσμα φασιστικής συμπεριφοράς και απειλής με δημοκρατικό φρόνιμα και χαλύβδινη ενότητα και αποφασιστικότητα.

Οι δημοσιογράφοι πειθαρχούν μόνο στους συνταγματικούς κανόνες της χώρας μας, στη δημοκρατική συνείδησή τους και στις «Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος». Τα «εγέρθητι» και τα «τώρα δεν μιλάει κανείς» είναι χαρακτηριστικά μαύρης, φασιστικής νοοτροπίας.

Συνεπώς, επικίνδυνα για τους θεσμούς μας και απαράδεκτη για τον πολιτισμό μας. Με δυο λόγια, αν κάποιος πρέπει να φοβάται, δεν είναι αυτός που απειλείται, αλλά είναι όποιος δε σέβεται και προκαλεί τη Δημοκρατία και προσβάλλει τους θεσμούς, και τον διαβεβαιώνουμε ότι θα αντιμετωπίσει οπωσδήποτε την κατακραυγή και οργή όλων των πολιτών.

Τέλος, και η ΕΣΠΗΤ ομόφωνα καταδικάζει την απαράδεκτη, εκβιαστική και φασιστικής νοοτροπίας συμπεριφορά στελεχών της Χρυσής Αυγής έναντι δημοσιογράφων, την ίδια ημέρα μάλιστα των εθνικών εκλογών μας — κορυφαία στιγμή του Συντάγματος και της Δημοκρατίας.

Οι δημοσιογράφοι –θυμίζουμε- πειθαρχούν μόνο στους συνταγματικούς κανόνες, τη δημοκρατική τους συνείδηση και τις «Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος» και σε καμιά περίπτωση δεν υποτάσσονται σε «δήθεν» κανόνες και συμπεριφορές που θεσπίζουν ομάδες με στόχο την τρομοκράτηση της ενημέρωσης και των λειτουργών της και την ευθεία παραβίαση της ελευθεροτυπίας, της ατομικής αξιοπρέπειας, των δημοκρατικών θεσμών και του Συντάγματος.

Ο σεβασμός προς την ελεύθερη πολιτική βούληση και τη λαϊκή ψήφο είναι δεδομένος και αδιαμφισβήτητος, ωστόσο δεν μπορούμε να μην δηλώσουμε τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας για τέτοιου είδους φαινόμενα που επιχειρούν να εγκαινιάσουν άλλες εξελίξεις στην κοινωνία μας, επικίνδυνες για τους θεσμούς μας και αδιανόητες για τον πολιτισμό μας.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον δημοσιογραφικό κόσμο να εκφράσουν ρητά και αδιαπραγμάτευτα την κατακραυγή και την αποδοκιμασία τους.

Η απρόσκοπτη συνέχιση της δημοκρατικής λειτουργίας στον τόπο μας είναι υπόθεση όλων. Και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε με κάθε τίμημα.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: