Στείλτε μας το άρθρο σας και θα αναρτηθεί αυτόματα! Τον τίτλο βάλτε τον στο Subject.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η μαθητική κοινότητα του Φουρφουρά βραβεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά και τον δάσκαλο τους Άγγελο Πατσιά, θα υποδεχθεί και θα βραβεύσει στις 2 Απριλίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Το γεγονός σαφώς...
...και δεν ξενίζει οποιοδήποτε, αφού η τιμή στη σχολική κοινότητα του Φουρφουρά είναι δίκαιη.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και γενικότερα οι κάτοικοι των επτά ορεινών χωριών του Αμαρίου, που συνθέτουν τη δυναμική του 4/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα δεδομένα ενός κλασικού σχολείου της υπαίθρου και να δημιουργήσουν μια σχολική μονάδα πρότυπο!

Έχοντας ξεπεράσει αγκυλώσεις και στείρους τοπικισμούς, οι κάτοικοι των επτά χωριών συγχώνευσαν τα σχολεία τους στο κεντρικό χωριό, τον Φουρφουρά και εκτός του ότι επέτυχαν ένα πολυδύναμο σχολείο για την περιοχή τους, είχαν την τύχη να κληθεί να υπηρετήσει εκεί ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος κατάφερε και διαμόρφωσε μια πρωτοποριακή σχολική κοινότητα.

Ο λόγος για τον Άγγελο Πατσιά, ο οποίος τείνει πλέον να θεωρείται πρότυπο σύγχρονου
εκπαιδευτικού.

Ο άνθρωπος αυτός προφανώς και αγαπά τη δουλειά του. Το έργο του αποδεικνύει, ότι επίσης πρόκειται για δάσκαλο που αγαπά πολύ τα παιδιά. Και βέβαια, είναι ο εκπαιδευτικός που δεν περιχαρακώνεται στα στενά πλαίσια ενός προγράμματος σπουδών του Υπουργείου Παιδείας αλλά αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για να κατακτήσουν τη γνώση οι μικροί του μαθητές.

Ο συνδυασμός είναι απλός. Η φύση του Αμαρίου και οι σύγχρονες εκπαιδευτικές τάσεις σε αρμονία.
Ο μεγάλος αυλόγυρος του σχολείου, φιλοξενεί λαχανόκηπο και κοτέτσι αλλά ταυτόχρονα κάτω από τα μεγάλα δέντρα υπάρχει και η υπαίθρια τάξη για τις ηλιόλουστες ημέρες.

Στο ταβάνι του σχολείου «αιωρείται το αντίγραφο του ηλιακού μας συστήματος» και τα παιδιά εκπαιδεύονται στη ρομποτική!

Το σχολείο έχει κουζίνα! Η χρήση των αρωματικών φυτών, οι αξιοποίηση των φυσικών τεχνοτροπιών στη διατροφή και βέβαια η υγιεινή των τροφίμων έχουν θέση στα μαθήματα στο Φουρφουρά.

Παράλληλα από τα χρησιμοποιημένα λάδια, αντλείται καύσιμο για θέρμανση ενώ τα δέντρα και τα ζώα του κήπου, γίνονται μάθημα για τα δώρα της φύσης και τα μυστικά τους.

Αντιστοίχως και με τα παιχνίδια, τα οποία ξεπερνούν τα κλασικά σχολικά. Διότι λειτουργεί το «Φουρφουράς TV» με τους μικρούς δημοσιογράφους, οι οποίοι ενίοτε γίνονται και κινηματογραφιστές για τις ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν αποσπάσει βραβεία.

Όμως και η αίθουσα της μουσικής έχει τη δική της αξία για τα παιδιά, όπως και ο χώρος για τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες, τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου, όλα, έχουν τη θέση τους στο μάθημα, γιατί όλα θα αποβούν χρήσιμα στην εξέλιξη και στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Έτσι το σχολείο γίνεται σπίτι για τους μαθητές. Είναι σημείο που τα παιδιά αγαπούν. Προτιμούν να μην έχουν διακοπές γιατί τελικά… είναι ωραίο να αξιοποιείς το χρόνο σου και να μαθαίνεις νέα πράγματα!

Όλα αυτά λοιπόν έχουν γίνει βίωμα στο Φουρφουρά!
Και όλα έχουν μια συγκεκριμένη υπογραφή: Άγγελος Πατσιάς!
Γεννημένος στη Δράμα, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Αλεξανδρούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, έχει εισαγάγει νέους τρόπους συμπεριφοράς μέσα στην τάξη, έχοντας υιοθετήσει νέες μεθόδους προσέγγισης της γνώσης!

Η βιωματική διδασκαλία, η ουσιαστική μετάδοση δύσκολων εννοιών για τη σύγχρονη πραγματικότητα και βέβαια η ανάδειξη αξιών όπως το περιβάλλον και η οικολογία, έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά.

Η τιμή δίκαιη.
Και σωστή η πρωτοβουλία του ΑΓΟΡ να καλύψει όλα τα έξοδα της αποστολής της μαθητικής κοινότητας του Φουρφουρά στην Προεδρεία της Δημοκρατίας και γενικότερα στην εκδρομή τους στην Αθήνα.

Ας γίνει παράδειγμα και το σχολείο και ο εκπαιδευτικός.
Και όσοι θέλουν να επιτύχουν ως παιδαγωγοί, ας αντλήσουν ιδέες από ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό του Αμαρίου!

goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: