Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

10+1 λόγοι που πρέπει να επισκεφτείτε τα Χανιά

1) Το Παλιό Λιμάνι με τη θέα στον Αιγυπτιακό Φάρο
Δεν γίνεται να φύγεις από τα Χανιά και να μην πιεις τον καφέ σου ή να δειπνήσεις με θέα στον Αιγυπτιακό Φάρο, στα μοντέρνα cafés και στα εστιατόρια του Παλιού Λιμανιού. Χτισμένο από τους Ενετούς γύρω στο 1320, σε κερδίζει με την ιστορία του αλλά και με τα παλιά κτήρια που συναντάς στο διάβα σου.

2) Η Παλιά Πόλη με τα βενετσιάνικα κτήρια 
Περιπλανήσου στα πλακόστρωτα σοκάκια της Παλιάς Πόλης πίσω από τα Νεώρια και το Λιμάνι, αγόρασε μαχαίρια σκαλισμένα με μαντινάδες από τα μαχαιράδικα που θα βρεις στο δρόμο σου, βγάλε φωτογραφίες μπροστά από όμορφες γραφικές γωνιές, κρυφές καμάρες, λιθόκτιστα βενετσιάνικα κτίσματα κι ενετικά τείχη, και τέλος, ανακάλυψε μαγαζάκια που κρύβουν πολλές εκπλήξεις!
3) Η Χατζημιχάλη Νταλιάνη με τα δημοφιλή bars
Όλη η νεολαία της πόλης συγκεντρώνεται στα μοντέρνα μαγαζιά του πεζόδρομου της Παλιάς Πόλης από το πρωί για τον πρώτο καφέ της ημέρας, μέχρι το βράδυ για ένα δροσιστικό cocktail. Με σήμα κατατεθέν το μιναρέ που φαίνεται στο βάθος και τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια, με τα ενετικά στοιχεία να δίνουν δυναμικό «παρών», δικαιολογημένα αποτελεί μία από τις πιο πολυσύχναστες γωνιές της πόλης.
4) Η Σπλάντζια με τον ιστορικό πλάτανο 
Κάτσε να πιεις τον καφέ σου ή να δοκιμάσεις μεζεδάκια κάτω από τον φημισμένο πλάτανο της Πλατείας 1821 (Πλατεία Σπλάντζια, όπως είναι γνωστή), με θέα στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικόλαου. Ανάμεσα στην Παλιά Πόλη και το Κουμ Καπί, εδώ όπου στο παρελθόν ήταν τούρκικη συνοικία, πλέον δίνουν καθημερινά ραντεβού όλοι οι φοιτητές της πόλης
5) Το Κουμ Καπί με τα μαγαζιά πλάι στο κύμα 
Έξω από τα ανατολικά τείχη της Παλιάς Πόλης, ανάμεσα στο Λιμάνι και την περιοχή της Χαλέπας, βρίσκεται μία από τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της πόλης. Γνωστή όχι μόνο για τα αμέτρητα cafes και μεζεδοπωλεία, που περιμένουν ντόπιους και επισκέπτες δίπλα στο κύμα, αλλά και για την ιστορία της. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας είχε δημιουργηθεί ένα ολόκληρο χωριό Αράβων που τους ονόμαζαν «χαλικούτες». Αυτοί ζούσαν μέσα σε χαμόσπιτα και καλύβες και εργάζονταν στο λιμάνι και στην αγορά σε δουλειές που δεν έκαναν οι ντόπιοι. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν στα τουρκικά Kum Kapisi («Πόρτα της Άμμου») από την ενετική πύλη που σώζεται ακόμη εκεί.
6) Τα Νεώρια με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου
Κατά τη διάρκεια της περαντζάδας σου στην ανατολική άκρη του Παλιού Λιμανιού, την προσοχή σου θα τραβήξουν τα λιθόκτιστα κτίσματα με την αψιδωτή πρόσοψη (κατασκευές του 15ου αι.) γνωστά ως Νεώρια ή αλλιώς «Αρσενάλια». Ανοιχτά από μπροστά, χρησίμευαν ως σημεία συντήρησης και προστασίας του στόλου κατά τους χειμερινούς μήνες. Επί Ενετών υπήρχαν 23 νεώρια, ενώ σήμερα παραμένουν μόλις 9 -κάποια από αυτά λειτουργούν ως εκθεσιακοί και συνεδριακοί χώροι. Ιδιαίτερα δημοφιλέςείναι το Μεγάλο Αρσενάλι, που τα τελευταία χρόνια στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
7) Η Δημοτική Αγορά με τα παραδοσιακά προϊόντα
Τα αρώματα από τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα (τσικουδιά, βότανα, γραβιέρα κ.ά.) θα οδηγήσουν τα βήματα σου στη Δημοτική Αγορά της πόλης. Εδώ έρχονται οι ντόπιοι για να κάνουν τα καθημερινά τους ψώνια. Χτισμένη μεταξύ Παλιάς και Νέας Πόλης το 1913, αποτελεί από μόνη της ένα ιστορικό μνημείο που σε καλεί να το επισκεφτείς ακόμα κι αν δεν αγοράσεις τίποτα.
8) Το Κιουτσούκ Χασάν με τις εκθέσεις που φιλοξενεί 
Απομεινάρι της Τουρκοκρατίας και αντιπροσωπευτικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, το Κιουτσούκ Χασάν (ή Γιαλί Τζαμισί) θα σε κερδίσει με την αίγλη του. Στην καρδιά του Παλιού Λιμανιού, στην Ακτή Τομπάζη και με θέα στον Αιγυπτιακό Φάρο, σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος και φιλοξενεί εκδηλώσεις και εκθέσεις.
09) Η Χαλέπα με την αρχοντιά της 
Μετά το Κουμ Καπί, ανατολικά του Ενετικού Λιμανιού, εντοπίζεται η αρχοντική συνοικία Χαλέπα, όπου το 1910 έζησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Θα σε μαγέψει με την μεγαλοπρέπειά της αλλά και με τα αριστοκρατικά κτήρια στον κεντρικό δρόμο Ελευθερίου Βενιζέλου.
10) Το Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος με την πανοραμική θέα 
Με μια επίσκεψη στο Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Χαλέπα, θα ενημερωθείς για τη ζωή και τη δράση του σπουδαίου αυτού πολιτικού. Στεγάζεται στο κτήριο που αποτέλεσε την κατοικία του το διάστημα 1880-1910, ενώ δίπλα ακριβώς, στην περιοχή Ακρωτήρι, θα συναντήσεις και τους Τάφους των Βενιζέλων, από όπου η πανοραμική θέα στα Χανιά είναι απλώς μαγευτική. Είσοδος: €2. Ανοιχτά Δευτ.-Κυρ. από τις 11:30-13:30 και Δευτ.-Παρ. 18:00-20:00. (Πλατεία Έλενας Bενιζέλου, Χαλέπα, Τ. 28210 56008, www.venizelos-foundation.gr)
11) Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης με τις μινιατούρες πλοίων 
Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, το 2ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, στο τέλος της προκυμαίας στο Φρούριο Φιρκά, σε περιμένει για να δεις από κοντά σπάνιο φωτογραφικό υλικό, μινιατούρες πλοίων και γκραβούρες που θα σε ταξιδέψουν στη ναυτική ιστορία του νησιού. Είσοδος: €3. Καθημερινά από τις 09:00-16:00. (Ακτή Κουντουριώτη, Τ. 28210 91875, www.mar-mus-crete.gr)

travelstyle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: